02.05.2016, 09:19:22
No właśnie boję się tego przekroczenia poziomu wapnia, chociaż nie opalam się i przyznam, że jak do tej pory nie suplementuję wit.D3 w żadnych ilościach. Może to błąd?
Kris
To jest błąd.
Po pierwsze musisz znać swój poziom witaminy D3.
Jej niedobór ma wpływ na poziom wapnia.
Niedobór magnezu ma wpływ na poziom wapnia.
Jaki powinien być poziom proszę.
Jędrek
http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/D_noweinfo.htm
Niedobór witaminy D może mieć nawet 90 proc. Polaków. Stan taki może podnosić ryzyko m.in. cukrzycy, niektórych nowotworów i depresji
http://www.czytelniamedyczna.pl/2796,nie...eczny.html
Jaka jest norma prawidłowego poziomu witaminy D w organizmie?
O deficycie witaminy D mówimy wtedy, gdy stężenie 25-hydroksywitaminy D we krwi, wynosi poniżej 20 ng/ml (poniżej 50 nmol/l), a optymalne stężenie to 30-50 ng/ml (75–125 nmol/l).
Ocena stanu zaopatrzenia organizmu w witaminę DTerminologia
Stężenie 25(OH)D w surowicy
nmol/l ng/ml
Deficyt
0-50 0-20
Stężenie suboptymalne
50-75 20-30
Stężenie optymalne
75-125 30-50
Stężenie wysokie
125-250 50-100
Stężenie potencjalnie toksyczne
powyżej 250 powyżej 100
Poziom toksyczne
powyżej 500 200powyżej
Istnieją schorzenia, w których wskazane jest zbadanie poziomu witaminy D
• krzywica, osteomalacja, ból mięśniowo-szkieletowy, skłonność do upadków, osteoporoza pierwotna i wtórna
• zaburzenia gospodarki wapniowo-fosforanowej, zwiększone stężenie PTH, niedoczynność przytarczyc
• przedłużona glikokortykosteroidoterapia
• leczenie przeciwpadaczkowe, leczenie ketokonazolem, przyjmowanie leków przeciwretrowirusowych (leczenie zakażonych HIV)
• zaburzenia wchłaniania, długotrwałe diety eliminacyjne, w tym dieta związana z leczeniem alergii na białko mleka krowiego, nietolerancja laktozy, całkowite żywienie pozajelitowe, zaburzenia odżywiania
• zespół upośledzonego trawienia i/lub wchłaniania, mukwiscydoza, celiakia, po operacjach bariatrycznych
• przewlekła niewydolność nerek w 3–5 stadium, stan po przeszczepieniu nerki
• przewlekła niewydolność wątroby, cholestaza
• choroby ziarniniakowe (gruźlica, sarkoidoza)
• choroby sercowo-naczyniowe, nadciśnienie
• choroby autoimmunizacyjne
• choroby nowotworowe
• choroby alergiczne (m.in. astma, atopowe zapalenie skóry)
• niektóre infekcje, m.in. wirusowe zapalenie wątroby typu C, nawracające ostre infekcje dróg oddechowych
• otyłość
Warto wiedzieć jaki jest poziom witaminy D w naszym organizmie - wówczas można prawidłowo ustalić dawkę jaką będziemy przyjmować. Ilość jednostek witaminy D powinna być dopasowywana zawsze indywidualnie. Pod uwagę należy brać również dietę i tryb życia.
Słońce - najważniejsze źródło witaminy D
CZYTAJ WIĘCEJ
CZYTAJ WIĘCEJ
Kris
To jest błąd.
Po pierwsze musisz znać swój poziom witaminy D3.
Jej niedobór ma wpływ na poziom wapnia.
Niedobór magnezu ma wpływ na poziom wapnia.
Jaki powinien być poziom proszę.
Jędrek
http://www.dobrametoda.com/ARTYKULY/D_noweinfo.htm
Niedobór witaminy D może mieć nawet 90 proc. Polaków. Stan taki może podnosić ryzyko m.in. cukrzycy, niektórych nowotworów i depresji
http://www.czytelniamedyczna.pl/2796,nie...eczny.html
Jaka jest norma prawidłowego poziomu witaminy D w organizmie?
O deficycie witaminy D mówimy wtedy, gdy stężenie 25-hydroksywitaminy D we krwi, wynosi poniżej 20 ng/ml (poniżej 50 nmol/l), a optymalne stężenie to 30-50 ng/ml (75–125 nmol/l).
Ocena stanu zaopatrzenia organizmu w witaminę DTerminologia
Stężenie 25(OH)D w surowicy
nmol/l ng/ml
Deficyt
0-50 0-20
Stężenie suboptymalne
50-75 20-30
Stężenie optymalne
75-125 30-50
Stężenie wysokie
125-250 50-100
Stężenie potencjalnie toksyczne
powyżej 250 powyżej 100
Poziom toksyczne
powyżej 500 200powyżej
Istnieją schorzenia, w których wskazane jest zbadanie poziomu witaminy D
• krzywica, osteomalacja, ból mięśniowo-szkieletowy, skłonność do upadków, osteoporoza pierwotna i wtórna
• zaburzenia gospodarki wapniowo-fosforanowej, zwiększone stężenie PTH, niedoczynność przytarczyc
• przedłużona glikokortykosteroidoterapia
• leczenie przeciwpadaczkowe, leczenie ketokonazolem, przyjmowanie leków przeciwretrowirusowych (leczenie zakażonych HIV)
• zaburzenia wchłaniania, długotrwałe diety eliminacyjne, w tym dieta związana z leczeniem alergii na białko mleka krowiego, nietolerancja laktozy, całkowite żywienie pozajelitowe, zaburzenia odżywiania
• zespół upośledzonego trawienia i/lub wchłaniania, mukwiscydoza, celiakia, po operacjach bariatrycznych
• przewlekła niewydolność nerek w 3–5 stadium, stan po przeszczepieniu nerki
• przewlekła niewydolność wątroby, cholestaza
• choroby ziarniniakowe (gruźlica, sarkoidoza)
• choroby sercowo-naczyniowe, nadciśnienie
• choroby autoimmunizacyjne
• choroby nowotworowe
• choroby alergiczne (m.in. astma, atopowe zapalenie skóry)
• niektóre infekcje, m.in. wirusowe zapalenie wątroby typu C, nawracające ostre infekcje dróg oddechowych
• otyłość
Warto wiedzieć jaki jest poziom witaminy D w naszym organizmie - wówczas można prawidłowo ustalić dawkę jaką będziemy przyjmować. Ilość jednostek witaminy D powinna być dopasowywana zawsze indywidualnie. Pod uwagę należy brać również dietę i tryb życia.
Słońce - najważniejsze źródło witaminy D
CZYTAJ WIĘCEJ
CZYTAJ WIĘCEJ
PSA
2012 VIII/30,61/XII 2012 przed LPR 25,58.
2012 XII LRP pT3bN1M1a Gl.3+4 Marginesy ?
2013 /I-1,16 / /VIII PSA-3,0 PET/CT: - PRZERZUTY 09/2013 HT
2013 RT /0,663/
2014 -2018 <0,002
Zakończenie HT 10.2018
2019
Luty <0,002
Sierpień 0,046
Wrzesień 0,090
Październik 0,209
Grudzień 0,377
2020
Styczeń 0,611
Luty 0,663
Marzec 0,761
Kwiecień 1,130
Maj 1,410
Limfadenektomia
Lipiec 0,234
Sierpień 0,015
Wrzesień 0,008
Listopad 0,006
2012 VIII/30,61/XII 2012 przed LPR 25,58.
2012 XII LRP pT3bN1M1a Gl.3+4 Marginesy ?
2013 /I-1,16 / /VIII PSA-3,0 PET/CT: - PRZERZUTY 09/2013 HT
2013 RT /0,663/
2014 -2018 <0,002
Zakończenie HT 10.2018
2019
Luty <0,002
Sierpień 0,046
Wrzesień 0,090
Październik 0,209
Grudzień 0,377
2020
Styczeń 0,611
Luty 0,663
Marzec 0,761
Kwiecień 1,130
Maj 1,410
Limfadenektomia
Lipiec 0,234
Sierpień 0,015
Wrzesień 0,008
Listopad 0,006