Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
Dzień Dobry!
Jestem 4 m-ce po usunięciu prostaty. Poza nie trzymaniem moczu, co jest normalnym objawem cały czas odczuwam "ciągnięcie"- dyskomfort - ból - nie wiem jak to dokładnie określić w pachwinach, wskutek czego nie jestem w stanie biegać ani nawet szybciej chodzić. Lekarze zalecają pregabalinę, którą codziennie biorę - dawki różne 150 mg na noc , 75 na dzień. Te tabletki trochę wyciszają ten ból , ale nie rozwiązują problemu. Czy ktoś z Państwa mial tego typu objawy? Nie wiem juz co mam robić? Prosiłbym o poradę.
Pozdrawiam
Liczba postów: 3.036
Liczba wątków: 62
Witaj na naszym Forum.
Trudno o poradę, bo mamy mało danych odnośnie przeprowadzonej operacji.
Jak to była operacja? Prostatektomia klasyczna, laparoskopowa, czy robotowa?
Czy towarzyszyło jej usunięcie węzłów chłonnych i jeśli tak to jak rozlegle?
Czy po operacji miałeś badanie diagnostyczne typu USG?
Możliwe, że to efekt zespolenia cewki moczowej w miejscu usunięcia gruczołu krokowego.
Niestety wymaga to naciągnięcia cewki i może powodować problemy. Ja po operacji też miałem takie pojedyncze dolegliwości, jakby coś mnie pociągnęło.
Poczekam na Twoje ustosunkowanie się do powyższych pytań.
Pozdrawiam
Armands
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013
13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP
<0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (10 lat od RP) <0,006 ng/ml
Koniec kontroli u urologa w CO
Moja historia
Wątek poboczny
Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 1
dZIEŃ dOBRY!
W uzupełnieniu informacji :
operacja przeprowadzona 24.10.25 - wycięcie radykalne stercza - prostatektomia radykalna z limfadenektomią zasłonową laparoskopowo - aparat Da Vinci, PSA 10,4, po 2 tygodniach pojawiły sie b.silne bóle w pachwinach i podbrzuszu ( przy aktywacji przywodzicieli ) uniemozliwiające poruszanie sie , pobyt w szpitalu 10 dni - stwierdzono m.in. zakażenie układu moczowego,zastosowano antybiotykoterapię Ceftriakson uzyskując spadek parametrów zapalnych, konsultacje neurologiczne i ortopedyczne, wykonano MRI kręgosłupa, nie stywierdzono neurologicznej przyczyny bólu, zalecono zwiększoną dawkę pregabaliny ( biore do dziś ) , teraz moge swobodnie chodzic , ale przy próbie podbiegnięcia, nie mówiąc już o grze w piłkę - występują bóle, czy też "ciągnięcie" w pachwinach. Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.
Pozdrawiam