Liczba postów: 4.483
Liczba wątków: 39
Mariusz, przyjmij wyrazy współczucia z powodu śmierci Mamy.
Czy pan doktor za "bardzo dobry" uznał ten wynik PSA 0.019?
Czy może miałeś nowsze badanie?
Liczba postów: 37
Liczba wątków: 1
(27.05.2024, 00:47:45)Dunolka napisał(a): Mariusz, przyjmij wyrazy współczucia z powodu śmierci Mamy.
Czy pan doktor za "bardzo dobry" uznał ten wynik PSA 0.019?
Czy może miałeś nowsze badanie?
Dr uznał wynik 0.019 za bardzo dobry …nie robiłem jeszcze nowgo wyniku psa, starczy mi na razie stresów
Liczba postów: 270
Lekarze teraz działają z wynikiem pooperacyjnym jeżeli jest <0,1 , to chyba są jakieś nowe wytyczne.
Są nowe wytyczne, bo po to wszak wymyślono super dokładną aparaturę do badania PSA, by wiedzieć,
co się dzieje z prostatą.
Dzieje się - bo tu chodzi o zmianę. O ciągły wzrost. O tempo wzrostu.
Witam wszyskich …po 3 miesiącach dziś wynik PSA 0,016 ….poprzedni był 0,019 czyli spada …zastanawia mnie czy może jeszcze nadal spadać ?….Pozdrawiam wszystkich
Liczba postów: 129
PSA może spadać, ale też może rosnąć, może się też utrzymywać na tym samym poziomie.
Najważniejszy jest trend, ważniejszy od poziomu PSA, również takiego jak Twój, oby nie rosło w kolejnych badaniach.
Lepiej mieć 0,016 które nie rośnie niż 0,001 które ma zacząć rosnąć.
Witm…dzisiejszy wynik PSA0.018 …co o tym myśleć ?
Liczba postów: 2.927
Liczba wątków: 59
To praktycznie wynik porównywalny z poprzednim.
Pamiętam z długiego doświadczenia na forum, że były przypadki wykonania badania tego samego dnia w różnych laboratoriach i wynik nie był identyczny. Co ciekawsze, różnice były spore i budziły dyskusję.
Dlatego wyznajemy zasadę trzymania się jednego laboratorium i utrzymywania sensownych odstępów między badaniami.
Jeszcze jedna uwaga - w wieku europejskich i nie tylko europejskich krajach wynik badania PSA podaje się w setnych, czy nawet dziesiętnych, aby nie wprowadzać niepotrzebnej nerwowości u pacjentów.
Pozdrawiam
Armands
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (10 lat od RP) <0,006 ng/ml
Koniec kontroli u urologa w CO
Moja historia
Wątek poboczny
Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Armands wyniki zawsze robię w tym samym laboratorium i staram utrzymywać terminy (uwzględnione wizytą u urologa) wiem że wynik jest porównywalny z poprzednimi i to z jednej strony cieszy a z drugiej chciało by się aby spadał
Powtarzamy zawsze, że cechą nowotworu złośliwego jest wzrost, zawsze wzrost.
Czyli z jednej strony pacjent powinien się cieszyć, że PSA nie rośnie, czyli "raka nie ma".
Ale z drugiej wiemy przecież, że poziom PSA świadczy o tym, ILE tego raka w organizmie jest.
Skoro ten poziom jest niezerowy, to coś go musi produkować.
Ale co?
Gdy pacjent ma prostatę, to PSA wynika za samego istnienia prostaty, z łagodnego przerostu prostaty, ze stanów zapalnych prostaty. No i z raka prostaty.
Ale jeśli tej prostaty już nie ma? Jeśli rak został całkowicie usunięty, co wynika z pooperacyjnej histopatologii?
Teoretycznie rak mógłby się gdzieś przechować, np. w jakimś węźle chłonnym.
Ale wtedy PSA by rosło, bo rak ma tę cechę, że tylko rośnie ("jak zawsze powtarzamy").
Ale tu mamy sytuację stabilną, PSA nie rośnie.
U męża mojej koleżanki PSA przez lata utrzymywało się na poziomie 0,020 - 0,030, bez żadnych leków.
Podobnie było u Mrakada. Zawsze 0,020, mimo hormonoterapii.
Edward też ma podobny poziom, przez lata, również bez prostaty, i bez raka.
Teraz Mariusz.
Dlaczego to PSA nie jest nieoznaczalne?
Uczeni w piśmie tłumaczą to dwojako:
1. Istnieją pozaprostatowe źródła tych niewielkich ilości PSA, np. wątroba, ślinianki.
2. Bywa, że po operacji zostają niewielkie ilości zdrowej tkanki prostaty.
Marginesy są ujemne, bo wszystko zdrowe, ale jednak te szczątki produkują PSA.
Nie przemawia to do mnie, ale czy musi do laika?
Mariusz, przed kolejnym badaniem zastosuj nasz forumowy trik - napij się czystej wody!
Może to coś da, kto wie.
Dunolka…dziękuje za forumowy trik! napewnogo zastosuje bo ogólnie ja mało pije wody !….dzis jestem po wizycie kontrolnej z wynikiem psa u swojego urologa …w/g niego wynik jest dobry a najważniejsze że nie rośnie ! ….mam pytanie do forumowiczów mam problem po operacji z erekcja urolog przepisał mi dziś zastrzyki Coverjet czy ktoś to stosował ? a może macie inne metody przywrócenia erekcji(czy wogolejest to możliwe)
Liczba postów: 16
Liczba wątków: 2
Mam termin ktory bede zwalnial 17.12 u Majewskiego jezeli ktos pilnie potrzebuje to priv
RP 03.2024 Gliwice T2bN0 PNI1 LVI0, 12.2024 PSA <0,006 ng/ml
|