Radiusz 53 lata PSA 3,88
#21
Dzień dobry,
Update po krótkiej przerwie. Skonsultowałem wyniki u 3 urologów. Ocena sytuacji jednakowa. Pomimo, że możliwe są 2 ścieżki leczenia (najpierw prostatektomia a później ew radioterapia lub w odwrotnej kolejności) to zalecana jest radykalna operacja. Taką też ścieżkę przyjmuję jako obowiązującą. 
Dziś miałem TK, jutro scyntygrafię, a operacja wyznaczona na 24 kwietnia w ECZ w Otwocku. Jak będę miał wyniki badań to dam znać. Trochę mam stracha ale staram się działać zadaniowo.
Pozdrawiam
Rocznik 1971
PSA 08.2023 - 3.880
RARP 04.2024 ECZ Otwock
PSA 07.2024 <0.006

Odpowiedz
#22
Dzień dobry,
Podjąłeś już decyzję. Teraz uznaj ją za jedynie słuszną i już o tym nie myśl. Co do operacji to też nie masz się czym stresować, bo metoda daVinci (rozumiem, że będziesz operowany przy użyciu robota) jest naprawdę mało inwazyjna i wszystkie skutki uboczne są zminimalizowane. Jesteś jeszcze młody, więc tym bardziej nie będziesz ich odczuwał. Myśl pozytywnie i się nie stresuj zadowolenie, uśmiech
Trzymam kciuki!
Odpowiedz
#23
(19.03.2024, 08:39:42)jaggernaught82 napisał(a): Dzień dobry,
Podjąłeś już decyzję. Teraz uznaj ją za jedynie słuszną i już o tym nie myśl. Co do operacji to też nie masz się czym stresować, bo metoda daVinci (rozumiem, że będziesz operowany przy użyciu robota) jest naprawdę mało inwazyjna i wszystkie skutki uboczne są zminimalizowane. Jesteś jeszcze młody, więc tym bardziej nie będziesz ich odczuwał. Myśl pozytywnie i się nie stresuj zadowolenie, uśmiech
Trzymam kciuki!
Dziękuję. Tak, operacja z użyciem robota daVinci. 2 lata temu pochowałem tatę który zmarł na raka prostaty w bardzo zaawansowanym stadium, stąd też moja jednoznaczna decyzja. Staram się teraz ścigać moich naibliższych kolegów, żeby podejmowali diagnozowanie jak najwcześniej.
Pozdrawiam serdecznie
Rocznik 1971
PSA 08.2023 - 3.880
RARP 04.2024 ECZ Otwock
PSA 07.2024 <0.006

Odpowiedz
#24
[quote pid='21007' dateline='1710789409']
Update po krótkiej przerwie. Skonsultowałem wyniki u 3 urologów. Ocena sytuacji jednakowa. Pomimo, że możliwe są 2 ścieżki leczenia (najpierw prostatektomia a później ew radioterapia lub w odwrotnej kolejności) to zalecana jest radykalna operacja. Taką też ścieżkę przyjmuję jako obowiązującą. 
Dziś miałem TK, jutro scyntygrafię, a operacja wyznaczona na 24 kwietnia w ECZ w Otwocku. Jak będę miał wyniki badań to dam znać. Trochę mam stracha ale staram się działać zadaniowo.
Pozdrawiam
[/quote]




Decyzja słuszna popieram.
Radykalizm w tej sytuacji to najlepsze rozwiązanie.
Liczy się życie.

A co do obaw to naturalne i mobilizujące .
Daj znać jak przygotowania i kto może być operatorem.
Pozdrawiam Jędrek
Odpowiedz
#25
Dzień dobry,
Nowy update, który pokazuje, że stała w życiu jest jedynie ciągła zmiana…
Wprawdzie nie widziałem wyników scyntygrafii, ponieważ zostały przesłane bezpośrednio do szpitala, jednak po konsultacji z lekarzem prowadzącym wiem, że nic jeszcze nie wyszło poza organ.
Niestety obraz TK wykazał „ nieuwapniona blaszka miażdżycowa dł ok 15mm w początkowym odcinku SMA, zwężająca światło naczynia o ok. 80%”. Umówiona już na CITO konsultacja chirurga naczyniowego. 
Ot, taki prezenta na dzisiejsze 53 urodziny.
Udanego dnia
Radiusz
Rocznik 1971
PSA 08.2023 - 3.880
RARP 04.2024 ECZ Otwock
PSA 07.2024 <0.006

Odpowiedz
#26
No to wszystkiego dobrego w dniu urodzin, przede wszystkim zdrowia w tym pokonania problemów (chwilowych) z nim związanych.
Odpowiedz
#27
(22.03.2024, 11:09:34)Paweł Sz. napisał(a): No to wszystkiego dobrego w dniu urodzin, przede wszystkim zdrowia w tym pokonania problemów (chwilowych) z nim związanych.

Paweł, dziękuję.
Słowa „chwilowe” trzymam się mocno
Pozdrawiam
Radek
Rocznik 1971
PSA 08.2023 - 3.880
RARP 04.2024 ECZ Otwock
PSA 07.2024 <0.006

Odpowiedz
#28
Cześć,
Nowy update: Byłem operowany laparoskopowo z użyciem robota w miniony wtorek w ECZ w Otwocku. Operacja bez powikłań; czas trwania 2.5h Dziś, trochę sponiewierany jestem już we własnym łóżku, oczywiście z tow. cewnikiem. Wyjęcie cewnika po 7 dniach od operacji a zdjęcie szwów po 10 dniach. Z miłych sytuacji leżałem na sali z Pawłem z forum. Histpat po ok3 tygodniach.
Pozdrawiam
Radiusz
Rocznik 1971
PSA 08.2023 - 3.880
RARP 04.2024 ECZ Otwock
PSA 07.2024 <0.006

Odpowiedz
#29
No to teraz życzenia korzystnego wyniku hist-pat a następnie nieoznaczalnego PSA.
Odpowiedz
#30
Witaj Radiusz,

Dobrze, że już po. Teraz powoli będzie się goić. Odpoczywaj przede wszystkim.

Pozdrawiam AParsley
Rocznik 1961
PSA przed RP 15,41 ng/ml, LRP 19/11/2014, RT 05-06/2015.
PSA od 08/2017 do teraz <0,006 ng/ml.

Moja historia
Odpowiedz
#31
Dzięki. Odpoczywam?
Rocznik 1971
PSA 08.2023 - 3.880
RARP 04.2024 ECZ Otwock
PSA 07.2024 <0.006

Odpowiedz
#32
Wracaj do pełni sił i oczywiście już dziś życzę szczelności, sztywności i nieoznaczalnego poziomu PSA.

Pozdrawiam
Armands
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (10 lat od RP) <0,006 ng/ml
Koniec kontroli u urologa w CO
Moja historia
Wątek poboczny 

Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Odpowiedz
#33
Hej, 
Ja dziś króciutko. Jeżeli czytaliście wątek Pawła, to wszystko przebiega u mnie w taki sam sposób tylko o dzień wcześniejzadowolenie, uśmiech Ten sam szpital, ten sam operator, ten sam Gleason, jedynie operacja dzień wcześniej. Też byłem z psem w lesiezadowolenie, uśmiech
Mam jeszcze trochę parcie na oddawanie moczu i nieco obolałe chyba mięśnie dna miednicy. Żeby się bardzo nie obciążać ustawiam w nocy budzik na wymuszone wstawanie co 2 godziny. Hydraulika, poza stanem wysiłkowym ( nie testowałem) jest w porządku.
Pozdrawiam serdecznie
Radiusz
Rocznik 1971
PSA 08.2023 - 3.880
RARP 04.2024 ECZ Otwock
PSA 07.2024 <0.006

Odpowiedz
#34
Hej,
Dziś minął 3 tydzień od operacji i 2 tydzień od rozstania z cewnikiem.
Pomimo, w zasadzie, dobrej szczelności, mam cały czas parcie na oddawanie moczu i konieczność częstych wizyt w toalecie. Czuję również niewielki dyskomfort przy siadaniu ( nie jest to ból, ale cos mi tam w kroczu troche przeszkadza).
Czy powinienem odwiedzić urologa, czy taki objaw może się utrzymywać? Czy polecacie jakieś środki farmakologiczne, które mógłbym zażywać? Mam w apteczce furaginum… pomoże?
Z góry dziękuję za wskazówki i pozdrawiam serdecznie
Radiusz
Rocznik 1971
PSA 08.2023 - 3.880
RARP 04.2024 ECZ Otwock
PSA 07.2024 <0.006

Odpowiedz
#35
Cześć
pewnie z czasem wszystkie dolegliwości i nieprzyjemności miną, czas jest tu lekarstwem, większość, a może i wszyscy z nas jakieś dolegliwości sygnalizowali, ja np również po usunięciu cewnika zauważyłem potrzebę częstszych wizyt w toalecie, pozatym odczuwałem podczas mikcji lekkie pieczenie, było z czasem coraz lepiej aż wróciło do stanu sprzed operacji, trochę dłużej wstawałem czasami raz w nocy do toalety ale i to przeszlo, pozatym jakiś czas odczuwałem w kroczu po dłuższym siedzeniu wrażenie jak po jeździe rowerem na niewygodnym siodełku, to również minęło, u Ciebie też wszystko przejdzie, życzę żeby stało się to jak najszybciej.
Paweł
Odpowiedz
#36
(15.05.2024, 05:36:13)Paweł Sz. napisał(a): Cześć
pewnie z czasem wszystkie dolegliwości i nieprzyjemności miną, czas jest tu lekarstwem, większość,  a może i wszyscy z nas jakieś dolegliwości sygnalizowali, ja np również po usunięciu cewnika zauważyłem potrzebę częstszych wizyt w toalecie, pozatym odczuwałem podczas mikcji lekkie pieczenie, było z czasem coraz lepiej aż wróciło do stanu sprzed operacji, trochę dłużej wstawałem czasami raz w nocy do toalety ale i to przeszlo, pozatym jakiś czas odczuwałem w kroczu po dłuższym siedzeniu wrażenie jak po jeździe rowerem na niewygodnym siodełku, to również minęło, u Ciebie też wszystko przejdzie, życzę żeby stało się to jak najszybciej.
Paweł

Cześć Paweł,
Trzymam się Twojego scenariusza. Jednak po konsultacji z urologiem otrzymałem zalecenie wykonania badania ogólnego i posiewu moczu oraz przyjmowania furaginy do czasu otrzymania wyniku. Zwrócił również uwagę na to, że szpital przy wypisie powinien zalecić wykonanie badań ( wcale mnie to nie dziwi, kiedy mam przed oczami worki od cewników poniewierające się po szpitalnej podłodze).
Pozdrawiam serdecznie
Radek
Rocznik 1971
PSA 08.2023 - 3.880
RARP 04.2024 ECZ Otwock
PSA 07.2024 <0.006

Odpowiedz
#37
    Dzień dobry,
Wprawdzie długo to trwało, jednak i ja otrzymałem swój wynik his-pat.
Pomimo, że nie pogubili czwórek (trochę jest ich więcej niż po biopsji) to wynik w dużej mierze pokrywa się z wynikiem biopsji czyli 3+4=7.
Zalecenie wykonania PSA 8-12 tyg po operacji więc jeszcze 2-3 tygodnie
Z bierzących informacji:
Zawór trzyma 100%, ćwiczę raz dziennie.
Od wyjęcia cewnika cały czas mam obolałą cewkę moczową. Ustaliliśmy podczas konsultacji kolejny posiew
Lekkie krwiomocze głównie po jeździe samochodem( mogą być też wynikiem przyjmowanych tabletek na krzepliwość)
Zalecenie ogólne i najważniejsze to jednak odpoczywać i regenerować siły… Bo wakacje tuż tużzadowolenie, uśmiech)
W załączeniu wynik hispat.
Pozdrawiam serdecznie
Rocznik 1971
PSA 08.2023 - 3.880
RARP 04.2024 ECZ Otwock
PSA 07.2024 <0.006

Odpowiedz
#38
Histopatologia zasadniczo bardzo dobra, nic "podpadającego".
Zastanawia mnie, dlaczego nie wycięto żadnych węzłów chłonnych, skoro było wiadomo, że już są czwórki.
No nic, zobaczymy, co pokaże PSA.

Na obolałą cewkę moczową po cewniku spróbuj zastosować maść lub krem Clotrimazol.
Tak poradziła mężowi pani z apteki.
Nawet jak nie pomoże, to nie zaszkodzi.
Odpowiedz
#39
Wynik hist-pat bardzo dobry.
Takiego też wyniku PSA życzę.
Odpowiedz
#40
(04.06.2024, 16:20:08)Dunolka napisał(a): Histopatologia zasadniczo bardzo dobra, nic "podpadającego".
Zastanawia mnie, dlaczego nie wycięto żadnych węzłów chłonnych, skoro było wiadomo, że już są czwórki.
No nic, zobaczymy, co pokaże PSA.

Na obolałą cewkę moczową po cewniku spróbuj zastosować maść lub krem Clotrimazol.
Tak poradziła mężowi pani z apteki.
Nawet jak nie pomoże, to nie zaszkodzi.

Dunolko
Dziękuję za komentarz i radę. Wypróbuję i podzielę się odczuciami. Czekam jeszcze na posiew bo mam przepisany antybiotyk jeżeli będzie wskazanie do zastosowania.

Paweł
Pamiętam Twoje wyniki i też nie przyjmuję innych zadowolenie, uśmiech)
Rocznik 1971
PSA 08.2023 - 3.880
RARP 04.2024 ECZ Otwock
PSA 07.2024 <0.006

Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości