RAK PROSTATY POMOC - Forum

Pełna wersja: Każdy z nas jest inny
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Co do diety, to najlepsza jest ta, która oddziałuje na ciebie.
Moim zdaniem, każdy organizm na swoją specyfikę i najlepiej jest stosować to, co mu służy.
Jeśli jeszcze tego nie wiemy to możemy się przekonać np. metodą prób i błędów.
Jak po fasoli mamy wzdęcia, to nie ma musu ją jeść na tą chwilę.

Jest wiele diet -cud-leczniczych i zapewne z każdej z nich można wybrać coś odpowiedniego dla siebie aby nie koniecznie męczyć się z tym jedzeniem codziennie i aby było ono dla nas udręką.
Jedzenia musi być przyjemnością i częścią lubianej terapii i zależy od nas jakie produkty wybierzemy. 

U mnie podstawa, to dzień w dzień jest ząbek czosnku, 20 ml ekstraktu z granatu (0,5 l butelka na cykl 25 dniowy), pomidor, łyżka miodu i ciemne pieczywo (sam piekę), poza tym duża łyżka stołowa siemienia lnianego na świeżo zmielonego rano, natomiast wieczorem taka sama łyżka już całego siemia zalana wrzątkiem i po ostudzeniu kisielek wypijam no i oczywiście na pragnienie dzbanek zielonej herbaty.
To traktuje jako dodatki, poza tym normalne jedzenie, jak do tej pory.

Ja osobiście nie jestem przekonany do suplementów, ale nie znaczy to, że nie działają.

Rozmawiałem z wieloma" kumatymi" ludżmi i podstawowy wniosek to ten, aby nie zmieniać za bardzo swoich nawyków żywieniowych, dodać kilka pozycji, żyć normalnie i ruszać się przede wszystkim. Ja robię wieczorem dystans ok.5 km (szybki marsz), ale powoli zwiększam dystans, na razie dwa miesiące po RP, także spokojnie.
Odżywiać się tak, jak natura na to pozwala czyli świeże owoce i warzywa tzn. sezonowe.

Jeszcze jedno, moją słabością jest kawa (bioaktywne związki) wypijam trzy dziennie i to dość mocne, ale to jedyny nałóg (nie palę już 11 lat i tyle samo alkohol, za sprawą wydarzenia, jakie miało miejsce w tamtym czasie).

No i na koniec uwielbiane przeze mnie słońce
"Każdy jest inny" w tym sensie, że niektórzy mają np. alergię albo cukrzycę, i wtedy swój jadłospis muszą ustalać indywidualnie.
Ale ogólne zasady  są z grubsza znane, to tzw. piramida żywienia, ostatnio zaktualizowana, gdzie ułaskawiono kawę, a podstawą zdrowia uczyniono RUCH.
Nie trzeba być dietetykiem, by wiedzieć, że należy  zachować umiar  i w zakresie tłuszczów, i  słodyczy, i nabiału, i w ogóle we wszystkim.

Rzecz w tym, że gdy tylko ogłosimy, że w domu pojawił się RAK, natychmiast jesteśmy zarzucani dobrymi radami  co do leczenia i odżywiania się. I te rady bywają drastyczne  - wszystko odstawić, spożywać tylko przysłowiowe korzonki i pić wyłącznie wodę  źródlaną. Zimną.
- I co? Będę wtedy żyć długo?
- Nie, ale będzie ci się bardzo dłużyć.
Otóż to.

c.d.n.
(09.02.2016, 09:51:39)Dunolka napisał(a): [ -> ]"Każdy jest inny" w tym sensie, że niektórzy mają np. alergię albo cukrzycę, i wtedy swój jadłospis muszą ustalać indywidualnie.
Ale ogólne zasady  są z grubsza znane, to tzw. piramida żywienia, ostatnio zaktualizowana, gdzie ułaskawiono kawę, a podstawą zdrowia uczyniono RUCH.
Nie trzeba być dietetykiem, by wiedzieć, że należy  zachować umiar  i w zakresie tłuszczów, i  słodyczy, i nabiału, i w ogóle we wszystkim.
Zgadzam się Jolu z Twoim rozsądnym i trafnym spostrzeżeniem .
Mam objawy przedcukrzycowe , reguluję ciśnienie trzymam by ZZSK nie postępowało (bym nie wizytował 2-3 w roku szpitalnej okulistyki . Jak na razie minęło 20 miesięcy po zmianie leku i doktora bez powikłań i trzymam się.
NiE wspomnę o HT PRZY CHOROBIE NOWOTWOROWEJ.
Myśl pozytywnie - tak jest !!!

ROZKŁAD POSIŁKOWY DNIA
3 x śniadania
2 x obiad
2 x kolacja/przekąski
.........................................................................................
ŚNIADOWANIE
Godziny posiłków 6.00 / 8.00 / 10.00 / 12.00
1.Leki (reg .ciśnienie i ApoF) + banan+ zielona herbata
2.Koktail immunologiczny w składzie
·        2 żółtka i 2 łyżki stołowe kurkumy
·        1 łyżeczka imbir, spirulina, pieprz ,młody jęczmień ,ostropest
·        50 mg oleju budwigowego
·        +sok z cytryny i sól himalajska do smaku
3.Śniadanie właściwe
·        pieczywo pełnoziarniste czyli z samych ziaren 12 zbóż
·        smarowane humusem własnego wyrobu
·        warstwa łososia wędzonego na zimno (lub inna ryba jak halibut ,tuńczyk)
·        zasypane kiełkami brokułu
·        na tym warstwa bio-tofu obłożona sałatą
·        + pomidor, papryka ,rzodkiew, czosnek na zakąskę
·        i zielona herbatka z plastrami imbiru
·        Filiżanka kawy
4.W południe owocowanie na zmianę z n/w
     Truskawka, borówka , malina, jerzyna
OBIADOWANIE 14.00 / 16.00
Bez czerwonego mięsa, mącznych, smażonych ale bywa lampka wytrawnego.
A. Zupa warzywna ,szczawiowa ,krupnik , pomidorowa z ryżem i inne na wywarze warzywnym.
B. II Danie
·        mieszanka surowych warzyw
·        drobiowe mięsiwo lub ryba - przygotowane na parze lub w rękawie w piekarniku.
·        Brokuł , kalafior, czosnek
·        Jeżeli jest coś smażone to na oleju kokosowym.
Podwieczorek 18.00
Eliksir - Zmiksowane szpinak, jarmuż, owoce (ananas ,kiwi ,mango ,jabłko ,avocado,...)
KOLACJOWANIE 19.00
Skład kanapek zbliżony do śniadaniowych
Granat 20.00
...................................................................................................................................................................
Zasada wszystko mi jeść i pić wolno ale nie ze wszystkiego korzystam.
Jak kupuję chleb czystoziarnisty to i pączka lub ciastko francuskie wchłonę.
Golonka na spotkaniu w Michelinie niezapomniana gotowana w kapuście z grzybami jak się trafi to ok.  we wszystkim umiar tego się trzymam.
Natomiast napojów gazowanych , kolorowych , soków kartonowych unikam.
....................................................................................................................................

Jędrek
Tylko pogratulować kolegom samodyscypliny.

Co raz częściej mówi się o wpływie stylu życia na rozwój choroby nowotworowej.

Ja po dłuższym okresie wykorzystując ładną pogodę poszedłem na kijki do Puszczy Kampinoskiej.
Te 50 min dobrze mi zrobiło, tylko jak to uczynić, aby chodzić regularnie.
Imbir w połączeniu z miodem – lekarstwem na raka
Imbir jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą wpłynąć korzystnie na nasze zdrowie na wiele sposobów, ponadto blokuje wzrost komórek rakowych.

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Stanowego w Georgii wykazało, że przyjmowanie ekstraktu z imbiru przyczyniło się do zmniejszenia guzów prostaty u myszy nawet o 56%.
Antyrakowe właściwości imbiru praktycznie nie wywołują żadnych efektów ubocznych w naszym organizmie. 

Udowodniono, że skutecznie hamuje on wzrost komórek rakowych prostaty. Wiele różnych badań wskazało na to, że imbir może bardzo pozytywnie wpływać na walkę z nowotworem.
Cała informacja poniżej

http://krokdozdrowia.pl/imbir-polaczeniu...twem-raka/
Rabarbar - przeciwnowotworowy lek z twojej grządki

Wszyscy wiemy, że warzywa i owoce są zdrowe oraz mają dużo witamin. Jednak już o wiele mniej osób uświadamia sobie, że kryją się w nich związki, które znacznie poprawiają nasze zdrowie i przedłużają życie. O obecnych w roślinach flawonoidach już sporo osób słyszało, ale o stilbenoidach bardzo niewiele. Do tych ostatnich można zaliczyć izoflawony, lignany, kumestany i polifenole. A polifenolem właśnie jest rapontygenina, której głównym źródłem jest rabarbar.


I to właśnie rapontygenina ma zdolność do zmniejszania tempa podziału komórek nowotworowych. Różne badania naukowe (np. Chun i wsp.; Guengerich i wsp.) wykazały, że rapontygenina jest inhibitorem enzymu ludzkiego cytochromu, występującego w różnych guzach nowotworowych, głównie w guzie raka prostaty i piersi. Inhibitor to związek chemiczny powodujący zahamowanie bądź spowolnienie reakcji chemicznej. Spośród siedmiu badanych związków rapontygenina wykazywała najsilniejsze działanie inhibitorowe i dlatego uważa się, że może być potencjalnym lekiem antynowotworowym.

Reszta artykułu + przepis na ciasto 

Rabarbar -przeciwnowotworowy lek z twojej grządki 

Chyba już wiecie, jakie ciasto dziś upiecze moja Ela. Tydzień temu też było zadowolenie, uśmiech
Przesyłam skład eliksiru immunologicznego

ELIKSIR  IMMUNOLOGICZNY   
( do kubka lub szklanki wrzuć)
§  2   żółtka
§  2 łyżki stołowe kurkumy (płaskie)
§  1 mała łyżeczka:
-  imbiru ( mielonego)
- ostropestu
- pieprzu
- chlorelli (spiruliny)
- młodego jęczmienia
- 50 mg oleju lnianego
- do smaku szczypta soli himalajskiej
- dopełnić wodą (przegotowaną) letnią lub zimną
- wcisnąć spory plaster cytryny (żeby nie było mdłe)
 
wszystko porządnie wymieszać, najlepiej małą trzepaczką i zostawić na ok. 5 min.  
Pić przez 6 tygodni, następnie zrobić 2 tygodnie przerwy.



Jędrek
To że dieta może być ważna każdy wie. Wielu wie jaka jest dla niego najlepsza. Niektórzy nawet znają diety "cud".
Mało kto swoją dietę konsultuje z profesjonalnym dietetykiem. A od tego warto by zaczynać bo faktycznie jesteśmy różni i to co podziałało u kogoś wcale nie musi pomóc mnie.

Zanim zaczniecie orać Internet w poszukiwaniu najwspanialszych diet przeczytajcie zdanie fachowca:

http://www.rynekzdrowia.pl/Po-godzinach/...46,10.html
Owoce granatu wydłużają młodość
Granaty spowalniają proces starzenia prowokując komórki do aktywnej odbudowy, wynika z najnowszego badania.



http://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilakt...osc/rt51cg


Jędrek
Witajcie ostatnio dołączyłem do jadłospisu specyfik
robiony z oleju lnianego i papryczek chilli habanero /mają wystarczająco kapsaicyny /
oto jak zrobiłem
150 g suszonych rozdrobnionych papryczek zalewamy litrem oleju lnianego i odstawiamy
do lodówki na 10 dni codziennie wstrząsając , po tym okresie przelewamy przez sitko
i już mamy , specyfik tylko dla twardzieli haha , ja go dodaje do i do mięsa i do warzyw
pzdr,M
(01.08.2016, 18:33:07)marek napisał(a): [ -> ]150 g suszonych rozdrobnionych papryczek zalewamy litrem oleju lnianego i odstawiamy
do lodówki na 10 dni codziennie wstrząsając , po tym okresie przelewamy przez sitko
i już mamy , specyfik tylko dla twardzieli haha , ja go dodaje do i do mięsa i do warzyw
pzdr,M

Kapsaicyna od dawna jest zalecana jako terapia alternatywna w leczeniu raka.

Radzę zastanowić się nad jej stosowaniem bo lekaże są raczej sceptyczni. No i poza wszystkim w nieco większych dawkach jet to po prostu trucizna.

http://www.zwrotnikraka.pl/kapsaicyna-na...-trucizna/
Dlaczego warto jeść orzechy włoskie

Orzechy te cechuje duża zawartość tłuszczu (65,2 g w 100 g produktu), są więc bardzo kaloryczne - 100 g produktu dostarcza 720 kcal. Warto jednak podkreślić, że w porównaniu z innymi orzechami zawierają więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i zachowują prawidłowy stosunek kwasów omega-6 do omega-3. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 wykazują korzystne działanie na organizm człowieka poprzez m.in. udział w metabolizmie lipidów (zmniejszają stężenie triglicerydów i frakcji LDL). Ponadto kwasy te przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów oraz mogą łagodzić objawy chorób o podłożu zapalnym.

http://dieta.mp.pl/lista/147553,orzechy-wloskie

Jędrek
Dorzuciłbym do tej listy orzechy brazylijskie,

wiele mikroelementów, źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, itd.

https://portal.abczdrowie.pl/5-wlasciwos...as-pojecia
Pozdrawiam AParsley
Onkologia a witamina C.
https://www.youtube.com/watch?v=6oA4RGfESJM

Jędrek
Top 10 "zakazanych" produktów, które
jednak są zdrowe

Bardzo ważnym elementem jakości naszego życia jest zdrowie, a ono w dużej mierze zależy od tego, co spożywamy. Świadomie wybieramy zdrowe produkty i unikamy spożywania szkodliwych. Ale wraz z postępem i systematycznymi badaniami, zmieniają się poglądy na temat zdrowego żywienia. To co kiedyś uważano za absolutnie niezdrowe, może wcale nie być takie szkodliwe. Przedstawiamy produkty na cenzurowanym, które wręcz poprawią twoje zdrowie.
Masło

Zawarte w maśle tłuszcze nasycone i cholesterol obwiniano za otyłość i miażdżycę, a samo masło uważano za produkt niezdrowy. Obecnie udowodniono, że cholesterol oraz niektóre tłuszcze nasycone pełnią w organizmie bardzo ważne funkcje. Zawarty w maśle kwas mlekowy i kwas linolowy CLA, hamuje rozwój komórek rakowych. Kwas CLA obniża także poziom trójglicerydów i poziom cholesterolu LDL we krwi. Masło zawiera również witaminę K2, która ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz układu rozrodczego, zwiększa wytrzymałość kości i chroni układ sercowo-naczyniowy. W maśle znajdują się także cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D i E.
Czekolada

Przez długi okres panowało przekonanie, że spożywanie czekolady ma negatywny wpływ na nasz organizm: niszczy zęby, powoduje problemy skórne i przyczynia się do otyłości. Tymczasem ostatnie badania wykazują, że czekolada, a szczególnie gorzka, wykazuje bardzo korzystne działanie na nasze zdrowie. Przeciwutleniacze zawarte w czekoladzie chronią serce, zapobiegają chorobom nowotworowym i spowalniają proces starzenia się organizmu. Czekolada jest bogatym źródłem żelaza, potrzebnego do produkcji czerwonych krwinek oraz magnezu, odpowiedzialnego za sprawność intelektualną. Substancje zawarte w czekoladzie zwiększają poziom serotoniny i endorfin odpowiedzialnych za dobry nastrój i samopoczucie.
Jajka

Przez lata panowało przekonanie, że zawarty w żółtku cholesterol w znacznym stopniu jest odpowiedzialny za podwyższony poziom tego związku we krwi i zalecano ograniczenie spożycia jajek do minimum. Tymczasem jajko jest prawdziwą skarbnicą pełnowartościowych składników odżywczych, witamin i minerałów. Łatwo przyswajalne białko zawarte w jajku zawiera aminokwasy, których organizm nie potrafi sam wyprodukować. Oprócz nasyconych kwasów tłuszczowych w żółtku znajdują się także zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-3 i omega-6. Zawarta w żółtku lecytyna ma wpływ na regulację poziomu cholesterolu we krwi, a luteina i beta-karoten, chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB oraz zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej. Ponadto jajka są źródłem witamin A, B2, B12, E, D i K oraz potasu, sodu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu, miedzi, selenu i cynku.
Makaron

Makaron przez lata uważano za produkt, który tuczy i w znacznym stopniu przyczynia się do nadwagi. Sam makaron nie tuczy (100 g ugotowanego makaronu – to około 110 kalorii). Natomiast węglowodany - zawarte w makaronach są źródłem energii dla prawidłowej pracy naszego mózgu i mięśni. Energia ta jest po spożyciu uwalniana stopniowo, co na długo daje uczucie sytości. Makaron sporządzony z mąki z pełnego przemiału jest bogatym źródłem fosforu, żelaza, cynku, potasu, witamin z grupy B oraz błonnika. Błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu, skutecznie zapobiega zaparciom i jest pomocny w walce z niektórymi bakteriami. Problem stanowi natomiast to, z czym podajemy makaron. Jeżeli jest to tłusty sos, bomba kaloryczna murowana.
Kawa Cool

Dyskusje o szkodliwości spożycia kawy wciąż trwają. Jedne badania wykazują, że kawa jest rakotwórcza, inne wręcz przeciwnie, że chroni przez rozwojem niektórych nowotworów. Rozsądne spożycie kawy na pewno korzystnie działa na nasz organizm w wielu obszarach. Zawarta w kawie kofeina wpływa na poprawę koncentracji i efektywność intelektualną. Związki zawarte w kawie zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, choroby Parkinsona oraz choroby Alzheimera.
Awokado

Awokado ze względu na swoją bardzo dużą kaloryczność, było długo uważane za owoc niezdrowy, mogący przyczyniać się do otyłości. Tymczasem zdrowe tłuszcze roślinne zawarte w awokado wykazują wiele właściwości prozdrowotnych i pomagają zachować szczupłą sylwetkę. Nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega 3, obniżają poziom cholesterolu w krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Omega 3 wraz z witaminą E zapobiega również chorobie Alzheimera. Witaminy, minerały i przeciwutleniacze zawarte w awokado, chronią wzrok, wspomagają pracę układu trawiennego, chronią układ sercowo-naczyniowy i spowalniają procesy starzenia się organizmu.
Pieczywo

Pieczywo, podobnie jak makaron, przez lata było uznawane za sprawcę nadwagi. Tymczasem organizm, aby mógł prawidłowo funkcjonować, potrzebuje codziennej porcji węglowodanów, z których pozyskuje energię. Pieczywo z mąki pełnoziarnistej jest nie tylko źródłem energii, ale również bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnika.
Mrożonki

Mrożone warzywa i owoce do niedawna uważano za produkty pozbawione wartości odżywczych. Tymczasem mrożenie jest jednym z najlepszych sposobów konserwowania i przechowywania żywności. Warzywa i owoce poddane procesowi mrożenia tracą stosunkowo mało wartości odżywczych, witamin i minerałów oraz walorów smakowych w porównaniu z innymi metodami utrwalania.
Alkohol Big Grin

Niezależnie od tego, czy to jest tylko piwo, wino, czy silniejsze trunki, spożywane w nadmiarze na pewno szkodzą. Natomiast wypita raz dziennie lampka czerwonego wina, korzystnie wpływa na nasz organizm. Dzięki zawartości resweratrolu czerwone wino usprawnia pracę serca i układu krwionośnego. Resweratrol ma dodatni wpływ na sprawność fizyczną i siłę mięśni. Z kolei andyoksydanty zawarte w czerwonym winie zwalczają wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się komórek.
http://gotowanie.onet.pl/galerie/top-10-...az,11.html



Tak informacyjnie mruganie, puszczanie oczka
Jędrek
Idą święta BN, a święta bez barszczu, to jak ... dopiszcie sobie sami

Podaję link do zakwasu na burakach. Autorka nazywa go genialnym i chyba ma rację. Ja nie czekam do świąt i taki zakwas robię kiedy chcę, bo służy nie tylko do barszczu, ale i codziennego picia.
Od razu uprzedzam, że wciąga i ma to coś... niczym Duch Puszczy Big Grin
... no dobra... jak Duszek Pola mruganie, puszczanie oczka

http://agnieszkamaciag.pl/genialny-zakwa...ej-roboty/

Ja na 3 kg buraków daję tylko główkę krajowego czosnku, sporo pieprzu, ziela i liści laurowych. 2 łyżki soli morskiej (grubej z biedronki made in Portugalia) w zupełności wystarcza.
Zakryty gazą słój stawiam przy grzejniczku i tylko pilnuję, czy wszystko jest zakryte płynem, aby nie dopuścić do pleśni. Braki płynu uzupełniam, szumek zbieram łyżką.
Po tygodniu nadaje się do konsumpcji, albo do butelek i do zimnego na przechowanie.

Smacznego zadowolenie, uśmiech
Zioła walczą z rakiem
Przyszłość leczenia chorych z nowotworem to immunoterapia. To gałąź medycyny, na którą postawili amerykańscy onkolodzy. Już starożytni lekarze znali rośliny, szczególnie zioła, które stymulowały układ odpornościowy. Wiele z nich dobroczynne działanie zawdzięcza przeciwutleniaczom. To one zwalczają wolne rodniki uszkadzające nasze DNA. Także polscy farmaceuci mogą wskazać wiele roślin, które mają działanie antynowotworowe, w dodatku cały rok są dostępne w naszych aptekach, a niektóre z nich rosną na naszych łąkach i balkonach.
Ostropest plamisty



Sylibina, związek zawarty w nasionach ostropestu plamistego, hamuje proliferację raka płuca. Roślina ta w medycynie naturalnej używana jest od ponad dwóch tysięcy lat. Teraz właściwości ostropestu zostały potwierdzone na drodze badań na konwencjonalnych uczelniach medycznych. Sylibina należy do grupy flawonoidów o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Badania, które dowiodły antyrakowe działanie tej substancji przeprowadzono na uniwersytecie w Kolorado, a przewodził im dr Alpna Tyagi. Wraz z zespołem naukowców porównał działanie sylibiny do leków na raka płuca, które obecnie poddawane są próbom klinicznym. – Produkty pochodzenia naturalnego, jak sylibina, mogą być równie skuteczne, jak najlepsze testowane obecnie leki – potwierdził badacz.

http://www.medonet.pl/zdrowie,ziola-anty...gn=medonet

Jędrek
Zioła, warzywa i owoce walczą z rakiem
Przyszłość leczenia chorych z nowotworem to immunoterapia. To gałąź medycyny, na którą postawili amerykańscy onkolodzy. Już starożytni lekarze znali rośliny, szczególnie zioła, które stymulowały układ odpornościowy. Wiele z nich dobroczynne działanie zawdzięcza przeciwutleniaczom. To one zwalczają wolne rodniki uszkadzające nasze DNA. Wiele warzyw, owoców i ziół, które mają działanie antynowotworowe jest dostępnych w sklepach cały rok. Niektóre z nich rosną nawet w Polsce.
[Obrazek: 636160207982991178.jpg]



Mniszek lekarski, potocznie zwanym mleczem jest rośliną wykorzystywaną do sporządzania preparatów wspomagających wątrobę. Niewiele osób jednak wie, że mlecz można również jeść! Sałatki z mleczu są szczególnie popularne w krajach śródziemnomorskich. Aby przygotować mlecz do spożycia, wystarczy jego liście zblanszować wrzącą wodą. Warto się do tego przekonać, ponieważ jest bogatym źródłem witaminy C, B6 oraz A. Oprócz tego zawiera duże ilości wapnia, żelaza, potasu i magnezu. Najnowsze badania brytyjskich i amerykańskich naukowców potwierdziły, że zawarte w korzeniu mniszka lekarskiego związki mają działanie przeciwnowotworowe. U części pacjentów, którzy leczyli się onkologicznie i przez kilka miesięcy trzy razy dziennie pili herbatę z suszonego korzenia mniszka zaobserwowano zmniejszenie guzów. Trwają badania nad wytłumaczeniem działania naparu, ustaleniem jego optymalnego stężenia, a także sprawdzenia, czy działanie to jest podobne w różnych typach raka.
http://www.medonet.pl/zdrowie,ziola-anty...22555.html

J
Trafiłem na taką wieść

Moringa - ziele, które niszczy raka i hamuje cukrzycę
Moringa oleifera
To popularny w medycynie orientalnej unikatowy koncentrat witamin, minerałów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Doskonale uzupełnia niedobory pokarmowe w codziennej diecie. Może być stosowana przez osoby intensywnie pracujące fizycznie i umysłowo.
Więcej informacji
Moringa oleifera (Moringa Olifera) zwana „drzewem życia” jest palmą, pochodzącą z Himalajów, obecnie dostępna również w innych szerokościach geograficznych. Zastosowanie lecznicze ma głównie proszek, wytwarzany z jej liści. To roślina, która znalazła się w grupie tak zwanej superżywności ze względu na wyjątkowe właściwości odżywcze. Stosowana również w kosmetyce i kuchni.

Skład
witaminy A, B1, B2, B3, B6, B7, C, D, E, K, błonnik, białko, minerały takie, jak miedź, potas, mangan, magnez, wapń, żelazo, cynk, aminokwasy, przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe, chlorofil

Działanie
Wspomaga naturalne mechanizmy odpornościowe organizmu. Doskonale uzupełnia niedobory składników odżywczych. Proszek z liści Moringa zwiększa energię. Roślina ma właściwości uspokajające, wspomaga dobry sen. Zawiera silne antyoksydanty, które hamują wzrost komórek nowotworowych. Obniża poziom cholesterolu LDL, likwiduje ryzyko tworzenia się zakrzepów. Posiada mikroelementy, niezbędne do pracy mózgu.

 
Jeśli należysz do osób, którym zależy na utrzymaniu tak długo, jak tylko się da: sprawności, zdrowia, wolności od ciężkich chorób, energii i długowieczności, powinieneś dodać do swojej diety moringę. W tym artykule zostaną przedstawione zdrowotne właściwości tego mało znanego w Polsce zioła.

Moringa występuje głównie w Azji
Czy słyszałeś o niej kiedykolwiek ? Moringa Olejodajna jest rośliną powszechnie występującą na terenie Azji; stosowaną w medycynie od tysięcy lat. Jej gałązki przypominają trochę pałeczki do grania na perkusji. Moringa jest niebywale bogata w wiele witamin i minerałów. Potwierdza to wiele testów przeprowadzonych przez naukowców. Roślina jest ciągle badana i na światło dzienne wychodzi coraz więcej jej właściwości. Poniżej wymienionych zostało siedem powodów, dla których warto dodać zarówno liście jak i owoce tej rośliny do swojej standardowej diety.
Silne i zdrowe kości
Moringa posiada właściwości, które są w stanie korzystnie wpływać na tkankę kostną. Roślina ta zawiera sporo żelaza i wapnia, które nie tylko pomagają chronić kości, ale również je wzmacniają. Ta ostatnia właściwość - co podkreślają eksperci - jest szczególnie ważne dla dzieci w okresie dorastania. Pamiętaj że zdrowe kości dadzą ci więcej siły.

Zawiera składniki zapobiegające nowotworom
Moringa zawiera sporo przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać szkodliwe, wolne rodniki. Te same związki posiadają właściwości zapobiegające rozwojowi komórek rakowych.
Przykładami są między innymi beta-karoten i witamina C. zawierają one związki, znane pod nazwami kwas chlorogenowy oraz kwercetyna. Mają one zdolność zwalczania wolnych rodników.
Właściwości przeciwnowotworowe moringi chronią głównie przed guzami i rozwojem komórek rakowych.

https://tipy.interia.pl/artykul_28234,mo...rzyce.html
Popularna truskawka (dokładnie: poziomka truskawka, zwana inaczej poziomką ananasową lub poziomką wielkoowocową), powstała ze skrzyżowania dwóch odmian poziomki: chilijskiej i wirginijskiej. Truskawka jest owocem charakterystycznym dla sezonu letniego, którym można się rozkoszować od czerwca do sierpnia.
[Obrazek: sezon-na-truskawki.jpg]
Fot. Pixabay.com

Truskawki są ubogokaloryczne (28 kcal/100g), dlatego bez przeszkód mogą być spożywane przez osoby będące na diecie. Zawierają ponad 80% wody, 6-9% węglowodanów a pozostałą ilość stanowią składniki mineralne (potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, mangan), witaminy (A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy) oraz pektyny i błonnik pokarmowy. Spośród owoców jagodowych, truskawki wyróżnia bardzo duża zawartość związków biologicznie czynnych. Zalicza się tu m.in. kwasy fenolowe oraz flawonoidy.
[url=http://ads.mp.pl/www/delivery/ck.php?oaparams=2__bannerid=12461__zoneid=315__cb=86d40e8272__oadest=http%3A%2F%2Fwww.mp.pl%2Fcukrzyca%2Fankieta%2Fshow.html%3Fid%3D2283][/url]




Z witamin, szczególną uwagę należy zwrócić na zawartość witaminy C, gdyż 100g truskawek dostarcza aż 66 mg tej witaminy - więcej niż cytryna, pomarańcza czy grejpfrut. Witamina C jest antyoksydantem, który zabezpiecza organizm przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Ponadto, jest ona niezbędna do produkcji kolagenu, odpowiedzialnego za utrzymania elastyczności skóry. Kolagen znajduje się także w rogówce oka, dlatego spożycie truskawek bogatych w witaminę C sprzyja właściwej pracy narządu wzroku.
W truskawce znajdują się także witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Ten drugi jest szczególnie istotny dla kobiet planujących ciążę i będących w ciąży gdyż zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej u płodu.
Z istotnych substancji biologicznie czynnych truskawki są źródłem kwasu elagowego. Badania ostatnich lat wskazują, że kwas elagowy ma silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, antymutagenne oraz wykazuje aktywność przeciwzapalną. Na podstawie licznych badań stwierdzono, że kwas elagowy wykazuje właściwości przeciwnowotworowe ponieważ m.in. ma zdolność do likwidacji wolnych rodników i może inaktywować kancerogeny, działa antymutagennie oraz zmniejszają częstotliwość pojawiania się mutacji. Wpływa on także ochronnie na DNA i ekspresje genów oraz blokuje enzymy odpowiedzialne za procesy nowotworowe.
Truskawki, podobnie jak czosnek, zawierają fitocydy, które działają bakteriobójczo i mogą sprzyjać leczeniu stanów zapalnych.
W czasopiśmie The Journal of the Alzheimer's Association opublikowano wyniki badań naukowców z Rush University Medical Center, przedstawiające dietę zmniejszającą ryzyko choroby Alzheimera. Szczególnie korzystne w tym aspekcie okazało się spożycie truskawek oraz jagód.
Truskawki zawierają także potas, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi przez co odgrywa ważna role w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego.
Z uwagi na zawartość błonnika pokarmowego sprzyjają właściwej pracy jelit a pektyny oczyszczają przewód pokarmowy z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na florę bakteryjna jelit. Poza korzystnym działaniem w obrębie przewodu pokarmowego, błonnik pokarmowy pomaga kontrolować także gospodarkę glukozową i lipidową dlatego mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą i zaburzeniami lipidowymi.

Prof: Jarosz: Większość chorób jest dietozależna


Brak czasu i nadmiar zadań nie mogą być wymówką dla prowadzenia niezdrowego trybu życia. O sposobach na zdrowe życie opowiada prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, kierownik Kliniki Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii IŻŻ oraz ordynator Oddziału Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii Mazowieckiego Szpitala Bródnowskiego.


[Obrazek: lg.php?bannerid=12461&campaignid=2847&zo...97518af11f]

Jakieś grzechy żywieniowe Pan popełnia?

Tak, ale jest to zwykle niezależne ode mnie, bo są to sytuacje, w których jestem częstowany przez innych i nie wypada odmówić. To są jednak sporadyczne przypadki, kiedy pozwalam sobie na odstępstwa od zdrowego żywienia.
A ile posiłków dziennie udaje się Panu zjadać?

Jem dość często, z reguły 5-6 posiłków dziennie. Dla mnie najważniejsze jest śniadanie. Zawsze jem w domu śniadanie, najczęściej ciepłą owsiankę. Drugi ciepły posiłek, obiadokolację, jem wieczorem, ale nie później niż 3 godziny przed snem. W ciągu dnia spożywam różnego rodzaju mniejsze posiłki, m.in. kanapki i zdrowe przekąski. To bardzo ważne, aby zawsze mieć pod ręką zdrowe przekąski, takie jak: orzechy, owoce i warzywa (np. obrane i pokrojone marchewki), jogurt. Wspomagam się w ciągu dnia również herbatą, wodą, kawą i od czasu do czasu gorzką czekoladą, ale taką z co najmniej 90-procentową zawartością kakao.

Czy posiłkuje się Pan często ofertą cateringową: jedzeniem na wynos albo jedzeniem w restauracjach?
Z gastronomii i cateringu korzystam sporadycznie. Na co dzień ja i moja rodzina żywimy się głównie w oparciu o kuchnię domową i dania samodzielnie przygotowane, oczywiście z uwzględnieniem zaleceń zawartych w Piramidzie Zdrowego Żywienia.
Co by Pan powiedział tym, którzy śmieją się z osób wdrażających zdrowy styl życia i zdrowe żywienie argumentując, że nie brakuje wokół przykładów ludzi, którzy mimo niezdrowego żywienia, palenia i picia dożywają sędziwego wieku w niezłym zdrowiu?

To są jednostkowe przypadki, nazbyt nagłośnione, które stwarzają mylne wrażenie, że można żyć długo nie dbając o siebie. Z perspektywy statystycznej i epidemiologicznej jest inaczej. Fakty są takie, że niezdrowe żywienie, mała aktywność fizyczna i stosowanie używek stanowią ważne czynniki ryzyka rozwoju wielu chorób i przedwczesnej śmierci, głównie z powodu zawału, udaru i raka. Oczywiście, poza czynnikami środowiskowymi ważne są także nasze predyspozycje genetyczne, ale nawet jeżeli komuś predysponowanemu do długiego życia uda się dożyć 85 lat w zdrowiu, pomimo popełnianych błędów żywieniowych i stosowania używek, to wcale nie oznacza, że nie mógłby żyć w zdrowiu 100 lat i więcej.

Czy można powiedzieć, że Polacy zdrowo się żywią?
Polacy wciąż nie żywią się zdrowo, ale w ostatnich dziesięcioleciach doszło do kilku pozytywnych zmian. Dzięki zmniejszeniu spożycia mięsa czerwonego (wieprzowego i wołowego), a także tłuszczów zwierzęcych, przy jednoczesnym większym spożyciu warzyw i owoców, zmniejszyła się w Polsce zachorowalność na kilka rodzajów nowotworów złośliwych, takich jak rak żołądka, rak trzustki i rak przełyku.
Ile jest w ogóle chorób dietozależnych, powstających na tle wadliwego żywienia?

Można powiedzieć, że poza chorobami uwarunkowanymi genetycznie, które stanowią kilkanaście procent wszystkich chorób, to w zasadzie wszystkie pozostałe w mniejszym lub większym stopniu mają związek z nieprawidłowym żywieniem i małą aktywnością fizyczną. Światowa Organizacja Zdrowia oszacowała kiedyś, że istnieje około 80 chorób dietozależnych. Zaliczają się do nich m.in. otyłość, cukrzyca, miażdżyca, nowotwory złośliwe, osteoporoza, niedokrwistość z niedoboru żelaza, itd.

To wskażmy dla przykładu jakie błędy żywieniowe przyczyniają się do rozwoju chorób układu krążenia i nowotworów?
Nadmierne spożycie tłuszczów, głównie nasyconych oraz trans, cukru i soli, zbyt małe spożycie warzyw i owoców, mała aktywność fizyczna - to najważniejsze czynniki odpowiedzialne za rozwój tych chorób. Samo tylko nadmierne spożycie soli jest odpowiedzialne za 50 proc. przypadków nadciśnienia, udarów i zawałów, a także 25-30 proc. przypadków raka żołądka. Powinniśmy też unikać produktów zawierających azotany i azotyny.

Jakich składników odżywczych i produktów najbardziej brakuje w diecie Polaków?
Niewystarczające jest m.in. spożycie wapnia, zwłaszcza u dzieci i młodzieży. Za małe jest też spożycie ryb, orzechów, warzyw i owoców (z naciskiem na warzywa). Powinniśmy jeść częściej pieczywo z pełnego przemiału, makarony razowe, olej rzepakowy i oliwę z oliwek, mleczne produkty fermentowane, (jogurty, kefiry), a także tłuste ryby, zawierające korzystne kwasy tłuszczowe omega 3. Owocami, z uwagi na zawartość cukrów, powinniśmy zastępować mniej zdrowe desery - słodycze czy ciastka.
Polacy stosują coraz chętniej różne modne diety: bezglutenową, bezmleczną, paleo... Czy stosowanie takich diet jest korzystne?
Samodzielne stosowanie takich diet, bez porozumienia z lekarzem lub dietetykiem rodzi ryzyko rozwoju różnych chorób związanych z niedoborami ważnych mikro i makro składników, związków bioaktywnych itp. Dlatego radzę zdrowym osobom opierać swą dietę o wytyczne opracowane przez naukowców Instytutu Żywności i Żywienia dla populacji polskiej, zawarte w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Zalecenia te pozwalają każdemu wdrożyć zdrową, zrównoważoną, urozmaiconą, zbilansowaną dietę, w której jest wszystkiego po trochu, ale we właściwych proporcjach.

Specyficzne diety, odbiegające od ogólnych zaleceń żywieniowych dla osób zdrowych, powinny stosować przede wszystkim osoby cierpiące na choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca, choroba trzewna, nadciśnienie tętnicze, otyłość czy zespół jelita drażliwego. Osoby chore nie powinny jednak wdrażać żadnych diet samodzielnie, lecz zawsze w porozumieniu z lekarzem i dietetykiem.
Większość ludzi stosuje diety w celu odchudzania. Jak skutecznie się odchudzać?
Aby schudnąć, trzeba ograniczyć spożycie kalorii (energii), jak też zwiększyć aktywność fizyczną. Ale samą tylko aktywnością nie można się odchudzić. Zresztą musi ona być dopasowana do stanu i wieku danej osoby, do jej możliwości fizjologicznych, jak też do chorób. Plan aktywności fizycznej powinien być zatem zaprogramowany przez lekarza i realizowany pod okiem rehabilitanta. Dietę z kolei powinien ustalić profesjonalny dietetyk. Ważne jest dla skutecznego odchudzania, aby spożywać posiłki regularnie, najlepiej pięć razy dziennie. Nie można też zapomnieć o innych czynnikach ryzyka, które ograniczają skuteczność odchudzania: nieodpowiednia długość i jakość snu, zbyt długa praca przy komputerze - powyżej 3-5 godzin, przewlekły stres.

Czy w tym zabieganym świecie i przy ciągłym nadmiarze zadań można w ogóle prowadzić zdrowy, higieniczny tryb życia? Czy Panu, człowiekowi niezwykle zapracowanemu się to udaje?
 
W dużym stopniu mi się to udaje. Jest to osiągalne dzięki dobrej organizacji życia zawodowego i osobistego. Codziennie rano biegam od 30 minut do godziny, a trzy razy w tygodniu podejmuję bardziej intensywny wysiłek fizyczny, typu basen czy tenis.
Stron: 1 2