AParsley-jest sezon na skorupiaki
#1
Moja historia jest całkiem typowa, dopiero teraz znalazłem chwilę, żeby ją spisać. A nuż komuś się przysłuży w poszukiwaniu odpowiedzi na nurtujące pytania.
Pacjentem urologicznym byłem od bardzo dawna, niedługo po ukończeniu 30 pojawiły się problemy i zdiagnozowana została kamica nerkowa. Stałe kontrole urologiczne, ataki kolki nerkowej, nawet pobyt w szpitalu i zabieg PCNL, przy okazji którego jeden z lekarzy zbierał materiał do swojego doktoratu. Wówczas badanie PSA nie było tak popularne, 2 strony badań krwi zrobionych w szpitalu, ale pozycja PSA pusta. Było też trochę innych problemów, ale nie na tyle poważnych, by je tutaj opisywać.
Gdzieś przed 50 internista stwierdził „wszedł Pan już w taki wiek, że dobrze byłoby zbadać PSA”. W takim razie zbadaliśmy PSA i przykra niespodzianka – wynik prawie 10 ng/ml, powtórzony po niecałym miesiącu, w dalszym ciągu powyżej 9 ng/ml. Niestety urolog, u którego przez wiele lat się leczyłem, w którymś momencie miał dość lokalnego świata lekarskiego i niesatysfakcjonujących Go zarobków i postanowił leczyć pacjentów w Norwegii. Jest to o tyle istotne, że nie miałem zaufanego lekarza, który mógłby pokierować leczeniem. Podejście lekarzy było w miarę typowe – stan zapalny, lekarstwa, niższe PSA ( ok 7 ng/ml ). fPSA/PSA było ok 4%, najpierw TRUS, które wykazało zmianę ok 5mm, ale biopsja w październiku 2010 – fałszywie ujemna.
Dalsze leczenie stanu zapalnego, rosnące PSA, finasteryd, ale na szczęście krótko. Kolejna biopsja w październiku 2012 – znowu fałszywie ujemna.
W końcu PSA wzrosło do 12,5 w maju 2014, trzecia biopsja w lipcu 2014 i kolejna przykra niespodzianka – biopsja dodatnia, nowotwór wykryty w jednym bioptacie. Na początek niedowierzanie – czy taki wynik na pewno oznacza nowotwór, czy na pewno złośliwy, co dalej ? Przez wszystkie te lata bardzo aktywny zawodowo, często w podróżach służbowych a tu nagle STOP.
Rozpocząłem więc gorączkowe poszukiwanie rozwiązania – trafiłem na forum „Gladiator – Rak prostaty”, szukałem info w Internecie, odwiedziłem 5 lub 6 urologów, 2 radioterapeutów, próbując wybrać najlepszy dla mnie sposób leczenia. Koniec końców zdecydowałem się na prostatektomię radykalną, która została przeprowadzona 19 listopada 2014 w ECZ Otwock, realizowaną metodą laparoskopową.
Nie był to koniec, gdyż operacja okazała się być niedoszczętna, margines cięcia dodatni, 3 miesiące po operacji PSA wyniosło 05 ng/ml. Badanie PET na szczęście nie wykazało przerzutów ( można oczywiście się zastanawiać, czy jest to wystarczająco jednoznaczny wynik przy PSA < 1 ng/ml. Kolejnym krokiem wizyta w C.O. Warszawa, konsultacja lekarska in radioterapia na lożę po prostacie i okolice. Naświetlania od maja do czerwca 2015, bez efektów ubocznych. Nie było też potrzeby wspomagania się terapią hormonalną. Od tego czasu PSA powoli spada, osiągnęło poziom < 0,1 ng/ml z dalszą tendencją malejącą. Szczegółową historię wyników zamieszczam poniżej.
==================================================================================
Rocznik 1961
Przed RP 2010: PSA 03'10: 9,08 ng/ml ( wolne 0,354 ); 04'10: 7 ng/ml ( wolne 0,259 ); 07'10: 6,9 ng/ml; 09'10 9,06 ng/ml ( wolne 0,321 ); Biopsja 10'10 (12 rdzeni): b/z; PSA - 12'10: 7,81 ng/ml (wolne 0,352 );
2012 PSA 02'12: 10,63 ng/ml ( wolne 0,51 ); 06'12 - 10,82 ng/ml (wolne 0,45; fPSA/PSA 4,2% ); Biopsja - 10.2012 ( 12 rdzeni ) : płat lewy -> PIN high grade (1/6), poza tym utkania raka nie stwierdzono;
2013 PSA - 03'13: 12,59 ng/ml (wolne 0,56; fPSA/PSA 4,5% );
2014 PSA 01'14: 11,51 ng/ml; 04'14: 12,33 ng/ml; 07'14 TRUS + biopsja (12 rdzeni) : płat prawy: BPH prostatae; płat lewy: Adenocarcinoma  prostatae (1/5), Gleason 7 (3+4 ); PSA 09'14: 15,19 ng/ml; 11'14: 15,41 ng/ml;
19'11'14 LRP ECZ Otwock - histo-pat Adenocarcinoma prostatae Gleason 8 (4+4);   UICC(7ed ): pT3aF (pT2a) pN0 R0 V/L 0 EPE(+) SM(-) [tab=30]Rozrost nowotworowy zajmuje płat lewy poniżej 50% pola powierzchni jego przekroju. W materiale pooperacyjnym stwierdza się ogniska naciekania torebki gruchołu bez jej przekroczenia ( R0 ), nacieki wzdłuż pni nerwowych. Nowotwór nie nacieka pęcherzyków nasiennych. Apex - obustronnie wolny od nacieku raka. Lymphonodulitis reactiva regionalis (0/20)
Po LRP 2015 13'02'15: PSA: 0,492 ng/ml, T: 332 ng/dl; 23'02'15: PSA: 0,505 ng/ml ; 23'03'15: 0,482 ng/ml; 23'04'15: PSA: 0,598 ng/ml; wapń: 2,39 mmol/l; Vit D3: 41,5 ng/ml; 13'05'15: PSA: 0,731 ng/ml;
RT 11'05'15 - 10'06'15 - 15MeV tech IMRT w dawce 57,2Gy w 22 frakcjach [Po RT 2015] PSA: 30'06'15: 0,299 ng/ml; 04'08'15: 0,270 ng/ml; 25'08'15: 0,183 ng/ml; 27'10'15: PSA: 0,136 ng/ml T: 347 ng/ml; 02'12'15 PSA: 0,117 ng/ml, T: 372 ng/dl, Vit D3: 48,7 ng/ml; 22'12'15 PSA: 0,077 ng/ml;
2016 22'01'16 PSA: 0,069 ng/ml; T: 301 ng/dl; 25'02'16 PSA: 0,058 ng/ml; T: 387 ng/dl;
Witajcie,

Uzupełniam rok 2017 02'03'17 PSA: 0,011 ng/ml; T: 292 ng/dl; 13'06'17 PSA: 0,010 ng/ml; T: 304 ng/dl; D3: 58,4 ng/ml; 29’08'17 PSA: 0,006 ng/ml; T: 314 ng/dl; 15'09'17 T: 419 ng/dl; 14'12'17 PSA: < 0,006 ng/ml; T: 512 ng/dl, D3: 53,5 ng/ml;
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości