Bądź czujny także w wieku nawet mniej niż 40 lat
11.09.2020 Badanie PSA tym razem 0,402 czyli jakby nie było cały czas oscyluje w tych granicach. Wykonałem badanie PET w CO Bydgoszcz, ale wyniki trzeba poczekać.  Jak już Andrzej napisał odbyliśmy krótkie spotkanie w Michelinie  Big Grin . Dzięki za miłą pogawędkę i kawę .


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
Piotrek, niech cię uściskam!
Teraz już tak powinno pozostać  - niewielkie fluktuacje w okolicach 0,40.

PS. Jaki to był PET?
Odpowiedz
PSMA (68GA-PSMA-PET/MRI)
Tak to się fachowo nazywa mruganie, puszczanie oczka
Odpowiedz
Piotruś, to było badanie odpłatne?
Pozdrawiam.
Ur.1960
PSA wyjściowe 09.2010 - 11,097 ng/ml
Prostatektomia Radykalna /klasyczna/, Obustronna Limfadenektomia Miednicza  
Wynik po RP   - GL. (2 + 4) pT2cN1
Korekta 2013  - GL. (4 + 3) pT3aN1, resekcja R1
PSA - 06.2011 /8 tyg. po RP/ - 0,02
Od 08.2013 - Bicalutamide 50 mg 
Od 04.2020 - Bicalutamide 100 mg
Od 04.2021 - Bicalutamide 150 mg
PSA - 07.2021 - 0,812
Odpowiedz
Tak,niestety
Odpowiedz
Piotrek, co u ciebie?
Masz już wynik PET-a?
Odpowiedz
Jeszcze nie , ale dzwoniłem w tym tygodniu mają wysłać
Odpowiedz
Tyle człowiek zapłaci, a na wynik miesiąc musi czekać.
Skandaliczne.
Być może wszyscy radiolodzy oddelegowani zostali na odcinek walki z covidem.
Ech...
Odpowiedz
Wyniki przyszły jest ok prawie ,coś tam niejednoznaczne po lewej stronie ,ale później zamieszczę opis. Jak byłem na badaniu to podpisałem lojalkę że wyniki mogą być opóźnione z wiadomych powodów, A że zapomniałem wziąć poprzedniego wyniku PET-a,to musiałem wysłać wyniki e-mail.
Z zaleceń tak na szybko ,ponieważ wynik zatrzymał się w okolicach 0,4 mam robić PSA co 1-2m-cę
Więc zapewne w przyszłym tygodniu,max 2 zrobię. Oczywiście prywatnie ,bo sami wiecie rozumiecie?
Pozdrawiam
Odpowiedz
"Wiemy, rozumiemy". 
Czekamy na opis, ciekawe, co "niejednoznacznego" ci znaleziono.

PSA szczęśliwie zatrzymało się na przyzwoitym poziomie, teraz ma prawo fluktuować, ale tylko trochę,
tak od 0,30 do 0,60.
Trzymamy kciuki za najbliższe badanie. Pamiętaj  - żadnego roweru, alkoholu ani innych przyjemności.
Odpowiedz
Badanie dziś PSA całkowity0,466ng/ml
Odpowiedz
Uff, ciągle nieźle.
Oby tak na zawsze już zostało. Szansa na to z każdym kwartałem większa.
Testosteron zbadany? Pamiętaj, że każdy miligram wzrostu przekłada się na zwyżkę PSA, również tę zdrową
(ze zdrowej tkanki prostaty).
Odpowiedz
Jest problem oólnie z naszym systemem zdrowotnym, teraz to tylko robię prywatnie , i telekonsultacje. Dziwne jest to że prywatnie to konowały nie boją się przyjmować, a w przychodni już tak .
Odpowiedz
Minęły kolejne cztery miesiące od ostatniego badania, dzisiejszy wynik to  
0,660 ng/ml. Czyli powoli systematycznie do góry. Ogólnie samopoczucie dobre, jak na razie covid nas omija szerokim łukiem, lub przeszliśmy bezobjawowo. Wizytę kontrolną mam w maju to zobaczymy co dalej. Podobno mają się wziąć za te niby teleporady i na żądanie pacjenta (jakkolwiek to brzmi ) można mieć normalną wizytę. Dobrze że jest praca, bo jakbym miał siedzieć na 4 literach w domu tyle czasu to bym skończył w psychiatryku  Big Grin Na szczęście dni coraz dłuższe to można gdzieś pojechać i coś obejrzeć . Pozdrawiam Was serdecznie .
Odpowiedz
(18.03.2021, 18:07:41)piowoj napisał(a): Minęły kolejne cztery miesiące od ostatniego badania, dzisiejszy wynik to  
0,660 ng/ml.

I na tym poziomie powinno się zatrzymać.
(No, gdybyś był bardzo tolerancyjny wobec praw natury, to mógłbyś dopuścić do 1,00, ale potem ani miligrama więcej!).
Obiecałeś zamieścić wynik PET. Czekamy.
Odpowiedz
Tak pamiętam, tylko opis jest w przychodni ,a ja sobie zeskanowałem i mam gdzieś w pliku w komputerze i za cholerę nie mogę go teraz znaleźć, wychodzi lenistwo mogłem sobie wydrukować. Może w maju będzie normalna wizyta to albo odbiorę, albo wcześniej znajdę plik.
Niby nic tam nie było niepokojącego,ale jednak powoli PSA wciąż rośnie. Na początku maja zrobię jeszcze raz i faktycznie jeśli nadal będzie rosło to trzeba będzie podjąć jakieś działanie.
Odpowiedz
Jakiekolwiek działanie zamierzasz wtedy podjąć  - zrób najpierw kolejny PET PSMA.
Odpowiedz
Przy okazji innych badań zrobiłem sobie też PSA dzisiejszy wynik to
0,532 ng/ml Jakby tak troszkę mniej niż ostatnio. Kolejne już przed wizytą w maju. I tutaj pytanie do nieocenionej Dunolki , czy PSA powinno być w pewnym momencie stałe czy jakaś fluktuacja to norma? i od czego to zależy . Pozdrawiam was serdecznie
Odpowiedz
Piotrek, to oczywiste, że kawał zdrowej prostaty zachowuje się, jak   ...kawał zdrowej prostaty.
Czyli reaguje wzrostem lub spadkiem PSA np. na zmiany zapalne, na podrażnienia (choćby rower),
na aktywność seksualną, a także na wyzwania dietetyczne ( o tym nam wspomniał dr Siekiera).

Ale musi to się odbywać w pewnych ramach.
Dla całej zdrowej prostaty przyjęto górną granicę jako 4 ng/ml, a dla "kawałka"  -  odpowiednio mniej.
Ważne, by nie wychodzić zbyt często poza ramy.

No trudno  - przez całe przyszłe życie będziesz miał taki roller coster.
Niektórzy mówią, że można się przyzwyczaić...
Niekoniecznie w to wierzę,
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości