PROSZĘ O INTERPRETACJĘ
#1
        Dzień dobry,
mam lat 58 i problem co mnie czeka w najbliższej przyszłości.
Czy ktoś może pomóc w interpretacji wyników?
Odpowiedz
#2
Krzysztof witaj na forum.

Niestety jesteś kolejnym facetem, którego dorwał rak prostaty. Niestety nie wiemy w jakim jesteś wieku, co skłoniło ciebie do wizyty u urologa i jaki masz poziom PSA, czyli markera nowotworowego związanego z gruczołem krokowym
Może w kolejnym poście uzupełnisz te jakże potrzebne dane.
Wracając do meritum, to sytuacja jest dość poważna. Biopsja potwierdziła raka prostaty o średniej agresywności w skali Gleasona. To także typowy rak gruczołowy, którego większość z mężczyzn z takim rozpoznaniem doświadcza.
Niepokoi rozległość komórek nowotworowych w bioptatach. To, plus opis MRI może wskazywać na możliwość wyjścia komórek nowotworowych poza torebkę gruczołu. Możliwe, że nawet na pobliskie węzły (w opisie jest jeden podejrzany).
Nie znając twojego aktualnego poziomu PSA trudno mi skłaniać się do dalszych wniosków.
Może będzie potrzebne dodatkowe badanie, a mam na uwadze scyntygrafię.

Niestety nie jest to drobnostka. Każdy złośliwy nowotwór stanowi problem, ale my wiemy, że można się go pozbyć, można go skutecznie przywolnić.Teraz musisz tracić do dobrego urologa, dobrego ośrodka i zacząć zasadnicze leczenie.
To tyle tak na szybko. Gdybyś miał pytania, to pytaj, ale też uzupełnij ten wątek o wspomniane wyżej kwestie.

Pozdrawiam
Armands

PS. Do napisania odpowiedzi używam smartfon i proszę wybaczyć ewentualne błędy, literówki.
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (7 latach od RP) 0,007 ng/ml
Moja historia
Wątek poboczny 

Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Odpowiedz
#3
Dzięki Armands,
trochę uzupełnienia :

Rocznik 1963
PSA czerwiec 2021 20,3590
PSA kwiecień 2021 18,9540
PSA sierpień  2020 14,4000
PSA wrzesień 2018   7,6120
PSA Lipiec     2018   5,2600

Aktualnie czekam na wynik TK miednicy i brzucha- robiona 03.09.2021.
Mam już umówiony zabieg prostatektomi radykalnej prawdopodobnie okolice 21.09.2021, chyba  że wyniki na to nie pozwolą.
Odpowiedz
#4
Dzięki za uzupełnienie.
PSA ponad 20 mg/ml to już poważna sytuacja. Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę, że masz przerost gruczołu ok 100% powyżej normy. Większa prostata, to i poziom PSA wyższy. Kiedyś przy takim PSA już nie operowali, teraz już tak i to z dobrym skutkiem. Nawet gdy operacja okazuje się nieradykalną, to pozbycie się większości zaraczonych obszarów jest dobrym rozwiązaniem.
Dobrze, że dodatkowo zrobiono TK, ale martwi mnie zbyt krótki czas od biopsji do badania. Mocno prawdopodobne, że w gruczole będą widoczne ślady po biopsji (krwiaki). Ale będzie widać też okolice prostaty, a tu już skutki biopsji nie powinny przeszkadzać w ocenie.
Operacje masz umówiona za dwa tygodnie. To widzę, że szybko to wszystko się dzieje. W maju MRI, sierpień biopsja, wrzesień prostatektomia. Dobre tempo, oby i efekt był dobry, a najlepiej bardzo dobry zadowolenie, uśmiech
Pochwalisz się gdzie i jaką metodą?

Pozdrawiam
Armands
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (7 latach od RP) 0,007 ng/ml
Moja historia
Wątek poboczny 

Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Odpowiedz
#5
Armandis,
też szybko odpisujesz.
Pochwalę się mam mieć robione w Poznaniu w Certusie na ul.Grunwaldzkiej.
Może ktoś tam miał robione? Chętnie wysłucham opinii.
Odpowiedz
#6
(06.09.2021, 16:02:47)Krzysztof napisał(a): Armandis,
też szybko odpisujesz.
Pochwalę się mam mieć robione w Poznaniu w Certusie na ul.Grunwaldzkiej.
Może ktoś tam miał robione? Chętnie wysłucham opinii.

Akurat mam troszkę czasu, to staram się szybko odpowiedzieć. Chyba nikt, zbyt długo nie lubi czekać na odpowiedź mruganie, puszczanie oczka
Właśnie skończyłem przeglądać stronę lecznicy, ale jaką metodę leczenia radykalnego tam preferują, to nie znalazłem.
Nanoknife? Ablacja za pomocą prądu? Laparoskopowo?

Nie spotkałem pacjenta, które byłby leczony w tym szpitalu. Ani u nas, ani na innym forum.

Armands
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (7 latach od RP) 0,007 ng/ml
Moja historia
Wątek poboczny 

Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Odpowiedz
#7
Certus to szpital prywatny, jednak operacja jest z NFZ. Metodą laparoskopową. Wstępnie tam się umówiłem na zabieg ponieważ miałem tam robioną biopsję fuzyjną w warunkach szpitalnych z jednodniowym pobytem.. A poza tym pokoje są bardzo kameralne jednoosobowe.
Odpowiedz
#8
Czytałem o ich ofercie. Teraz mnie zaskoczyłeś, że to była biopsja fuzyjna, bo zamieszczony przez ciebie opis jest bardzo skromny.
Ale to często spotykane.

Pozdrawiam
Armands
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (7 latach od RP) 0,007 ng/ml
Moja historia
Wątek poboczny 

Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Odpowiedz
#9
W komórce nie mogę odczytać twoich wyników,  zatem nie pomogę w interpretacji.  Chciałabym się  tylmo odnieść do wyboru miejsca operacji.
Krzysztof - to, czy pokoje są jedno- czy dwuosobowe mie ma znaczenia.  Tak samo nie ma znaczenia czy w przychodni zrobą ci kawę, ani czy są ogromnie mili. Gdy pacjent płaci,  to tak trzeba. Gdy wybierasz operstora, kieruj się opinią o lekarzu, o jego kompetencjach. Wiem,  nie każdy ma znajomych medyków.  My zapytaliśmy naszą doktor rodzinną.
- Prostatektomia w Poznaniu? To albo w szpitalu Kwiasa albo Strzyżowskiego.
To było już sporo lat temu, teraz pewnie doszły inne miejsca. O Certusie się nie wypowiem bo nie znam nikogo, kto by się tam operował.
Jeśli zależy ci na nowoczesności,  w Gorzowie i Szczecinie można już wybrać operację robotem  DaVinci na NFZ.
Odpowiedz
#10
Gorzowa nie polecam. Uciekliśmy z mężem do Bydgoszczy, a jesteśmy z Gorzowa. W Gorzowie nie widzą powodu by robić PET, a bóle przerzutowe leczą ketonalem forte. Mam na tyle duże doświadczenie z tym szpitalem żeby wyrobić sobie opinię. Niestety złą. Z Poznania do Bydgoszczy droga nie jest daleka, a wiedza medyczna doktora Siekiery jest nie do przecenienia.
Odpowiedz
#11
Z dokumentów, które zamieścił Krzysztof dedukuję, że mieszka we Wrocławiu, albo w okolicy.
Poznań wybrał świadomie.

Chyba dobrze kombinuję?

Pozdrawiam
Armands
Odpowiedz
#12
Witam,
mieszkam w okolicach Poznania więc regionalny ośrodek wybrałem świadomie.
Dla świętego spokoju umówiłem się jeszcze na konsultację w czwartek 09.09.2021 do dr M. Hraba. Zobaczę czy dowiem się coś innego.
Odpowiedz
#13
Jeszcze jedna konsultacja nie zaszkodzi. Hrab, to znany i ceniony urolog i ciekawy jestem jego opinii.

Czyli z Wrocławiem pudło smutny
Zmylił mnie wrocławski EMC Instytut Medyczny jako zlecający biopsję.

Pozdrawiam
Armands
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (7 latach od RP) 0,007 ng/ml
Moja historia
Wątek poboczny 

Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Odpowiedz
#14
Właścicielem Certusa jest EMC Instytut Medyczny .
Odpowiedz
#15
(07.09.2021, 18:58:05)Krzysztof napisał(a): Właścicielem Certusa jest EMC Instytut Medyczny .

Teraz wszystko jasne. Jest coraz więcej tych prywatnych lecznic. Dobrze, że mają też oferty dla ubezpieczonych w systemie NFZ.

A.
Odpowiedz
#16
Krzysztof,
W dalszym ciągu najważniejsze pytanie zadała Dunolka - jakie doświadczenie ma operator, ile takich operacji przeprowadził w ciągu ostatniego miesiąca, roku, 5 lat? To jeden z kluczowych warunków powodzenia.

Pozdrawiam AParsley
Rocznik 1961
PSA przed RP 15,41 ng/ml, LRP 19/11/2014, RT 05-06/2015.
PSA od 08/2017 do teraz <0,006 ng/ml.

Moja historia
Odpowiedz
#17
Witam,
jestem po dzisiejszej konsultacji u dr. Hraba.
Tak się złożyło dr ma wolny termin na 20.09 i zaproponował mi operację laparoskopowo. Mam dwa dni na zastanowienie.
Pytałem o ilość roczną przeprowadzonych tego typu operacji. Odpowiedział ponad 70  w szpitalu poznańskim na ul. Szwajcarskiej, w pandemii trochę mniej.
Ostatnia 2 dni temu.
I teraz mam dylemat ze wskazaniem na dr Hraba.
Co radzicie?
Odpowiedz
#18
Witaj Krzysztof,
Rolą naszą, Przyjaciół z tego forum jest doradzić każdemu pytającemu w wyborze według nas najlepszej drogi w walce z nowotworem...
Oczywiście mamy swoje doświadczenia, przemyślenia, polecamy lekarzy specjalistów, konkretne ośrodki medyczne......
Ale decyzja zawsze będzie należała do Ciebie, nikt jej w Twoim imieniu nie podejmie....
Ja osobiście wierzę też w własną intuicję, w "chemię" jaka się tworzy w relacji pacjent - lekarz i ma to dla mnie duże znaczenie w podejmowaniu kluczowych decyzji...
Najważniejsze aby operator był fachowcem, który ma duże doświadczenie i jest do końca przekonany co do słuszności wyboru proponowanej terapii /techniki/...
Ale jak jest to dobry operator, prawdziwy fachowiec a jest  /Armands także nie neguje jego fachowości i doświadczenia/ to może warto mu zaufać....?
I ostatni element tej układanki. Obok sprawnego i skutecznego operatora, właściwie wybranej techniki zabiegu, dobrze wyposażonego ośrodka jest jeszcze potrzebne zwykłe ludzkie szczęście....
I tego szczęścia dużo Ci życzę, szczególnie jeżeli chodzi o optymalne wybory w codziennej walce z chorobą!
Pozdrawiam.
latarnik
Ur.1960
PSA wyjściowe 09.2010 - 11,097 ng/ml
Prostatektomia Radykalna /klasyczna/, Obustronna Limfadenektomia Miednicza  
Wynik po RP   - GL. (2 + 4) pT2cN1
Korekta 2013  - GL. (4 + 3) pT3aN1, resekcja R1
PSA - 06.2011 /8 tyg. po RP/ - 0,02
Od 08.2013 - Bicalutamide 50 mg 
Od 04.2020 - Bicalutamide 100 mg
Od 04.2021 - Bicalutamide 150 mg
PSA - 08.2021 - 0,902
Odpowiedz
#19
Przeczytałem komentarz Latarnika i mogę się pod nim tylko podpisać... nickiem Armands.

Krzysztof wybór należy do ciebie.

Pozdrawiam
Armands
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (7 latach od RP) 0,007 ng/ml
Moja historia
Wątek poboczny 

Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości