Latarnik21: karuzela czeka....
(07.05.2020, 18:45:39)latarnik napisał(a): W takim razie wywal, przecież jesteś Administratorem!

Paweł  - nie zamierzam wywalać postu!
Po pierwsze  - jestem administratorem do spraw merytorycznych, a nie porządkowych.
To jest wasze, "chłopackie" forum, wy je stworzyliście, wy macie raka prostaty, ja tu tylko piszę.
Po drugie  - ty też możesz wywalić, masz taką możliwość.
Po trzecie - chodzi mi o link, nie o post.
O link!!!

Post    jest potrzebny, bo zapoczątkuje dyskusję.
Dyskusja jest ważna, nie wywalanie.
Odpowiedz
Paweł, jak się zapewne domyślasz, surfuję teraz w necie, szukając informacji o znaczeniu badań
genetycznych.

Wiadomo, że naukowcy, klinicyści, chcieliby wiedzieć o pacjencie jak najwięcej, ale zawsze pozostaje pytanie, jaką korzyść z tej wiedzy ma konkretny pacjent. Szczególnie na naszym polskim podwórku.

Pacjenci na amerykańskim forum piszą, że często zadają lekarzowi prowadzącemu pytanie o badanie genetyczne.
Lekarze praktycy bywają sceptyczni, argumentując, że w leczeniu i tak niczego nie można zmienić.
Może u posiadaczy niektórych mutacji lepiej zadziała chemia z platyną albo olaparib, ale wtedy ci bez owych mutacji nie mieliby szans na te leki.

Badanie genetyczne prawdopodobieństwa zachorowania na poszczególne nowotwory informuje tylko o prawdopodobieństwie, nie o pewności.
 W rzeczywistości nowotwory  są uwarunkowane wieloczynnikowo, i jak na razie nie jesteśmy w stanie tego zbadać.
Tylko niewielki procent nowotworów jest dziedziczony, "genetyczny".
Rzeczywistość jest bardziej skomplikowana.

Pacjent, który otrzymuje informację, że nie ma żadnego "złego" genu, może mieć fałszywe poczucie bezpieczeństwa, nie badać się, nie dbać o siebie, przegapić czas, gdy leczenie byłoby skuteczne.
Z drugiej strony pacjent posiadacz tego "złego" genu mógłby nie otrzymać odpowiedniego leczenia, skoro
"i tak nie warto".

Tyle się mówi o ochronie danych, o prawie do prywatności. Mnie się wydaje, że najintymniejszą moją sprawą , największą tajemnicą, jest mój genotyp. Strzegłabym mocno tej tajemnicy.
Odpowiedz
18.02.2019 - 0,102
17.05.2019 - 0,186
22.08.2019 - 0,158
16.11.2019 - 0,242
28.02.2020 - 0,397
02.06.2020 - 0,354
Wygląda na to, że póki co nie rośnie, a może wręcz przeciwnie, zaczyna.......
Przypomnę tylko, że prawie dwa miesiące temu zwiększyłem dawkę bica do 100 mg /ale nie jest to jeszcze dawka rekomendowana przy mono terapii/
Zobaczymy jakie będzie kolejne oznaczenie....?
zadowolenie, uśmiech
Ur.1960
PSA wyjściowe 09.2010 - 11,097 ng/ml
Prostatektomia Radykalna /klasyczna/, Obustronna Limfadenektomia Miednicza  
Wynik po RP   - GL. (2 + 4) pT2cN1
Korekta 2013  - GL. (4 + 3) pT3aN1, resekcja R1
PSA - 06.2011 /8 tyg. po RP/ - 0,02
Od 08.2013 - Bicalutamide 50 mg 
Od 04.2020 - Bicalutamide 100 mg
Od 04.2021 - Bicalutamide 150 mg
PSA - 08.2021 - 0,902
Odpowiedz
(03.06.2020, 19:33:09)latarnik napisał(a): 02.06.2020 - 0,354
Wygląda na to, że póki co nie rośnie, a może wręcz przeciwnie, zaczyna.......
Przypomnę tylko, że prawie dwa miesiące temu zwiększyłem dawkę bica do 100 mg /ale nie jest to jeszcze dawka rekomendowana przy mono terapii/
Zobaczymy jakie będzie kolejne oznaczenie....?
zadowolenie, uśmiech
Paweł
Same dobre wieści.
Co najistotniejsze jesteś hormonozależny.
Jest pierwszy efekt zwiększenia bica a będzie większy.
Do przemyślenia można sprawdzić jak będzie przy pełnej dawce , sądzę że wejdziesz na stronę 0,00.
Zatrzymanie działalności CaP bardzo prawdopodobne , i tak można przez wiele lat.
PET PSMA gdyby zleciła Pani dr przy wstrzymaniu HT zasadne.
A terazciesz się życiem i latem Big Grin 

Jędrek
Odpowiedz
(03.06.2020, 19:33:09)latarnik napisał(a): 02.06.2020 - 0,354
Wygląda na to, że póki co nie rośnie, a może wręcz przeciwnie, zaczyna.......
 

I tak trzymać! zadowolenie, uśmiech
Odpowiedz
Lubię dobre wiadomości,
tak trzymaj Paweł.
Pozdrawiam AParsley
Odpowiedz
Dzięki Przyjaciele, dzięki za słowa otuchy!
Wczoraj oznaczyłem poziom PSA w innym LAB-ie, z którego wyników nie prezentuję...
Jestem zadowolony, bo sytuacja wygląda podobnie....
zadowolenie, uśmiech
Ur.1960
PSA wyjściowe 09.2010 - 11,097 ng/ml
Prostatektomia Radykalna /klasyczna/, Obustronna Limfadenektomia Miednicza  
Wynik po RP   - GL. (2 + 4) pT2cN1
Korekta 2013  - GL. (4 + 3) pT3aN1, resekcja R1
PSA - 06.2011 /8 tyg. po RP/ - 0,02
Od 08.2013 - Bicalutamide 50 mg 
Od 04.2020 - Bicalutamide 100 mg
Od 04.2021 - Bicalutamide 150 mg
PSA - 08.2021 - 0,902
Odpowiedz
(09.06.2020, 06:28:52)latarnik napisał(a): Dzięki Przyjaciele, dzięki za słowa otuchy!
Wczoraj oznaczyłem poziom PSA w innym LAB-ie, z którego wyników nie prezentuję...
Jestem zadowolony, bo sytuacja wygląda podobnie....
zadowolenie, uśmiech

Czyli dobrze!

Jędrek
Odpowiedz
(03.06.2020, 19:33:09)latarnik napisał(a): 18.02.2019 - 0,102
17.05.2019 - 0,186
22.08.2019 - 0,158
16.11.2019 - 0,242
28.02.2020 - 0,397
02.06.2020 - 0,354
Wygląda na to, że póki co nie rośnie, a może wręcz przeciwnie, zaczyna.......
Przypomnę tylko, że prawie dwa miesiące temu zwiększyłem dawkę bica do 100 mg /ale nie jest to jeszcze dawka rekomendowana przy mono terapii/
Zobaczymy jakie będzie kolejne oznaczenie....?
zadowolenie, uśmiech

I  po kolejnym miesiącu......: 03.07.2020 - 0,244  zadowolenie, uśmiech zadowolenie, uśmiech zadowolenie, uśmiech
Ur.1960
PSA wyjściowe 09.2010 - 11,097 ng/ml
Prostatektomia Radykalna /klasyczna/, Obustronna Limfadenektomia Miednicza  
Wynik po RP   - GL. (2 + 4) pT2cN1
Korekta 2013  - GL. (4 + 3) pT3aN1, resekcja R1
PSA - 06.2011 /8 tyg. po RP/ - 0,02
Od 08.2013 - Bicalutamide 50 mg 
Od 04.2020 - Bicalutamide 100 mg
Od 04.2021 - Bicalutamide 150 mg
PSA - 08.2021 - 0,902
Odpowiedz
Brawo Pawle! Terapia skutkuje. Tak trzymaj!!!
 Radosnych przygotowań do wymarzonego urlopu !!!!
Serdecznie Was pozdrawiamy ( Irenkę i oczywiście Ciebie zadowolenie, uśmiech)
Odpowiedz
Można ? można  Cool
Oby tak dalej Pawle.
Pozdrawiamy E i A
Odpowiedz
Brawo, takie wiadomości cieszą. Gorąco Was pozdrawiamy.
Odpowiedz
Pawle,

gratuluję i życzę, by tendencja spadkowa utrzymywała się jak najdłużej.

Edward
Ur.1948; PSA 2008-2011: 3,10-8,74; Bps 9/2011: Gl. 3+3; Scyntygrafia OK. 12/2011-LRP. Poj. 100 cm3. Hist-pat: POMIMO BAD. LICZNYCH WYC. NIE UDAŁO SIĘ WYKRYĆ OGNISKA PIERW.!
PSA: 2012-2018<0,006;2019: 0,010;0,042;0,019;0,016;0,027;0,015;0,022;2020: 0,012;0,014; 2021:0,008;
2013-2015-wzrost guza wątroby. 5/2015-otwarta operacja i termoablacja guza. Hist-pat: rak wątrobowokomórkowy. Wznowa. WUM Banacha - 03.09.2016 - przeszczep wątroby.

Odpowiedz
Dzięki za to. że jesteście blisko, obok, na dobre /oby jak najdłużej/ i na złe /oby jak najpóźniej/.....  zadowolenie, uśmiech
Zrobiłem też podstawowe badania krwi oraz sprawdziłem parametry wątrobowe. Wszystko jest na przyzwoitym poziomie, poza zbyt małą ilością erytrocytów..../ale to chyba tak mam/.
Poddałem się także badaniu usg jamy brzusznej, na które skierował mnie gastrolog. Wynik jak najbardziej pożądany oprócz woreczka żółciowego. Kolejny lekarz rekomenduje radykalne pozbycie się problemu! /zresztą Przyjaciele z Forum też.../  zadowolenie, uśmiech   I chyba sprawy potoczą się tak, jak rozsądek podpowiada...  zadowolenie, uśmiech
Ur.1960
PSA wyjściowe 09.2010 - 11,097 ng/ml
Prostatektomia Radykalna /klasyczna/, Obustronna Limfadenektomia Miednicza  
Wynik po RP   - GL. (2 + 4) pT2cN1
Korekta 2013  - GL. (4 + 3) pT3aN1, resekcja R1
PSA - 06.2011 /8 tyg. po RP/ - 0,02
Od 08.2013 - Bicalutamide 50 mg 
Od 04.2020 - Bicalutamide 100 mg
Od 04.2021 - Bicalutamide 150 mg
PSA - 08.2021 - 0,902
Odpowiedz
Pawle,

już nie pamiętam, ale być może byłem tą osobą (lub jedną z tych), które doradzały Ci pozbycie się woreczka żółciowego. U mnie spowodował on dwa ostre zapalenia trzustki. To drugie , w którym poziom jednego z enzymów (nie pamiętam jego nazwy) przekroczony był 300(!) razy szeroko otworzyło mi drzwi na druga stronę życia. Nie czekaj Pawle na podobny moment.

Pozdrowienia dla Was obojga
Edward
Ur.1948; PSA 2008-2011: 3,10-8,74; Bps 9/2011: Gl. 3+3; Scyntygrafia OK. 12/2011-LRP. Poj. 100 cm3. Hist-pat: POMIMO BAD. LICZNYCH WYC. NIE UDAŁO SIĘ WYKRYĆ OGNISKA PIERW.!
PSA: 2012-2018<0,006;2019: 0,010;0,042;0,019;0,016;0,027;0,015;0,022;2020: 0,012;0,014; 2021:0,008;
2013-2015-wzrost guza wątroby. 5/2015-otwarta operacja i termoablacja guza. Hist-pat: rak wątrobowokomórkowy. Wznowa. WUM Banacha - 03.09.2016 - przeszczep wątroby.

Odpowiedz
A już jutro rozpoczynam kurację bicalutamidem w osłonie nadmorskich pokładów jodu.....  Cool
Calutki rok, z utęsknieniem czekamy na ten moment......,
My, akurat kochamy Bałtyk! I Ustkę też!   zadowolenie, uśmiech
Ur.1960
PSA wyjściowe 09.2010 - 11,097 ng/ml
Prostatektomia Radykalna /klasyczna/, Obustronna Limfadenektomia Miednicza  
Wynik po RP   - GL. (2 + 4) pT2cN1
Korekta 2013  - GL. (4 + 3) pT3aN1, resekcja R1
PSA - 06.2011 /8 tyg. po RP/ - 0,02
Od 08.2013 - Bicalutamide 50 mg 
Od 04.2020 - Bicalutamide 100 mg
Od 04.2021 - Bicalutamide 150 mg
PSA - 08.2021 - 0,902
Odpowiedz
Życzymy udanego wypoczynku i temperatury wody wyższej od tej, którą podczas ostatniego pobytu w Ustce zaliczyłem. Chociaż o 10 stopni.
To ile płacicie za apartament w Lubiczu? mruganie, puszczanie oczka
https://photos.app.goo.gl/CCqAZnJWMF7F47UP8 Big Grin

Pozdrawiamy
E i J
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (7 latach od RP) 0,007 ng/ml
Moja historia
Wątek poboczny 

Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Odpowiedz
zadowolenie, uśmiech Życzymy udanego wypoczynku nad Bałtykiem. My również je kochamy i urlopy tam spędzamy Cool Cool
Odpowiedz
Dzięki, dzięki..... Jest super, chociaż pogoda jak to zwykle nad Bałtykiem. Ale z drugiej strony,  wysokie temperatury czy też ciepłe morze, dzisiaj dla nas nie są już priorytetami. Chcemy po prostu odpocząć i akurat to nad naszym morzem udaje nam się najlepiej!   zadowolenie, uśmiech
Ur.1960
PSA wyjściowe 09.2010 - 11,097 ng/ml
Prostatektomia Radykalna /klasyczna/, Obustronna Limfadenektomia Miednicza  
Wynik po RP   - GL. (2 + 4) pT2cN1
Korekta 2013  - GL. (4 + 3) pT3aN1, resekcja R1
PSA - 06.2011 /8 tyg. po RP/ - 0,02
Od 08.2013 - Bicalutamide 50 mg 
Od 04.2020 - Bicalutamide 100 mg
Od 04.2021 - Bicalutamide 150 mg
PSA - 08.2021 - 0,902
Odpowiedz
Świetnie, że jesteście nad morzem. Życzę dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugich spacerów po plaży  oraz po sosnowym lasku zadowolenie, uśmiech
Serdecznie pozdrawiam.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości