Bądź czujny także w wieku nawet mniej niż 40 lat
#1
Zaczynam jakby od końca.
Wczoraj kolejna kontrola i podany kolejny Zoladex 10,8
PSA wyjściowe 40,1 Gleason 5+3 
Wdrożone leczenie od maja 2015 HT, listopad RT 69gy w 30 dawkach.
To w skrócie. Teraz PSA systematycznie spadało aż do wartości 0,003. Ostatni wynik minimalny wzrost do 0,005.


Jeszcze zrobiłem USG, opis poniżej:

Wątroba niepowiększona o jednorodnej echostrukturze, bez zmian ogniskowych.
Pęcherzyk żółciowy, niepowiększony, cienkościenny, bez cech kamicy.
Drogi żółciowe nieposzerzone.
Trzustka niepowiększona, jednorodna, bez zmian ogniskowych.
Nerki w położeniu typowym, przeciętnej wielkości, o gładkich zarysach bez zastoju i kamicy.
Warstwa miąższowa obu nerek prawidłowej szerokości i echogeniczności.
W rzucie nadnerczy zmian ogniskowych nie stwierdzono.
Śledziona niepowiększona, jednorodna
Pęcherz moczowy miernie wypełniony bez ech wewnętrznych.
Aorta brzuszna bez patologicznych poszerzeń światła.
Gruczoł krokowy wielkości ok 32x32x35 objetość ok 19cm3
Węzły chłonne pachwinowe niepowiększone.



Na tą chwilę chyba to wszystko, teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość i zobaczyć czy i jak będzie rosnąć PSA.
Przed leczeniem gruczoł krokowy powiększony, o wymiarach t=46, p=43, h=43
Odpowiedz
#2
Piotr jest dobrze,wzrost PSA do 0,005 to nie wzrost.Cierpliwość w życiu bardzo wskazana i nie dopuszczanie myśli że może być gorzej.Pozytywne nastawienie do życia, cieszenie się każdym dniem to nasza dewiza.
Pozdrawiamy Lidka i Mariusz
Odpowiedz
#3
Piotr
Prawidłowe wymiary prostaty
[Obrazek: prostata1.jpg]

Średnie wymiary prostaty u zdrowego dorosłego mężczyzny wynoszą:
  • Pionowo: 3 cm.
  • Poprzecznie: 4 cm.
  • Przednio-tylnie: 2,5 cm.
  • Masa gruczołu: 10-20 g. 
Innymi słowy
PSA super wynik.
Prostata w ok.

Jędrek
PSA
2012 VIII/30,61/XII 2012 przed LPR 25,58.
2012 XII LRP pT3bN1M1a Gl.3+4 Marginesy ?
2013 /I-1,16 / /VIII PSA-3,0 PET/CT: - PRZERZUTY  09/2013 HT 
2013 RT /0,663/
2014 -2018  <0,002
Zakończenie HT  10.2018
2019 
Luty <0,002
Sierpień  0,046
Wrzesień  0,090
Październik  0,209
Grudzień 0,377
2020 
Styczeń 0,611
Luty      0,663
Marzec   0,761
Kwiecień 1,130
Maj         1,410
Limfadenektomia
Lipiec      0,234
Sierpień  0,015
Wrzesień  0,008
Listopad  0,006


Odpowiedz
#4
Wg mnie wyniki ok. PSA? Niewielki wzrost, jednak nadal zero i jeszcze dwa zera po przecinku. Czyli 0,0 - tak miałbyś w Badaniach Klinicznych, bowiem u nas podaje się z dokładnością do dziesiętnych po przecinku.
Rocznik 1967
moja historia
PSA wyjściowe XI 2012-30,48 ng/ml - HT; 
RT II-IV.2013; 
HT: (zoladex, bicalutamid, eligard) od VI 2013- nadal
Aktualnie (stan:31.12.2015): Próby klinicznie (enzalutamid)  
kontynuacja leczenia - dyskusja
Odpowiedz
#5
Piotrek, ja wiem, że każdy chciałby mieć same zera, ale Twój wynik to bardzo dobry wynik i tak go traktuj.
Druga sprawa, to samopoczucie.

Armands

PS. Tak sobie patrze na grafikę, którą wkleił Jędrek i brakuje mi w niej jednego?
.
.
.
.
Czego?

Odpowiedz brzmi: optymizmu mruganie, puszczanie oczka
Obyś miał go w nadmiarze! Tego Tobie życzę.
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (7 latach od RP) 0,007 ng/ml
Moja historia
Wątek poboczny 

Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Odpowiedz
#6
Przy poprzednim badaniu PSA w CO mój mąż miał wynik 0,016, a z laboratorium gdzie robi sobie prywatnie 0,008. Ten prywatny wynik o 2 dni wcześniejszy.  I komentarz lekarki - z matematycznego punktu widzenia wynik dwa razy wyższy, ale z medycznego przy tym poziomie różnica całkowicie nieistotna.  zadowolenie, uśmiech
Odpowiedz
#7
Dzisiaj kolejny zastrzyk, wczoraj zrobiłem badania, zobaczymy co wyjdzie. Ostatnio minimalnie PSA poszło w górę zobaczymy co będzie dziś. Plan jest taki co by nie było że wieczorem wsiadam w samochód i jadę w Bieszczady, choć pogoda nie rozpieszcza. smutny
Odpowiedz
#8
Co ma być...??? Będzie dobrze!!!!!    I pomimo rzeczywiście słabej pogody życzę udanego wyjazdu!!!
Ur.1960
PSA wyjściowe 09.2010 - 11,097 ng/ml
Prostatektomia Radykalna /klasyczna/, Obustronna Limfadenektomia Miednicza  
Wynik po RP   - GL. (2 + 4) pT2cN1
Korekta 2013  - GL. (4 + 3) pT3aN1, resekcja R1
PSA - 06.2011 /8 tyg. po RP/ - 0,02
Od 08.2013 - Bicalutamide 50 mg 
Od 04.2020 - Bicalutamide 100 mg
Od 04.2021 - Bicalutamide 150 mg
PSA - 07.2021 - 0,812
Odpowiedz
#9
Cokolwiek będzie, zainteresuj  się badaniem klinicznym Arches.
To jest coś dla pacjentów wysokiego ryzyka, ale ciągle wrażliwych na hormonoterapię.
Czyli coś dla ciebie.

 PS.1. W pierwszej wolnej chwili uzupełnię tłumaczenie.
 PS.2. Sudety pozdrawiają Bieszczady! zadowolenie, uśmiech
Odpowiedz
#10
No i wyszło całkiem, całkiem
PSA 0,004ng/mL
Wapń całkowity 2,55 mmol/l
AST 19,7 U/l
ALT 23,0 U/l
Czyli tylko pogoda może teraz popsuć mi humor zadowolenie, uśmiech
Odpowiedz
#11
A niech sobie leje!
W Bieszczadach, z takim PSA w plecaku, nic więcej nie potrzeba do dobrego humoru!

PS. A w Karpaczu ponoć pada  śnieg.
I już sami nie wiemy  - zmieniać opony na zimowe, czy nie. mruganie, puszczanie oczka 
Mało czasu.
Odpowiedz
#12
Piotrek - co Ci napisać?
Bądź cały czas szczęśliwy i rób swoje.
Rozwijaj pasje, wspieraj dzieci w Bieszczadach i uważaj na wilki i niedźwiedzie.
O chorobie zapomnij choć nie lekceważ przeciwnika.

Pzdrw.
Rocznik 1967
moja historia
PSA wyjściowe XI 2012-30,48 ng/ml - HT; 
RT II-IV.2013; 
HT: (zoladex, bicalutamid, eligard) od VI 2013- nadal
Aktualnie (stan:31.12.2015): Próby klinicznie (enzalutamid)  
kontynuacja leczenia - dyskusja
Odpowiedz
#13
Cóż tu napisać plecak spakowany, samochód zatankowany, czas powoli ruszać na połoniny. Wczoraj zrobione PSA 0,004.
Dzisiaj zastrzyk i USG. Wszystko jak na razie w porządku. Następny zastrzyk za trzy miesiące, ale tu mała zmiana, lekarz nie zlecił badania PSA za trzy miesiące, tylko dopiero za pół roku. Stwierdził że nie ma takiej potrzeby. Pewno i tak dla świętego spokoju sobie zrobię. Pozdrawiam wszystkich, teraz ze spokojem mogę na chwilę odciąć się od cywilizacji zadowolenie, uśmiech
Odpowiedz
#14
Gratuluję Tak trzymaj Przyjemnego odcinania mruganie, puszczanie oczka
Lidka i Mariusz
Odpowiedz
#15
Wczoraj zrobiłem sobie ogólne badania u lekarza rodzinnego, a dzisiaj dostałem telefon z przychodni że pani doktor koniecznie chce mnie widzieć jutro u siebie. Obstawiam że cholesterol jej się nie podoba jedyne wyniki podejrzane to:
erytrocyty 4,3mln/ul
hemoglobina 13,3 g/dl
MCV 93,9 fl
cholesterol całkowity 320mg/dl
cholesterol HDL 56mg/dl
cholesterol LDL 231mg/dl
trójglicerydy 161 mg/dl  smutny
Wychodzi ,,zdrowe jedzenie'' goloneczki itp. Czas chyba przejść na dietę
Odpowiedz
#16
Ojoj, nie za dobrze z tym cholesterolem.
A jak było wcześniej?
Czy faktycznie zmieniłeś swoje zwyczaje żywieniowe? Czy to tylko efekt hormonoterapii?
(Hormonoterapia sztucznie postarza pacjenta, ze wszystkimi konsekwencjami).
Na twoim miejscu zgłosiłabym się do specjalisty na badanie dopplerowskie naczyń,
czy aby już jakieś blaszki miażdżycowe się nie odkładają.
Od tego zależałoby, czy tylko dieta, czy dodatkowo statyny.
Odpowiedz
#17
Tak naprawdę to nigdy nie miałem problemu z cholesterolem. Może być od hormonów nie wiem zobaczę co mi jutro powie lekarz. Zdziwiło mnie tylko to że sami zadzwonili z przychodni żebym się zgłosił do lekarza. Jest tak źle czy takie wysokie standardy są w przychodniach że martwią się o pacjentów?

(04.10.2017, 22:46:41)piowoj napisał(a): Tak naprawdę to nigdy nie miałem problemu z cholesterolem. Może być od hormonów nie wiem zobaczę co mi jutro powie lekarz. Zdziwiło mnie tylko to że sami zadzwonili z przychodni żebym się zgłosił do lekarza. Jest tak źle czy takie wysokie standardy są w przychodniach że martwią się o pacjentów?
Odpowiedz
#18
Cholesterol masz przekroczony o ponad 50%, tak samo LDL, pozostałe tak na progu. Poczekamy na zdanie lekarza.
Badałeś poziom glukozy i insuliny ?
Pozdrawiam AParsley
Odpowiedz
#19
Glukoza jak i inne w normie tylko ten cholesterol tak wystrzelił
Odpowiedz
#20
I właśnie o owo "wystrzelenie" chodzi.
Mają pewnie w systemie twoje poprzednie wyniki, i program wysłał im alarm.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości