Radiusz 53 lata PSA 3,88
#41
Dzień dobry
W miniony wtorek odebrałem wyniki ogólne moczu i wynik posiewu. Niestety były one zakłamane tym, że przed badaniem przyjmowałem furaginę… Na wszelki wypadek skonsultowałem z urologiem w ECZ i uspokoił mnie twierdząc, że wynik pooperacyjny na razie taki będzie w odniesieniu do erytrocytów (8100), leukocytów (234)  i białka (30). Bakterie (2.2). Posiew wynik negatywny.
Do wyników wtorkowych pewnie przyczyniły się również leki przeciwzakrzepowe, które po konsultacji z naczyniowcem odstawiłem na tydzień.

Powtórzyłem badanie w sobotę, już bez żadnych tabletek mogących zakrzywiać wynik i mamy:
Erytrocyty 1935 (spadek w stosunku do poprzedniego wyniku)
Leukocyty 156 (spadek w stosunku do poprzedniego wyniku)
Białko 100 (wzrost od poprzedniego wyniku i stan wysoki)
Bakterie 15 (powyżej normy)
Czekam jeszcze na wynik posiewu.
Mam przepisany Cetix do wdrożenia po pozytywnym wyniku posiewu.
Wizyta u urologa we środę.
Czy powinienem wcześniej podjąć działania konsultacyjne?
Rocznik 1971
PSA 08.2023 - 3.880
RARP 04.2024 ECZ Otwock
PSA 07.2024 <0.006

Odpowiedz
#42
Jeśli nie masz bardzo dokuczliwych objawów stanu zapalnego układu moczowego, lub wysokiej temperatury, to dwa dni niczego raczej nie zmienią.

Pozdrawiam AParsley
Rocznik 1961
PSA przed RP 15,41 ng/ml, LRP 19/11/2014, RT 05-06/2015.
PSA od 08/2017 do teraz <0,006 ng/ml.

Moja historia
Odpowiedz
#43
(10.06.2024, 19:53:34)AParsley napisał(a): Jeśli nie masz bardzo dokuczliwych objawów stanu zapalnego układu moczowego, lub wysokiej temperatury, to dwa dni niczego raczej nie zmienią.

Pozdrawiam AParsley

Dziękuję. Uspokoiłeś mniezadowolenie, uśmiech
Rocznik 1971
PSA 08.2023 - 3.880
RARP 04.2024 ECZ Otwock
PSA 07.2024 <0.006

Odpowiedz
#44
Dzień dobry,
8 tygodni po operacji. Wynik PSA <0.006
Radość Wielka.
Pozdrawiam serdecznie
Rocznik 1971
PSA 08.2023 - 3.880
RARP 04.2024 ECZ Otwock
PSA 07.2024 <0.006

Odpowiedz
#45
To jest dobra widomość , gratuluje !
Odpowiedz
#46
Gratuluję i tak trzymaj.
Odpowiedz
#47
Bardzo dobrze Radku,

A co z ew. stanem zapalnym / bakteriami w moczu, są jakieś wyniki ? Dalej masz objawy ?

Pozdrawiam AParsley
Rocznik 1961
PSA przed RP 15,41 ng/ml, LRP 19/11/2014, RT 05-06/2015.
PSA od 08/2017 do teraz <0,006 ng/ml.

Moja historia
Odpowiedz
#48
(17.06.2024, 21:01:01)AParsley napisał(a): Bardzo dobrze Radku,

A co z ew. stanem zapalnym / bakteriami w moczu, są jakieś wyniki ? Dalej masz objawy ?

Pozdrawiam AParsley

Dziękuję wszystkim za dobre słowo.
Apropo’s stanu zapalnego, dziękuję za pytanie. Właśnie w dniu wczorajszym odebrałem wynik. Tym razem, ku mojemu zadowoleniu, wyhodowała się Serratia mercescens. Czekam na odpowiedź i odpowiedni antybiotyk od urologa. Wprawdzie miałem przepisany wcześniej Cetix, jednak doczytałem, że może nie być tym właściwym. Co do samych dolegliwości, to są odczuwalne w postaci pobolewania cewki moczowej i podszczypywania przy oddawaniu moczu. Zakładam, że to jest przyczyna główna. Zamelduję po terapii czy objawy ustąpiły. Pozdrawiam serdecznie
Rocznik 1971
PSA 08.2023 - 3.880
RARP 04.2024 ECZ Otwock
PSA 07.2024 <0.006

Odpowiedz
#49
Niebawem minie 3 miesiące od operacji.
Gojenie przebiegło jakby poprawnie, ale… pisałem Wam powyżej o leczeniu infekcji bakteryjnej. Po kuracji 2 tygodnie temu wykonałem posiew, który nie wykazał już intruzów i ogólne badanie moczu w którym jedynie leukocyty były podwyższone. Niestety w zeszłym tygodniu nawrót szczypania przy oddawaniu moczu i wzrost temperatury do 38.5C Dostałem Bactrim Forte na 7 dni i nakaz picia dużych ilości wody. Jestem już po 5 dniowej kuracji i nie czuję znacznej poprawy. Pewnie czeka mnie kolejna wizyta u urologa.
Chciałbym Was zapytać, jako, że mam obawy nawrotów infekcji i nie chciałbym się faszerować antybiotykami, jak się leczyć i ew jaką dodatkową diagnostykę wykonać, żeby nie doprowadzać do wzrostu temperatury? Dodatkowo upewniam się, co mówią lekarze, że jeżeli temperatura wzrośnie powyżej 38C to w naszym/moim przypadku biegiem na SOR (ryzyko sepsy) ?
Pozdrawiam
Radiusz
Rocznik 1971
PSA 08.2023 - 3.880
RARP 04.2024 ECZ Otwock
PSA 07.2024 <0.006

Odpowiedz
#50
Cześć Radek
na temat Twoich dolegliwości nie wypowiem się z braku doświadczenia, miałem takie nieprzyjemności (szczypanie, pieczenie) przez kilka dni po usunięciu cewnika, ale żeby nie było tak różowo mam nadal inną smutną dolegliwość którą nazwę brakiem męskiej sprawności. Jak ta kwestia wygląda u Ciebie?

Powodzenia
Paweł
Odpowiedz
#51
(17.07.2024, 07:23:13)Paweł Sz. napisał(a): Cześć Radek
na temat Twoich dolegliwości nie wypowiem się z braku doświadczenia,  miałem takie nieprzyjemności (szczypanie,  pieczenie) przez kilka dni po usunięciu cewnika, ale żeby nie było tak różowo mam nadal inną smutną dolegliwość którą nazwę brakiem męskiej sprawności. Jak ta kwestia wygląda u Ciebie?

Powodzenia
Paweł
Cześć Paweł
Raczej też jest słabo, chociaż odczucia nijakie, bo przez te infekcje mało koncentrowałem sie właśnie na tym obszarze. Mam przepisany Tadalafil, ale biorę go sporadycznie, żeby mi się wszystko dobrze w spodniach układało. W miarę możliwości jak coś się poprawi to dam Ci znać na priv, żeby się zbyt mocno nie promować na forumzadowolenie, uśmiech)
Rocznik 1971
PSA 08.2023 - 3.880
RARP 04.2024 ECZ Otwock
PSA 07.2024 <0.006

Odpowiedz
#52
Nie chodziło mi o odczucia, tej sfery nie ruszam, ale o męską sprawność, wielu po prostatektomii ma z tym problem w tym nie odzyskują tej sprawności, mój lekarz moje szanse ocenił na 50% biorąc pod uwagę również mój wiek, jesteśmy w podobnym, więc każdy przypadek z sukcesem dodaje optymizmu. Sukcesów tu i nie tylko tu nam życzę.

Paweł
Odpowiedz
#53
(19.07.2024, 05:28:29)Paweł Sz. napisał(a): Nie chodziło mi o odczucia, tej sfery nie ruszam, ale o męską sprawność, wielu po prostatektomii ma z tym problem w tym nie odzyskują tej sprawności,  mój lekarz moje szanse ocenił na 50% biorąc pod uwagę również mój wiek, jesteśmy w podobnym, więc każdy przypadek z sukcesem dodaje optymizmu. Sukcesów tu i nie tylko tu nam życzę.

Paweł

Cześć Paweł
Chyba zbyt mocno skomplikowałem odpowiedź. Moja sprawność (taka mechaniczno-hydrauliczna)  jest niezadawalająca i zdecydowanie poniżej oczekiwań. Mając jednak na uwadze nasz MŁODY wiek liczę, że się poprawi. Lekarz zalecił ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć…
Pozdrawiam
Radiusz
Rocznik 1971
PSA 08.2023 - 3.880
RARP 04.2024 ECZ Otwock
PSA 07.2024 <0.006

Odpowiedz
#54
Panowie ja pozwolę wlać trochę optymizmu do Waszej konwersacji, byłem operowany razem z Radkiem i u mnie wzwód jest osiągalny, oczywiście to nie jest tak jak przed operacją ale oceniam to na 80 % tego co było przed, więc możliwości są ( biorę regularnie lek przepisany przez lekarza tadalafil ) jesteśmy w podobnym wieku ja mam 52 lata.
Jednak nie próbowałem nic z żoną bo w ten wtorek miałem operację jelita cienkiego, ( drugi rak - Radek zna moją historię ) i od wczoraj jestem w domu i dochodzę do siebie, odpoczywam po operacji, jak wydobrzeję za jakiś miesiąc lub dwa biorę się za temat spraw damsko męskich i zobaczymy.
Po operacji prostaty miałem początek koszmarny a mianowicie kwestie z cewnikiem itp. jednak po około miesiącu wróciłem do ćwiczeń siłowych żeby wzmocnić organizm przed drugą operacją i liczyłem że zrobiłem 22 treningi siłowe co pozwoliło mi się odpowiednio wzmocnić przed drugim wyzwaniem, jestem już po i czekam na wyniki histopatologiczne.
zadowolenie, uśmiech mruganie, puszczanie oczka Panowie Pozdrawiam
Odpowiedz
#55
(19.07.2024, 08:01:09)Radiusz napisał(a): Cześć Paweł
Chyba zbyt mocno skomplikowałem odpowiedź. Moja sprawność (taka mechaniczno-hydrauliczna)  jest niezadawalająca i zdecydowanie poniżej oczekiwań. Mając jednak na uwadze nasz MŁODY wiek liczę, że się poprawi. Lekarz zalecił ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć…
Pozdrawiam
Radiusz

Radiusz,

Ćwiczyć, poprawiać ukrwienie. Ponadto dobrze byłoby, gdybyś brał Sildenafil lub Tadalafil w małej dawce, jako leczenie wspomagające.

Pozdrawiam AParsley
Rocznik 1961
PSA przed RP 15,41 ng/ml, LRP 19/11/2014, RT 05-06/2015.
PSA od 08/2017 do teraz <0,006 ng/ml.

Moja historia
Odpowiedz
#56
U mnie dopiero po ponad roku zaczęła występować erekcji , kiedyś wziąłem Sildenafil Actavis 100 mg to erekcja była bardzo mocna i bardzo długa. Teraz wystarcza mi co jakiś czas wziąć Erlis (5 mg) i jest super.
Panowie nie oszukujmy sie , operacja zrobiła swoje , jest jak jest , moja małżonka jak i ja nie możemy narzekać. Najważniejsze żeby być zdrowym.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości