Bądź czujny także w wieku nawet mniej niż 40 lat
#41
(23.04.2018, 12:59:51)piowoj napisał(a): Kolejne trzy miesiące za mną PSA wynik 0.004
W piątek kolejny zastrzyk. Po opinii onkologia radiologa i urologa najpewniej przedostatni zastrzyk . We wrześniu minie 3 lata od hormonoterapi.

Piotr
Jest dobrze a będzie lepiej na pewno.

pozdrawiamy
Beata i Jędrek
PSA
2012 VIII/30,61/XII 2012 przed LPR 25,58.
2012 XII LRP pT3bN1M1a Gl.3+4 Marginesy ?
2013 /I-1,16 / /VIII PSA-3,0 PET/CT: - PRZERZUTY  09/2013 HT 
2013 RT /0,663/
2014 -2018  <0,002
Zakończenie HT  10.2018
2019 
Luty <0,002
Sierpień  0,046
Wrzesień  0,090
Październik  0,209
Grudzień 0,377
2020 
Styczeń 0,611
Luty      0,663
Marzec   0,761
Kwiecień 1,130
Maj         1,410
Limfadenektomia
Lipiec      0,234
Sierpień  0,015
Wrzesień  0,008
Listopad  0,006


Odpowiedz
#42
No cóż trzeba to powiedzieć 27.07 kolejna wizyta i kolejny zastrzyk wcześniej PSA. Nieważne jaki będzie wynik (chciałbym 0,003) I pakowanie się i Ukraina dwa tygodnie w Kołomyji, później Rumunia, Węgry , Słowacja i ok 18.08 Bieszczady. A później no cóż życie pokaże czy po zakończeniu hormonów PSA nie wystrzeli? Czy moja droga leczenia była słuszna.
Co by nie było na razie jestem optymistą, a życie zweryfikuje resztę... Jestem dość konsekwentny w tym co sobie postanowię, więc trzymajcie kciuki.
Odpowiedz
#43
(14.07.2018, 23:16:46)piowoj napisał(a): No cóż trzeba to powiedzieć 27.07 kolejna wizyta i kolejny zastrzyk wcześniej PSA. Nieważne jaki będzie wynik (chciałbym 0,003) I pakowanie się i Ukraina dwa tygodnie w Kołomyji, później Rumunia, Węgry , Słowacja i ok 18.08 Bieszczady. A później no cóż życie pokaże czy po zakończeniu hormonów PSA nie wystrzeli? Czy moja droga leczenia była słuszna.
Co by nie było na razie jestem optymistą, a życie zweryfikuje resztę... Jestem dość konsekwentny w tym co sobie postanowię, więc trzymajcie kciuki.

Piotrze,
Z Kołomyi do Rumunii prawdopodobnie pojedziesz przez Kosów Huculski i Kuty, bo to najkrótsza droga. Pokłoń się ode mnie Kutom, miejscu śmierci Tadeusza Dołęgi-Mostowicza (20 września 1939), miejscu ostatniego posiedzenia rządu II RP (17 września 1939) i miejscu akcji I tomu "Kresowej opowieści".
Powodzenia
Edward
Ur.1948; PSA 2008-2011: 3,10-8,74; Bps 9/2011: Gl. 3+3; Scyntygrafia OK. 12/2011-LRP. Poj. 100 cm3. Hist-pat: POMIMO BAD. LICZNYCH WYC. NIE UDAŁO SIĘ WYKRYĆ OGNISKA PIERW.!
PSA: 2012-2018<0,006;2019: 0,010;0,042;0,019;0,016;0,027;0,015;0,022;2020: 0,012;0,014; 2021:0,008;
2013-2015-wzrost guza wątroby. 5/2015-otwarta operacja i termoablacja guza. Hist-pat: rak wątrobowokomórkowy. Wznowa. WUM Banacha - 03.09.2016 - przeszczep wątroby.

Odpowiedz
#44
Dzisiaj odebrałem PSA niestety mimo niskiego wyniku jest 100% wzrost ? 0.008
To już chyba nie jest błąd pomiarowy. Jutrozastrzyk i zobaczymy co powie lekarz . Ech za długo było dobrze.?
Odpowiedz
#45
Piotrek, a jak u ciebie z testosteronem? Badasz?

Przy tak niskim poziomie PSA nie mówi się o podwojeniu, ale jakiś wzrost jednak jest.
Po to wymyślono super czułe testy PSA, by uchwycić nawet takie małe wzrosty.
(Wahania są dopuszczalne, systematyczne wzrosty - nie).

Te wzrosty mogły (nie musiały) mieć związek ze zmianą zastrzyku.
Może wróć do Zoladexu?
Odpowiedz
#46
No poziomu testosteronu ostatnio nie badałem, A teoretycznie jutro powinienem dostać ostatni zastrzyk
Teraz to już sam nie wiem. Po powrocie z Ukrainy zrobię jeszcze raz PSA i testosteron  Niezdecydowany Będzie co ma być.
Odpowiedz
#47
Piotrek, tak też zrób, a teraz wypoczywajcie i zapomnij o PSA i testosteronie.
Trzymajcie się... pozdrawiamy

E i J
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (7 latach od RP) 0,007 ng/ml
Moja historia
Wątek poboczny 

Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Odpowiedz
#48
A jednak ukłucie było przed wyjazdem, liczyłem jednak na coś innego , co się zobaczy przed wyjazdem nie da się już odzobaczyć smutny
Każdy z nas odwleka tą chwilę, ale prędzej czy później trzeba znowu zmierzyć się z twardą rzeczywistością. Niestety. Byłem na to przygotowany,ale jak to mówią dlaczego teraz... mruganie, puszczanie oczka Będę walczył ale na 90% na chemię się nie zgodzę . Mój wybór
Odpowiedz
#49
Piotrek, no co ty, za wcześnie na sianie paniki.
Pamiętaj,  nie miałeś operacji, masz prostatę, i ona będzie wydzielać PSA, gdy tylko dostanie choćby minimum testosteronu. Może coś z tym zastrzykiem nie zagrało? Przeczytaj historię Leszka, u ciebie powinno być tak samo.
Odpowiedz
#50
Po wizycie u lekarza komplet badań do zrobienia, morfologia, biochemia , testosteron wapń, itd. Zapaliła się lampka że jednak coś drgnęło, podejrzenie padło na węzeł , ale lekarz powiedział że za wcześnie jest na jakiś radykalny ruch. Są dwie opcje:
Obserwować i czekać
odstawić i czekać jak PSA wzrośnie do min.<2,00 i przeprowadzić pełną diagnostykę włącznie z MRI i PET
Dostałem 3x skierowanie na PSA i wizyta za 3 m-ce wtedy zapadną dalsze ustalenia. Tak naprawdę gdyby coś to już nie mam za bardzo ruchu smutny Chemia odpada nie ma takiej opcji.
Odpowiedz
#51
Piotrek, a zbadałeś  PSA powtórnie teraz, po zastrzyku?

Jeśli PSA rośnie podczas hormonoterapii, to słusznie budzi niepokój.
Ale przyczyna czasem może być banalna.
W twoim przypadku może to być źle podany/nieodpowiednio dobrany zastrzyk.
Ostatnio zmieniono ci zastrzyk, w tym może tkwić problem.

Jeśli był źle podany (zdarza się), najbliższe badanie wyjaśni sytuację.
Jeśli źle dobrany  - trzeba powrócić do zastrzyku, który przedtem działał.

Przy każdym pomiarze PSA podczas hormonoterapii w zasadzie powinno się badać testosteron.
Jeśli utrzymany jest poziom kastracyjny, nie ma choćby minimalnego wzrostu poziomu testosteronu, PSA nie ma prawa rosnąć.
Czyli koniecznie zbadaj testosteron. 

Jakie jest wytłumaczenie wzrostu PSA podczas hormonoterapii, bez wzrostu poziomu testosteronu ?
No niestety, zaczynamy wtedy podejrzewać, że komórki nowotworowe przetrwały i zaczynają się uodparniać na kastrację.
I tego się boisz, że  przetrwały, i się uodporniają.

A co się dzieje, gdy nastąpi choćby minimalny wzrost testosteronu, spowodowany źle podanym/nieodpowiednio dobranym zastrzykiem?

To zależy, czy pacjent jest po operacji (plus ewentualnie po radioterapii adjuwantowej) czy tylko po radioterapii.

Jeśli pacjent jest po skutecznej terapii radykalnej z operacją, czyli jeśli  jest wyleczony, żadne wahania poziomu testosteronu nie mają znaczenia, PSA powinno pozostać zerowe.
Jeśli PSA zaczyna rosnąć, znaczy, że  nowotwór  przetrwał.

Inaczej jest, gdy pacjent jest tylko po radioterapii radykalnej, nawet skutecznej, czyli gdy nowotwór jest "wyleczony" naświetlaniami.
Radioterapia niszczy tylko komórki nowotworowe, nie uszkadza zdrowej części prostaty.
Te zdrowe komórki podczas hormonoterapii są nieaktywne, bo one też potrzebują do życia testosteronu.
Dlatego PSA jest nieoznaczalne.
Ale gdy tylko dostaną choćby trochę testosteronu (np. z powodu źle podanego zastrzyku), to nagle dostają bodzieć do rozwoju, odżywają.
Dlatego, gdy wyleczony radioterapią pacjent odstawia hormony, PSA musi trochę wystrzelić, musi pójść w górę, bo odżywa zdrowa część prostaty. Rzecz w tym, by nie wystrzeliło za bardzo, a tylko do pewnego, niewysokiego poziomu (ok. 0,8), i potem nie rosło.

Zatem gdy w przyszłości odstawisz hormony, nastąpi okres  kilkunastomiesięcznego napięcia nerwowego, gdy PSA będzie rosło. Ważne, by nie za bardzo i by w końcu rosnąć przestało.


Oczywiście, możliwy jest wariant pesymistyczny, że komórki nowotworowe przetrwały radioterapię, a nawet jeszcze bardziej pesymistyczny  - że się już uodporniają na kastrację.
Ale na razie nie ma na to dowodów, tylko pesymistyczne podejrzenie.

A jakby co  - to przed chemią jest jeszcze kilka możliwości leczenia i wyleczenia.
Ale o tym będziemy rozmawiać, gdy będzie potrzeba.
Odpowiedz
#52
Kolejny zastrzyk za mną PSA na razie stoi na 0,008, testosteron 0,218ng/ml
Co do tego wynika PSA lekarz twierdzi że zmienili referencje znaczników dokładności, nie wiem czy mu wierzyć czy nie, ale powiedzmy że jak za kolejne trzy miesiące będzie taki sam wynik to znaczy że może ma racje. Samopoczucie po japońsku, jako-tako reszta wyników morfologia, biochemia wapń w normie. Teraz do onkologa po skierowanie na diagnostykę, chyba USG, albo TK i do rodzinnego po skierowanie do endokrynologa(sugestia lekarza po 3 latach hormonów) ale to prywatnie bo na NFZ to nie ma nawet po co się zapisywać kolejki jak za komuny po papier zadowolenie, uśmiech No to na razie wszystko.
Odpowiedz
#53
No i dobrze, że stoi... ten PSA. Tak trzymaj.
A reszta też niech będzie OK... łącznie z tarczycą.

Pozdrawiam
Armands
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (7 latach od RP) 0,007 ng/ml
Moja historia
Wątek poboczny 

Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Odpowiedz
#54
(28.10.2018, 19:13:04)piowoj napisał(a): Co do tego wynika PSA lekarz twierdzi że zmienili referencje znaczników dokładności,

Powinni o tym powiedzieć, a nie straszyć ludzi.
I pacjentów, i przyjaciół z forum.
Odpowiedz
#55
Czas leci, po odstawieniu hormonów(pełne 3 lata po zakończeniu radioterapii) czas było wybrać się na badania. 25 marca minęło trzy miesiące jak nie biorę zastrzyków, ostatni zastrzyk był w październiku. W styczniu wizyta kontrolna skierowanie na badania USG i kolejna wizyta w czerwcu.  Na razie zrobiłem podstawowe badania obrazowe krwi.
Z niepokojących wyników tylko cholesterol całkowity 299 dość wysoki ,  HDL 53  
Natomiast PSA 0,005 . Co prawda w innym laboratorium bo do swojego będę robił dopiero w czerwcu przed wizytą.          samopoczucie nie najgorsze tylko ustawiczny brak czasu . Mam nadzieję że spotkamy się w maju, ale to potwierdzę później. Pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia, lub usłyszenia. zadowolenie, uśmiech
Odpowiedz
#56
PSA piękne, tak trzymać!
Ale jaki masz poziom testosteronu?
Najbliższy rok będzie dla was nerwowy, testosteron będzie rósł, PSA będzie rosło,
rzecz w tym, by testosteron rósł szybciej, niż PSA, i by PSA w pewnym momencie przestało rosnąć.
Tak jak u Leszka.

Cholersterol nieciekawy, ale ważna jest proporcja między HDL a LDL.
Stosunek dobrego cholesterolu (HDL) do złego (LDL) powinien być co najmniej jak 1:2.
Gdy się jest młodym, nie powinno się od razu uciekać w statyny, tylko zacząć od diety i ruchu.
Odpowiedz
#57
No właśnie ciężko z tą dietą
Odpowiedz
#58
(27.03.2019, 15:24:50)piowoj napisał(a): No właśnie ciężko z tą dietą

To może zacznij od suplementacji bergamoty. 
https://pulsfarmacji.pl/4699057,38876,wy...glicerydow

To nie statyny, a podobno skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu.
Za jakiś czas sprawdź czy to działa.

Linku do konkretnych produktów nie wklejam, sam musisz poszukać mruganie, puszczanie oczka  

Pozdrawiam i gratuluję wyniku PSA i aktywności zadowolenie, uśmiech
Armands
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (7 latach od RP) 0,007 ng/ml
Moja historia
Wątek poboczny 

Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Odpowiedz
#59
Mam takie pytanko. Po jakim czasie od odstawienia zastrzyków unormuje się testosteron. Jak na razie testosteron 0,218ng/ml będę badac co 6m-cy. Powiedzmy że norma jest między 2,5 do 8,00 nq/ml. Więc pytanie kiedy dobije do swojej normy , a organizm ustabilizuje się po hormonoterapii
Odpowiedz
#60
A to zależy od wieku pacjenta,  od jego, że tak powiem, kondycji, no i od długości hormonoterapii..
Wiadomo, im organizm młodszy, tym szybciej wszystko wraca do normy.

Z moich obliczeń wynika, że "bez zastrzyku" jesteś dwa miesiące.
Ostatni zastrzyk był pod koniec października, działał do końca stycznia.

Poziom testosteronu 0,218 to najnowszy wynik, z kwietnia, czy przepisałeś wynik z sierpnia?

Zobacz, jak to wyglądało u Leszka i Jędrka.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości