Wykryty rak prostaty
#1
Witam,
wykonano u mnie rezonans magnetyczny, który przedstawiam poniżej. Proszę pomóżcie mi w zrozumieniu tego opisu oraz dalsze wskazówki.. nie wiem co mam dalej robić..urolog zlecił biopsja. Co jeszcze mogę zrobić? Jakie mogą być rokowania?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc

PSA całkowity 5.79 ng/ml
PSA wolny 0.69 ng/ml
 TECHNIKA BADANIA:Badanie mp-MT prostaty  wykonane wg wytycznych PI-RADS v.2.1 w płaszczyznach poprzecznej, czołowej i strzałkowej w sekwencjach FSE, FRFSE w obrazach DWI, T1, T2 z saturacją tłuszczu oraz po podaniu paramagnetycznego środka kontrastowego. Wykonano mapy ADC.
OPIS:
Gruczoł krokowy- Objętość 40 ml
PSAD-0.15
Krwawienie-brak
Budowa strefowa gruczołu-zachowana
Strefa przejsciowa-zmiany o charakterze rozrostu gruczołu (BHP) z drobnymi restrykcji dyfuzji 2-4mm w obu płatach
Strefa obwodowa o niejednorodnych wartościach sygnału w obrazach T2 zależnych jak w ewolucji procesu zapalnego.
Obszary wzmożonej restrykcji dyfuzji:
A PL,środek, PZpl o wym. 7x7mm (PI-RADS 4)
Pęcherzyki nasienne- dobrze odgraniczone bez cech nacierania
Pęczki naczyniowo nerwowe: bez cech nacierania.
Węzły chłonne nie powiększone, bez cech limfadenopatii pojedyncze:
-biodrowy wspólny lewy 5x8 mm
-biodrowe zewnętrznie obustronnie do 8mm
Pęcherz moczowy: bez widocznych zgrubień w obrębie ściany

Wnioski:
-drobne ogniska restrykcji dyfuzji 2-4 mm w strefach przejściowych
-cechy ewolucji aktywnego procesu zapalnego w strefach obwodowych z obszarze PI-RADS4  w PL
Odpowiedz
#2
Adam witaj na naszym forum.

Swój wątek zatytułowałeś "Wykryty rak prostaty" ale praktycznie nie został on wykryty.
Jest spore prawdopodobieństwo, bo ocena PI-RADS 4 - wskazuje na wysokie prawdopodobieństwo istotnej klinicznie postaci raka, ale to badanie histopatologiczne pobranego materiału daje podstawę do wystawienia diagnozy RAK PROSTATY.
Twój lekarz ma rację kierując ciebie na to badanie.
Co do innych wniosków z badania mpMRI, to masz przerost prostaty, ale nie jest to jakiś znaczny przerost. Typowy gruczoł ma objętość ok. 25-30 cm3.
Podejrzany obszar znajduje się w jednym z płatów i nie jest to zmiana rozległa.
Biorąc też pod uwagę taki czynnik jak PSA, wygląda to wczesne stadium.
Rozumiem, że badanie mpMRI zostało zlecone ze względu na przekroczenie "bezpiecznego" poziomu markera? Chyba nie było innych objawów, charakterystycznych dla raka prostaty?

Czyli bez biopsji to nadal gdybamy, a dopiero ona... a dokładnie wynik histopatologii uruchomi procedury związane z leczeniem raka prostaty.
Oczywiście wynik rezonansu powinien pomóc w szukaniu ewentualnego CaPa i dobrze, że taka będzie kolejność badań.
O ewentualnych dalszych działaniach porozmawiamy po biopsji.

Pozdrawiam
Armands

PS. Pozwolę sobie dodać znaki ??? do tytułu Twojego wątku.
A.
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (7 latach od RP) 0,007 ng/ml
Moja historia
Wątek poboczny 

Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Odpowiedz
#3
Dziękuję za odpowiedź, biopsję mam w najbliższy poniedziałek. Jak tylko poznam wynik napiszę co i jak. Ewentualne co mogę dalej robić.
Odpowiedz
#4
Adam,

Jeśli poniedziałek, dostałeś receptę i instrukcję w sprawie osłony antybiotykowej przy biopsji ?

Pozdrawiam AParsley
Rocznik 1961
PSA przed RP 15,41 ng/ml, LRP 19/11/2014, RT 05-06/2015.
PSA od 08/2017 do teraz <0,006 ng/ml.

Moja historia
Odpowiedz
#5
Tak dostałem antybiotyk i maść przeciwbólową. Czy jest coś jeszcze na co zwrócić uwagę?
Odpowiedz
#6
Nie jest to przyjemne badanie. Bywa, że można sobie zażyczyć biopsji w sedacji, czyli w pewnym znieczuleniu, ale to dodatkowa opcja i nie wszędzie dostępna. Na wynik czeka się kilka tygodni, a nawet do miesiąca.
Po badaniu ból zanika, ale pojawiać się może krew w moczu i nasieniu. Trwa to też do kilku tygodni.

To tyle odnośnie biopsji.
A gdzie będziesz miał ją robioną?

Armands
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (7 latach od RP) 0,007 ng/ml
Moja historia
Wątek poboczny 

Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Odpowiedz
#7
Domyślam się, że to nic przyjemnego... dziękuję bardzo za pomoc i informację, każda wskazówka jest dla mnie istotna. Badanie wykonam w Szczecinie ponieważ stąd pochodzę.
Odpowiedz
#8
(09.06.2021, 10:22:46)Armands napisał(a): Adam witaj na naszym forum.

Swój wątek zatytułowałeś "Wykryty rak prostaty" ale praktycznie nie został on wykryty.
Jest spore prawdopodobieństwo, bo ocena PI-RADS 4 - wskazuje na wysokie prawdopodobieństwo istotnej klinicznie postaci raka, ale to badanie histopatologiczne pobranego materiału daje podstawę do wystawienia diagnozy RAK PROSTATY.
Twój lekarz ma rację kierując ciebie na to badanie.
Co do innych wniosków z badania mpMRI, to masz przerost prostaty, ale nie jest to jakiś znaczny przerost. Typowy gruczoł ma objętość ok. 25-30 cm3.
Podejrzany obszar znajduje się w jednym z płatów i nie jest to zmiana rozległa.
Biorąc też pod uwagę taki czynnik jak PSA, wygląda to wczesne stadium.
Rozumiem, że badanie mpMRI zostało zlecone ze względu na przekroczenie "bezpiecznego" poziomu markera? Chyba nie było innych objawów, charakterystycznych dla raka prostaty?

Czyli bez biopsji to nadal gdybamy, a dopiero ona... a dokładnie wynik histopatologii uruchomi procedury związane z leczeniem raka prostaty.  
Oczywiście wynik rezonansu powinien pomóc w szukaniu ewentualnego CaPa i dobrze, że taka będzie kolejność badań.
O ewentualnych dalszych działaniach porozmawiamy po biopsji.

Pozdrawiam
Armands

PS. Pozwolę sobie dodać znaki ??? do tytułu Twojego wątku.
A.
Jeszcze mam pytanie, czy PI-RADS 4 nie oznacza już wykrytego raka? Czy biopsja jest wykonywana w celu określenia, czy nowotwór jest złośliwy czy nie?
Odpowiedz
#9
Adam, ocena PI RADS 4 to tylko klasyfikacja zauważonej w badaniu obrazowym patologii w gruczole według przyjętych kryteriów. Bez biopsji nie jest to wyznacznikiem diagnozy raka prostaty.
Biopsja również wskazuje jaki to jest nowotwór. Czy gruczołowy, czy urotelialny, oraz ustala jego agresywność według skali Gleasonsa.
Dlatego też lekarz zlecił wykonanie biopsji i ma ona nadal za zadanie wykrycie prawdopodobnego raka prostaty.

Pozd.
A.
Odpowiedz
#10
Jeszcze jeden komentarz - dodatnia biopsja potwierdzi występowanie nowotworu, ujemna biopsja nie wykluczy występowania nowotworu ( tak było np. w moim przypadku i jeszcze co najmniej kilku nam znanych ). Jak napisał Armands sama biopsja jest nieprzyjemna, można poprosić o co najmniej znieczulenie miejscowe. To zależy od progu odporności na ból - wyobraź sobie, że ktoś Ci nakłuwa krocze kilkanaście razy.
Antybiotyk powinieneś zacząć brać dzień przed biopsją, mam nadzieję, że lekarza to powiedział.

Pozdrawiam AParsley
Rocznik 1961
PSA przed RP 15,41 ng/ml, LRP 19/11/2014, RT 05-06/2015.
PSA od 08/2017 do teraz <0,006 ng/ml.

Moja historia
Odpowiedz
#11
Dziękuję Wam bardzo za wszystkie wskazówki. Proszę napiszcie mi jeszcze, czy po biopsji sam mogę jechać autem, czy raczej ktoś musi mnie odebrać?
Z góry dziękuję za informacje ?
Odpowiedz
#12
Cześc Adam
Też jestem ze szczecina, biopsje miałem na Arkońskiej ale samochodem  nie jechałem, trochę zakręcony byłrm po niej. Lepiej niech ktoś po Ciebie przyjedzie.
Odpowiedz
#13
Jeśli znieczulenie jest tylko miejscowe w postaci Lidokainy (czy podobnych) to raczej nie ma zaburzenia percepcji. Ale możesz być obolały, ciśnienie też może podskoczyć. Ja wracałem taksówką i najbardziej się bałem, żeby nie przemoczyć krwią, czy czym tam jeszcze pampersa. Na szczęście kilka kropli krwi nie groziło przemoczeniem bielizny i spodni.
Brat po biopsji czuł się marnie, aż dwukrotnie sprawdzali mu puls i ciśnienie i dopiero kiedy doszedł do siebie pozwolili wracać do domu.
Różnie ludzie reagują. Można coś przeciwbólowego przed badaniem przyjąć, to wtedy trzeba uważać z ewentualnym kierowaniem autem.
Nie chcę ciebie wystraszyć, ale w większości opinii pacjentów urologa to zdecydowanie mało przyjemne badanie.
Przed badaniem polecają oczyszczenie ostatniego fragmentu jelita grubego...
Zresztą sam przeczytaj https://osrodek-onkologiczny.pl/przygoto...i-prostaty

Trzymaj się podczas badania.
Pozdrawiam
Armands
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (7 latach od RP) 0,007 ng/ml
Moja historia
Wątek poboczny 

Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Odpowiedz
#14
(12.06.2021, 16:43:32)Armands napisał(a): Jeśli znieczulenie jest tylko miejscowe w postaci Lidokainy (czy podobnych) to raczej nie ma zaburzenia percepcji. Ale możesz być obolały, ciśnienie też może podskoczyć. Ja wracałem taksówką i najbardziej się bałem, żeby nie przemoczyć krwią, czy czym tam jeszcze pampersa. Na szczęście kilka kropli krwi nie groziło przemoczeniem bielizny i spodni.
Brat po biopsji czuł się marnie, aż dwukrotnie sprawdzali mu puls i ciśnienie i dopiero kiedy doszedł do siebie pozwolili wracać do domu.
Różnie ludzie reagują. Można coś przeciwbólowego przed badaniem przyjąć, to wtedy trzeba uważać z ewentualnym kierowaniem autem.
Nie chcę ciebie wystraszyć, ale w większości opinii pacjentów urologa to zdecydowanie mało przyjemne badanie.
Przed badaniem polecają oczyszczenie ostatniego fragmentu jelita grubego...
Zresztą sam przeczytaj https://osrodek-onkologiczny.pl/przygoto...i-prostaty

Trzymaj się podczas badania.
Pozdrawiam
Armands

Natomiast ja miałem o ile dobrze pamiętam dwie biopsje i oprócz dużego dyskomfortu podczas zabiegu pobierania wycinków, nie miałem żadnych innych problemów.
Byłem sam, pojechałem autem i nie używałem pampersów. Nie miałem także specjalnego przygotowania. Ale miałem to szczęście, że biopsję wykonywał świetny/a/ fachowiec.
Piszę te słowa, ażeby potwierdzić tezę Armandsa, że pacjenci różnie reagują. Nie mam szczególnie złych wspomnień, ale mimo wszystko z uśmiechem na twarzy tej procedury nie wspominam......
Ur.1960
PSA wyjściowe 09.2010 - 11,097 ng/ml
Prostatektomia Radykalna /klasyczna/, Obustronna Limfadenektomia Miednicza  
Wynik po RP   - GL. (2 + 4) pT2cN1
Korekta 2013  - GL. (4 + 3) pT3aN1, resekcja R1
PSA - 06.2011 /8 tyg. po RP/ - 0,02
Od 08.2013 - Bicalutamide 50 mg 
Od 04.2020 - Bicalutamide 100 mg
Od 04.2021 - Bicalutamide 150 mg
PSA - 07.2021 - 0,812
Odpowiedz
#15
Ja w drodze na biopsję miałem wypadek z winy drugiego kierowcy. Na szczęście uszkodzenia były tak małe, że mogłem dojechać na czas po spisaniu oświadczenia. Wracałem tym samym samochodem i dwa dni później pojechałem z dziećmi w góry, bo były ferie. Ciężko było się wytłumaczyć dlaczego nie jeżdżę na nartach, ale jakoś się udało. U mnie nikt nie wie o chorobie poza żoną.
12.2017 PSA 32
03.2018 RP - pT3b N1M0 Gleason (4+5), marginesy ujemne, przerzuty w 1 lewym i 1 prawym wyciętym węźle chłonnym biodrowym
05.2018 Pierwsze pooperacyjne PSA 0,067
06.2018 PSA 0,054, PET - 4 podejrzane węzły chłonne, rozpoczęta RT z naświetlaniem podejrzanych węzłów, 
07.2018 Rozpoczęta HT Eligard
08.2018 Zakończona RT, PSA 0,003
08.2021 PSA <0.006 
11.2021 Planowana przerwa w hormonoterapii po 40 miesiącach
Odpowiedz
#16
Dziękuję Wam bardzo za cenne rady. Teraz zostaję mi w nerwach czekać na wyniki...Czy jak coś jest źle to dzwonią, czy jednak samemu się odbiera wynik?
Odpowiedz
#17
Ja odbierałem osobiście w sekretariacie oddziału urologii szpitala, bo tam była wykonana biopsja. Oczywiście biopsja była przeprowadzona w gabinecie zabiegowym mruganie, puszczanie oczka
Wynik wydała mi sekretarka za potwierdzeniem, a później miałem dwie możliwości działania. Pierwsza to iść z tym wynikiem do domu, albo poczekać na lekarza, który akurat operował.
Wybrałem drugą opcję i z pomocą Google po kilku minutach wiedziałem, że mam raka prostaty.
Dlatego uważam, że standardem powinno być odebranie wyniku biopsji podczas wizyty u lekarza, gdzie medy przedstawi sytuację wynikającą z wyniku histopatologicznej i omówi ewentualne możliwości leczenia.
Może zadzwoń i upewnij się, jak to będzie wyglądało w twoim przypadku.

Pozdrawiam
Armands
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (7 latach od RP) 0,007 ng/ml
Moja historia
Wątek poboczny 

Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Odpowiedz
#18
Adam a gdzie miałeś robioną biopsje jak można wiedzieć.
Odpowiedz
#19
Powiedziano mi, że wynik za 3 tygodnie.
Natomiast biopsje robiłem w szpitalu na Arkońskiej w Szczecinie. Macie może jakieś opinie co do tego szpitala?
Odpowiedz
#20
Ja też robiłem biopsje na arkońskiej, nie znam się na tym ale wykryła chorobe.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości