RP 01.2021. PSA 0,006-0,012. Przerzuty do kości w PET PSMA 68Ga. Scyntygrafia czysta
Zespół Sjogrena to temat na osobne forum, tak naprawdę to o wiele bardziej skomplikowana i podstępna choroba niż rak prostaty. 

Określana jest jako suchość oczu i brak śliny no i może coś jeszcze wiedzą o 40 razy większej możliwości zachorowania na złośliwego chłoniaka nieziarniczego niż w ogólnej populacji.

Żeby uzmysłowić skale problemu wklejam tylko dwa linki.

https://journals.viamedica.pl/polski_prz...4975/41780

https://www.termedia.pl/Journal/-18/pdf-...erwowy.pdf

Leczy się tak jak napisałaś czyli sterydy, metotreksat itp. Ja biorę tylko Plaquenil czyli hydroxchloroquine. Czy mi pomaga to nie wiem, jakoś się przyzwyczaiłem do bólu mięśni, stawów, kości, różnych neuralgi. Raz jest lepiej raz gorzej. Gdym nie brał tego lekarstwa może by było jeszcze gorzej, tego nie wiem. Gdybym był bardzo bogaty brał bym immunoglobuliny. Przed wojną na Ukrainie w Kijowie można było dostać w szpitalu jedną dawkę za około 3 tys. zł to 10 raz mniej niż normalnie.

Wrócę do mojego wątku 28.12.2023 mam scyntygrafię, zobaczymy co dalej. Na razie stoję w miejscu.
Odpowiedz
Dopiszę jeszcze , ze w wieluu przypadkach z chorobami autoimmunologicznymi branie immunoglobulin moze bardziej zaszkodzić niż pomôc. No, ale to wiedzą lekarze kiedy brać, a kiedy nie.
Odpowiedz
Jestem po scyntygrafii. Nic nie wyszło. Został mi jeszcze RM kręgosłupa. Chciałem zrobić RM klatki, ale tak żeby były widoczne wszystkie miękkie struktury na plecach (mięśnie, nerw, przyczepy i co tam jeszcze jest), ale nikt tego nie robi. Chciałem się spytać, może ktoś wie czy napewno nie można zrobić takiego RM, a może scyntygrafię struktur miękkich bo podobno taka jest. Tylko w tym problem, że robią ślinianki, tarczycę i może jeszcze coś, ale nie to co ja bym chciał. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów Anno Domini 2024 i życzę dużo zdrowia i mało PSA.
Odpowiedz
(03.01.2024, 21:53:54)Jacek58 napisał(a): Jestem po scyntygrafii. Nic nie wyszło. Został mi jeszcze RM kręgosłupa. Chciałem zrobić RM klatki, ale tak żeby były widoczne wszystkie miękkie struktury na plecach (mięśnie, nerw, przyczepy i co tam jeszcze jest), ale nikt tego nie robi. Chciałem się spytać, może ktoś wie czy napewno nie można zrobić takiego RM, a może scyntygrafię struktur miękkich bo podobno taka jest. Tylko w tym problem, że robią ślinianki, tarczycę i może jeszcze coś, ale nie to co ja bym chciał. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów Anno Domini 2024 i życzę dużo zdrowia i mało PSA.

Dzień dobry, małe pytanko czy coś się wyjaśniło w kwesti żebra, ponieważ mam taką samą sytuacje PSA 0,009 stałe od operacji, która była 30.10.2023 r.  a dzisiaj w PET wyszła zmiana 5 żebro z SUV 1,6.
Odpowiedz
(20.05.2024, 16:13:09)mariostork napisał(a):
(03.01.2024, 21:53:54)Jacek58 napisał(a): Jestem po scyntygrafii. Nic nie wyszło. Został mi jeszcze RM kręgosłupa. Chciałem zrobić RM klatki, ale tak żeby były widoczne wszystkie miękkie struktury na plecach (mięśnie, nerw, przyczepy i co tam jeszcze jest), ale nikt tego nie robi. Chciałem się spytać, może ktoś wie czy napewno nie można zrobić takiego RM, a może scyntygrafię struktur miękkich bo podobno taka jest. Tylko w tym problem, że robią ślinianki, tarczycę i może jeszcze coś, ale nie to co ja bym chciał. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów Anno Domini 2024 i życzę dużo zdrowia i mało PSA.

Dzień dobry, małe pytanko czy coś się wyjaśniło w kwesti żebra, ponieważ mam taką samą sytuacje PSA 0,009 stałe od operacji, która była 30.10.2023 r.  a dzisiaj w PET wyszła zmiana 5 żebro z SUV 1,6.
Dzień dobry, dopiero dzisiaj zobaczyłem pytanie. Zakończyłem wszystkie badania związane z rakiem prostaty. Szkoda nerwów. Boli mnie jak bolało i tyle. Badam tylko PSA. Aktualnie 0,014. Proszę się nie martwić SUV 1,6 tzn. w normie. Nie badać nic oprócz PSA. Jeśli nie rośnie, to żyć spokojnie. Pozdrawiam
Odpowiedz
Witam, po prawie rocznej przerwie. Mam nowe badania PET i RM. Czy moglibyście coś mi doradzić. Szczególnie proszę o opinię Dunolki ze względu na podobną sytuację. Oczywiście będę wdzięczny wszystkim za porady i dobre słowo. Dołączam 4 skany. PSA rośnie powoli, ale sukcesywnie. Obecnie 0,029

Nie mogłem wstawić czwartego skanu.

Załączone pliki
.pdf   MR1 miednicy 27.06.2024.pdf (Rozmiar: 354,34 KB / Pobrań: 5)
.pdf   PET2-12.10.2024.pdf (Rozmiar: 321,13 KB / Pobrań: 10)
.pdf   PET1-12.03.2023.pdf (Rozmiar: 351,32 KB / Pobrań: 4)
.pdf   MR2 miednica 25.11.2024.pdf (Rozmiar: 330,78 KB / Pobrań: 6)
Odpowiedz
Jacku, trudny jesteś przypadek.
Już się zaczęłam martwić, że może masz taki rodzaj nowotworu, który rośnie  przy zerowym lub
minimalnym PSA, ale SUV tego podejrzanego miejsca w żebrze też nie rośnie!

Czy ktoś dałby skierowanie na radioterapię bez pewności, że to nowotwór? 
To nie jest witamina C, jak mawia dr Siekiera.

Potrzebny ci jest dobry onkolog.
Obie polecane przez mnie onkolożki są, jak piszesz, niedostępne, ale może poradź się tego lekarza z Siedlec, u którego był nasz Omega. Może kolega da namiary.
Odpowiedz
Dobry wieczór Dunolko. Miło, że się odezwałaś. Myślę, że mogę mieć naświetlanie w stereotaksji, ale nie wiem jeszcze czy to by było bezpieczne. Blisko kręgosłupa czyli za żebrem jest serce. Chciałbym się spytać tak dla porównania, ile mąż dostał kontrastu w PET u mnie 150Mbg. Może w tym tygodniu coś się dowiem na temat naświetlania to dam znać. 1,5 roku minęło od pierwszego PETa, a SUV taki sam więc to dziwne jak na złośliwego. Czy mąż nie planuje zrobić PETa dla porównania? Piszę chaotycznie, ale mam natłok myśli  i pytań.
Odpowiedz
dr n. med. Hubert Urbańczyk
hwww.primamed.info
Odpowiedz
(08.12.2024, 22:47:48)Jacek58 napisał(a): Chciałbym się spytać tak dla porównania, ile mąż dostał kontrastu w PET u mnie 150Mbg.

Tak samo:
"Podana aktywność [68Ga] Ga-PSMA-11: 150 MBq".

Cytat:Czy mąż nie planuje zrobić PETa dla porównania?      

Nie ma potrzeby. PSA 0,005, remisja, żadnych dolegliwości ze strony tego żebra.

Cytat:    1,5 roku minęło od pierwszego PETa, a SUV taki sam więc to dziwne jak na złośliwego.

Mając to na uwadze, tak jak i wynik rezonansu, zmiany mogą wyglądać na zapalne, reumatyczne.
Jesteś pod opieką immunologa?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości