Liczba postów: 653
Liczba wątków: 2
Jędrku,
Dobrze jest, gratulacje, pozdrowienia dla Was.
Pozdrawiam AParsley
Rocznik 1961
PSA przed RP 15,41 ng/ml, LRP 19/11/2014, RT 05-06/2015.
PSA od 08/2017 do teraz <0,006 ng/ml.
Moja historia
Liczba postów: 1.237
Liczba wątków: 42
(27.03.2024, 19:44:56)Jędrek napisał(a): Witam
Chwila z historii
-Wyjściowy stan pacjenta PSA 25,58 pT3b N1 M1a GL.
-10.12 2012 Operacja laparoskopowa pooperacyjne PSA 1,12
-następnie RT 70 Gy PSA po RT 0,91
-PET/CT 30.08.2013
-Obraz PET węzłów chłonnych jamy brzusznej i miednicy typowy dla procesu nowotworowego.
-19.09.2013 wprowadzenie HT
-2013 – 2014 – 2015 – 2017 -2018 Hormonoterapia PSA 0,002
- 18 MIESIĘCY WAKACJI OD HT
22.07.2020 powrót do HT
26.03.2024 po następnych czterech latach na HT PSA 0,068
Wizyta
Doktor serdecznie powitał zerknął w ekran i info
-Witam nazwisko … o Pan Andrzeju
Czyta historię w skrócie LPR , RT i po 10 miesiącach HT przez pięć lat.
Przerwa niespełna dwa lata usunięcie węzłów,
Powrót do HT następne cztery lata.
-Doktorze to co teraz?
-PSA 0,068 zlecam następne zastrzyki proszę wypisać daty.
Ja piszę daty dr uzupełnia w sieci, pieczątki recepta na diphereline SR 11,25.
A co teraz ?
-Ma Pan żyć normalnie tak jak do tej pory.
-Ale ?
- Nie ma żadnych ale ,pański stan jest bardzo dobry w tym punkcie choroby.
Znamy się już ponad dziesięć lat , jak PSA przekroczy 2,00 wypowie się specjalista onkolog co do dalszego leczenia.
Hormonoterapia działa a Pan niech nic nie zmienia i cieszy się życiem.
Medycyna niesamowicie postąpiła do przodu są nowe wspaniałe leki.
Do zobaczenia za rok.
Jędrek
Witam
Minęło dwanaście lat od zabiegu usunięcia prostaty.
Była i jest walka do końca.
Zamieszczam wspomnienie z przed ponad dekady.
To tak dla wsparcia czytających i walczących z Cap-em.
MOJA HISTORIA
Jak zacząć ?
Pierwszy wynik PSA – 25,68 ng/ml 03.2012 badanie przy okazji diagnostycznej w poradni reumatologii szpitala im.dr Biziela gdyż leczę się od 30 lat na ZZSK (choroba Bechterewa).
Oddelegowano mnie do poradni urologicznej szpitala . Lekarz urolog pacjenta jeszcze piżamowca z oddziału reumatologii przyjął, dalej rejestracja w przychodni szpitalnej czas oczekiwania na następna wizytę 4 miesiące .
12.04.12 Zakład patomorfologii Bydgoszcz szpital im.dr Biziela Materiał wycinki
Gruczoł krokowy prawy adenocarcinoma prostate (3+3 wg Gleasona) Zmiana obejmuje 30% wycinków
Gruczoł krokowy lewy adenocarcinoma prostate (3+3 wg Gleasona) Zmiana obejmuje 30% wycinków .
Biopsja szpitalna – strzały bolesne i pocieszenia lekarza bym liczył do dziesięciu to pomaga .
10.07.12 wracam powtórnie z wynikiem PSA 31,42 ng/ml.
Lekarz prowadzący stwierdza bym nie rejestrował się gdyż znów minie kilka miesięcy by w mojej sytuacji po otrzymaniu wyników zgłosić się nawet na konsultację do szpitala . Trzy wyniki trzy kwartały a ze mną nie wiadomo co jest ….
Po przekazaniu wyników z patomorfologii skierowanie na scyntygrafię układu kostnego termin badania 27.08.2012 oczekiwanie na RM w ramach ubezpieczenia za rok ….
WYNIK
Drobne ognisko zwiększonego gromadzenia radiofarmaceutyku w rzucie górnej gałęzi kości łonowej. Umiarkowanie zwiększone gromadzenie radiofarmaceutyku w rzucie lewego stawu mostkowo-obojczykowego , w odcinku Th kręgosłupa ,w rzucie stawów krzyżowo – biodrowych , rozlane w rzucie stawów biodrowych , drobne ogniska w rzucie lewego stanu kolanowego.
WNIOSKI: Zmiana w kości łonowej może odpowiadać aktywnemu procesowi rozrostowemu – wskazane porównanie z badaniem MR miednicy. Pozostałe uwidocznione zmiany o charakterze zwyrodnieniowo – zapalnym.
W PRZYPADKU PODWYŻSZONEJ WARTOŚCI PSA DO ROZWAŻENIA PET/CT z 11C – OCTANEM.
Nie za bardzo wiem o co chodzi w opisie zapewne są tam wpływy ZZSK.
PYTAM – Dlaczego PET/CT z 11C – OCTANEM zlecono dopiero po roku 30.08.2013 po LPR i RRT.
Prowadzi mnie lekarz szpitalnej urologii – kto go kontroluje.
22.8.12 SKIEROWANIE NA RM-GRUCZOŁU KROKOWEGO
22.8.13 CZAS OCZEKIWANIA NIESPEŁNA 12 MIESIĘCY w przypadku pełnej odpłatności 24 godziny !
Wybieram wariant II
OPIS BADANIA
Badanie wykonane w sekwencjach SE,TSE,GRE, uzyskując obrazy T-1 zależne przed i po CM,T2- zależne,T2-TIRM oraz z supresją tłuszczu, w trzech płaszczyznach.
Wykonano sekwencje dyfuzyjne.
Wykonano badanie dynamiczne uzyskując obrazy T-1 zależne po badaniu kontrastu, w płaszczyznach poprzecznych.
Gruczoł krokowy o wym.42x35x41 mm, o zachowanej budowie strefowej.
W obrazach T2- zależnych, w strefie obwodowej obydwu płatów, w tylnej części, uwidoczniono obszar o wym. 26x12mm o nieprawidłowo hipointensywnym sygnale.
W badaniu dynamicznym uzyskano wzmocnienie kontrastowe tego obszaru, z następowym wash out – naciek neo.
Nie wykazano nieprawidłowych uwypukleń zarysu stercza, podejrzanych o naciek pęczków naczyniowo – mięśniowych.
Pęcherzyki nasienne w normie.
Pęcherz moczowy o gładkich zarysach.
Powiększonych węzłów chłonnych nie stwierdzono.
Oba UKM-y i moczowody bez cech poszerzenia.
Kości miednicy bez cech meta.
W głowie kości udowej prawej gładko ograniczona zmiana ogniskowa o wym. 20 x 17 mm, z hipointensywnym (sklerotycznym ? ) rąbkiem , o mieszanym, w przewadze hiperintensywnym sygnale w obrazach T1 i T2 – zależnych , który ulega wytłumieniu w TRIM. Zmiana łagodna.
Po przekazaniu tych wyników plus dodatkowej konsultacji urologicznej zakwalifikowano mnie na zabieg operacyjny prostatektomi radykalnej na 10.12.12
Prywatnie udaję się na konsultację do centrum urologicznego lekarz prowadzący wykonuje USG nerek, pęcherza i gruczołu krokowego ( wym.3,60 x 4,20 x 4,60 cm, objętość 37 cm 3 ,wpukla się do pęcherza na 0,00 cm.)
Zapoznaje się z w/w wynikami badań i potwierdza
DO ZOBACZENIA ZA DWA MIESIĄCE W SZPITALU NA STOLE OPERACYJNYM.
9 GRUDZIEŃ NIEDZIELA
Przybywam na diecie do szpitala Biziela na Oddział Urologi i Onkologii Urologicznej wg opisu najlepiej jak mogłem trafić. Dla prostatyków są wydzielone pokoje z łazienkami dla mnie zabrakło jestem na sali ogólnej.
Po zabiegu doświadczyłem jak to dobrze mieć łazienkę i toaletę na wyciągniecie nogi.
Opieka pielęgniarsko-lekarska ok. Po zabiegu obudziłem się z niedowładem prawej reki. Była tak odgięta w czasie zabiegu że straciłem nad nią władzę , z czasem wróciło wszystko do normy .
Jak wspominam zabrano mnie przed 8.00 a współlokatorzy mówili mi iż wróciłem przed 14.00 . Lekarz który dokonał LRP wspominał iż był to bardzo trudny zabieg...
W karcie informacyjnej szpitalnej przepisano wszystkie w/w wyniki a także wpisano 26-08-2011 PSA- 30,61 ng/ml , pacjent zakwalifikowany do zabiegu laparoskopowego. Przebieg zabiegu bez powikłań.
17.12.2012 wypis i powrót jako prezencik gwiazdkowy do domu.
16.01.2013 pierwsze badania PSA po 5 tygodniach po zabiegu niesamowite oczekiwania i jeszcze większe zderzenie z realizmem 1,12 ng/ml. O co chodzi miało być lepiej jest gorzej. Szybko dochodzę do siebie , walczę z eN-te-eMem jest zaskakująco pozytywnie. Muszę podkreślić dużą pomoc i wyrozumiałość mojego pracodawcy tak jest do dzisiaj. Nie przechodzi obojętnie obok zaistniałej sytuacji a sam pomaga i wspomaga , dzięki mu za takie podejście, życzę wszystkim takiego szefostwa zdrowym i chorym.
04.02.13
Następna wizyta u Konsultanta Oddziału Urologii i Onkologii Urologicznej.
USG-Gruczoł krokowy po usunięciu. W loży widoczna haematoma o śr. 2,1 cm.(co to jest ??)
Po mikcji zaleganie moczu w pęcherzu 0 ml.
Wątroba, śledziona, trzustka normoechogeniczne. Pęcherzyk żółciowy bez złogów.
Aorta sonograficznie bez zmian. Przestrzeń zaotrzewiona wolna.
Skierowanie BCO
13.02.2013
Pierwszy zabieg radioterapeutyczny po wspaniałą opieką lekarsko - pielęgniarską.
Co tydzień badania krwi i przy okazji PSA – systematycznie OD 0,91 – DO 1,68 rośnie. Pani doktor sprawdza czy nie przypalam się za mocno i dziwi że PSA nie spada , pyta kto i gdzie zrobił LRP, acha coś tu nie gra myślę – wchodzę na stronę gladiatora. Najgorszy ostatni 7 tydzień. Przed zabiegiem muszę trzymać mocz by nie przepalić się na wylot a mi ciężko z nim po zabiegu dojść do kabiny . Powtórne zajęcia z trzymaniem moczu – tęsknię za latem...Co dziennie wieczorami grzeję po 100 km, wokół śniegi ciemno , mrozy ale tkwi we mnie siła iż to pomoże , koniec seansów RT 06.04.13.
ZASTOSOWANE LECZENIE
Radioterapia radykalna standartowa prom.X 15 MV na obszar loży pooperacyjnej 70 Gy.
STADIUM NOWOTWORU
T3bN0M0;Stopień III
Maj - W zaleceniach wizyta za miesiąc z nowym PSA a tu 2,09.ng/ml
Czerwiec - Pani doktor ma nadzieję że może za miesiąc będzie lepiej jest spadek do 1,71 ng/ml
Sierpień - 3,00 ng/ml – Pani doktor kieruje na PET/CT
30.08.13 Badanie FUSION PET
ZOBRAZOWANO
-TWARZOCZASZKA I SZYJA
w normie
KLATKA PIERSIOWA
Nierównomierny, bez zmian ogniskowych , metabolizm we wnęce prawego płuca – Suv 3.6. Poza tym obraz PET i CT tkanek miękkich w normie.
-JAMA BRZUSZNA I MIEDNICA
Okołoaortalnie , na wys.L2-4 węzły chłonne do 11mm i SUV do 3.0.
Przy naczyniach biodrowych wspólnych lewych węzeł chłonny 9 mm i SUV 3.0, a przy naczyniach biodrowych zewnętrznych prawych 10 mm i SUV 6.8. Poza tym obraz PET ( także loży po usuniętym gruczole krokowym ) w normie. W CT wątroba, śledziona, trzustka, obie nerki, i nadnercza oraz pęcherzyk żółciowy w normie.
-UKŁAD KOSTNY
Obraz PET w zakresie objętym badaniem bez zmian ogniskowych (widoczne w CT zmiany zwyrodnieniowe kregosłupa oraz torbiele głowy kości udowej prawej nie powodują zaburzeń kumulacji radiofarmaceutyku ).
WNIOSKI
Obraz PET wnęki prawego płuca niespecyficzny. Obraz PET węzłów chłonnych jamy brzusznej i miednicy typowy dla procesu nowotworowego.
Pani dr. Onkolog-radioterapeuta zleceniodawczyni badań prosiła bym po otrzymaniu wyniku zjawił się natychmiast w poradni szpitalnej BCO termin przyjęć 12.09.13.
11.09.13 udaję się na konsultację zgodnie z zaleceniami „Gladiatora”do stałego konsultanta urologa-chirurga który, proponuje.
l Włączenie hormonoterapii antyandrogenem
l Kontrolne badania PSA
l W przypadku braku spadku PSA włączenie analogów LHRH.
l Diagnostyka płuca prawego
12.09.13 Pani doktor po dyżurze jest zastępca onkolog-radioterapeuta.
Zgadza się z zaleceniami konsultanta wprowadza Apo-Flutam.
Zaskoczyły mnie wypowiedzi
1 Czy potrzebuję środki przeciwbólowe – to znaczy że mam czekać na chwile bolesne ?
2 Czy nadal stosować trexan ? Odp. Tak
3 Szkoda ze teraz – późno wiemy co się stało ale jest jeszcze wiele sposobów na unicestwienie skorupiaka z kastracją chemiczną i chemioterapią.
19.09.13
Bezkolejkowo u prowadzącej potwierdza zastosowanie j.w i pytam czy moge stosować nadal trexan – tak nic nie zmieniać.
Jak z wysiłkiem fizycznym , np. rower - tak ale nie przesadzać żyć normalnie jak do chwili obecnej.iu się
Następna wizyta po wyczerpaniu się Flutamu na 19 grudnia z wynikami PSA,kreatyniny, morfologii.
Zgodnie z koleżeńskimi poradami z forum poszukuję i awizuję się u onkologa - urologa na 25.10.13.
[audio][/audio]Ur.1954;
2012 VIII/30,61/XII 2012 przed LPR 25,58.
2012 XII LRP pT3bN1M1a Gl.3+4 Marginesy ?
2013 /I-1,16 / /VIII PSA-3,0 PET/CT: - PRZERZUTY 09/2013 HT
2013 /0,663/
2014 <0,002
2015 <0,002
2016 <0,002
2017 <0,002
2018 <0,002
2019 <0,002
HORMONOTERAPIA ZAKOŃCZONA
2019 Grudzień 0,377
2020 Maj 1,41 - USUNIĘCIE WĄTPLIWYCH WĘZŁÓW
Liczba postów: 4.483