Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dzień dobry ,
[*]
PSA: Systematyczny wzrost z 8,0 (X 2025) do 12,89 ng/mL (V 2026).
Rezonans (25.03.2026): Wynik PI-RADS 4 (ogniska 13 mm i 7 mm, podejrzenie nowotworu).
[*]. Wynik rezonansu mnie mocno zaniepokoił
[*]Badanie MR gruczołu krokowego 6149/26/MKC wykonano w sekwencjach: t2_tse_sag, t2_tse_cor_fs, t2_tse_cor, t2_tse_tra_fs, t2_tse_tra, t1_tse_tra_fs_CM, t1_tse_tra, vibe_tra_dyn, ep2d_diff_tra_wysokie b, vibe_cor_CM, vibe_sag_CM Środek kontrastowy: Gadovist 7 ml (iniectio intravenosa) Dane ze skierowania: ocena stercza w skali PIRADS 2.1. PSA total 8,6 ng/ml; Gruczoł krokowy wielkością na górnej granicy normy o wymiarach 47x32x35mm. W strefie przejściowej stercza po prawej stronie na jego wysokości 1/2 widoczne ognisko ograniczające dyfuzję cząsteczek wody wielkości ok. 13mm, po lewej stronie na wysokości dolnej krawędzi opisywanej zmiany widoczne drugie podobnego charakteru ognisko wielkości 7mm, zmiany radiologicznie podejrzane, ulegające intensywnemu wczesnemu pokontrastowemu wzmocnieniu - PI-RADS 4. Innych radiologicznie podejrzanych ognisk stercza nie uwidoczniono. Pęcherzyki nasienne zmian nie wykazują. Pęcherz moczowy o gładkich, cienkich ścianach. Cech limfadenopatii zakresu badania nie uwidoczniono. Patologicznej przebudowy kostnej poza zwyrodnieniem zakresu badania nie uwidoczniono.
[*]Proszę o pomoc
Liczba postów: 305
Witaj Adam na naszym forum
W pierwszej kolejności zwrócę uwagę na systematyczny wzrost stężenia PSA. Taka dynamika zmian jest istotna klinicznie i stanowi wskazanie do pogłębionej diagnostyki, jednak należy podkreślić, że podwyższone wartości PSA nie są swoiste wyłącznie dla raka prostaty, mogą pojawiać się np. przy stanach zapalnych.
Badanie rezonansu magnetycznego wykazało obecność dwóch ognisk o średnicy około 13 mm oraz 7 mm. Zmiany te charakteryzują się ograniczeniem dyfuzji oraz intensywnym wzmocnieniem po podaniu środka kontrastowego, co stanowi obraz radiologicznie podejrzany. W związku z tym zostały one zakwalifikowane jako PI-RADS 4, co oznacza wysokie prawdopodobieństwo obecności klinicznie istotnego nowotworu, lecz nadal nie jest równoznaczne z jego rozpoznaniem.
W obecnej sytuacji klinicznej kluczowym i niezbędnym krokiem diagnostycznym pozostaje wykonanie biopsji gruczołu krokowego, najlepiej w sposób celowany na obszary wskazane w rezonansie magnetycznym. Dopiero wynik badania histopatologicznego pozwoli jednoznacznie określić charakter wykrytych zmian, ewentualną obecność, określić stopień złośliwości (Gleason) i stopień zaawansowania nowotworu.
Istotnym elementem opisu rezonansu, jest brak cech zaawansowania choroby. Nie stwierdzono powiększenia węzłów chłonnych, zmian w pęcherzykach nasiennych ani patologicznych ognisk w kościach, co przemawia przeciwko obecności rozsiewu i sugeruje, że ewentualny proces chorobowy, jeśli zostanie potwierdzony może znajdować się na etapie ograniczonym do narządu, co ma istotne znaczenie prognostyczne i terapeutyczne.
Rak prostaty rośnie wolno i przy możliwym w Twoim przypadku potwierdzeniu procesu chorobowego oraz bardzo prawdopodobnym jego ograniczeniu do samej prostaty, istnieje bardzo duża szansa na całkowite wyleczenie.
Jeżeli nie masz jeszcze karty DILO, to załatw ją sobie z lekarzem POZ. Pomoże Ci to przyspieszyć cały proces diagnostyczny i terapeutyczny.
Pozdrawiam Szewik
Liczba postów: 4.809
Liczba wątków: 40
07.05.2026, 20:00:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.05.2026, 20:03:44 przez Dunolka.)
Adam, a tak w ogóle to ile masz lat, i dlaczego badałeś PSA?
Przypadek, rutynowe badanie, czy masz już jakieś objawy ze strony układu moczowego?
Tak czy owak, PSA jest dość wysokie, i stąd skierowanie na rezonans z kontrastem.
Lekarz, kierując cię na rezonans, zapewne uświadomił cię, że podejrzewa raka prostaty.
Tylko podejrzewa, gdyż dowodem może być tylko wynik biopsji.
Wynik rezonansu wskazuje na obecność w prostacie miejsc "ograniczenia dyfuzji wody",
co zwiększa prawdopodobieństwo istnienia raka.
Ale na razie nic nie wiemy na pewno. Jak napisał Szewik, mogą to być ogniska stanu zapalnego prostaty.
Ale wiesz - trzeba być przygotowanym na to, że to może być rak prostaty, i po męsku wziąć problem na klatę,
czyli wiedzieć, co to jest za choroba, i jak z nią walczyć.
Ten rak - jeśli nawet jest - jest inny, niż wszystkie, bo rośnie powoli, i daje się skutecznie leczyć.
Masz już kartę DILO?
Liczba postów: 2
10.05.2026, 21:49:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.05.2026, 22:08:46 przez Adam Dz..)
(06.05.2026, 09:16:48)Szewik napisał(a): Witaj Adam na naszym forum
W pierwszej kolejności zwrócę uwagę na systematyczny wzrost stężenia PSA. Taka dynamika zmian jest istotna klinicznie i stanowi wskazanie do pogłębionej diagnostyki, jednak należy podkreślić, że podwyższone wartości PSA nie są swoiste wyłącznie dla raka prostaty, mogą pojawiać się np. przy stanach zapalnych.
Badanie rezonansu magnetycznego wykazało obecność dwóch ognisk o średnicy około 13 mm oraz 7 mm. Zmiany te charakteryzują się ograniczeniem dyfuzji oraz intensywnym wzmocnieniem po podaniu środka kontrastowego, co stanowi obraz radiologicznie podejrzany. W związku z tym zostały one zakwalifikowane jako PI-RADS 4, co oznacza wysokie prawdopodobieństwo obecności klinicznie istotnego nowotworu, lecz nadal nie jest równoznaczne z jego rozpoznaniem.
W obecnej sytuacji klinicznej kluczowym i niezbędnym krokiem diagnostycznym pozostaje wykonanie biopsji gruczołu krokowego, najlepiej w sposób celowany na obszary wskazane w rezonansie magnetycznym. Dopiero wynik badania histopatologicznego pozwoli jednoznacznie określić charakter wykrytych zmian, ewentualną obecność, określić stopień złośliwości (Gleason) i stopień zaawansowania nowotworu.
Istotnym elementem opisu rezonansu, jest brak cech zaawansowania choroby. Nie stwierdzono powiększenia węzłów chłonnych, zmian w pęcherzykach nasiennych ani patologicznych ognisk w kościach, co przemawia przeciwko obecności rozsiewu i sugeruje, że ewentualny proces chorobowy, jeśli zostanie potwierdzony może znajdować się na etapie ograniczonym do narządu, co ma istotne znaczenie prognostyczne i terapeutyczne.
Rak prostaty rośnie wolno i przy możliwym w Twoim przypadku potwierdzeniu procesu chorobowego oraz bardzo prawdopodobnym jego ograniczeniu do samej prostaty, istnieje bardzo duża szansa na całkowite wyleczenie.
Jeżeli nie masz jeszcze karty DILO, to załatw ją sobie z lekarzem POZ. Pomoże Ci to przyspieszyć cały proces diagnostyczny i terapeutyczny.
Pozdrawiam Szewik
Bardzo dziękuję za odpowiedzi
Mam 53 lata, PSA badam regularnie, od czerwiec 2024 wtedy było 7,76 i urolog zaczął przepisywać tabletki sugerując stan zapalny. Badania per rectum potwierdziły, że prostata jest w normie. Kolejne chemioterapeutyki nie przyniosły poprawy. Zlecono mi rezonans. Na ostatniej wizycie ponownie lekarz zamierzał zlecić silniejsze leki, ale poprosiłem go o skierowanie na biopsję. Kartę DILO mam ale z wpisem poradnia hematologiczne. W lutym 2026 silnie osłabiony zgłosiłem się do lekarza POZ na badania. Leukocyty miałem 24tys. Hematolog prywatnie po wynikach i padaniu podejrzewała przewlekłą białaczkę limfocytową, po dostarczeniu szkiełka z rozmazem nie potwierdziła choroby. Wysłałem wyniki do Kliniki Hematologii w Katowicach, ale konsylium mnie odrzuciło, po wykluczeniu podłoża wirusowego (mononukleoza i cytomegalia) ponownie wysłałem wyniki i ponownie mnie odrzucili. Dostarczyłem im szkiełko z rozmazem, odpowiedzieli cytuję "Przesłane wyniki i rozmaz krwi mogą wskazywać na przewlekłą białaczkę limfocytową, ale nie ma podstaw do przyjęcia do poradni hematologicznej. Dalsza kontrola u lekarza POZ" Dostałem skierowanie na oddział hematologii do Chorzowa, tam ordynator stwierdził: "nie ma konieczności pobytu na oddziale, proszę u lekarz POZ załatwić kartę DILO i skierowanie do poradni". Jestem po wizycie i badaniach cytometrii przepływowej. 18 maja kolejna wizyta. A co do urologa w Katowicach na strzeleckie terminy na konsultację w sprawie biopsji są szybciej niż z kartą DILO, jutro wizyta.
|