Wolne terminy w MSWiA - czemu takie bliskie terminy?
Moj Tata ma raka prostaty. Zdecydował się na operacje robotyzowana ze wsparciem DaVinci. Zaczął dzwonić do różnych miejsc. Do Lodzi, Krakowa, Piaseczna , itp. i ogólnie terminy były dopiero na kwiecień, nawet na maj, a niestety późno się juz soba zajął i nie chcemy przerzutów. Będzie się operował na NFZ. Ostatnio skontaktowaliśmy się ze szpitalem MSW w Warszawie i tam terminy są za kilka dni... kilka tez w marcu. A wiec terminy bardzo bliskie w porównaniu z innymi miejscami. Czy ktoś wie czemu tak jest i czy mial podobne doświadczenie?
Odpowiedz
Witaj na naszym Forum.

Z jednej strony dziwi mnie twoje pytanie, odnośnie szybkiego dostępu do operacji w szpitalu MSW, bo powinno to budować pozytywne wrażenie, ale z drugiej strony może pojawić się obawa, czy to nie ma powodu w małej popularności tego ośrodka.
No cóż, nie podejmę się oceny sytuacji. Coraz więcej ośrodków doposaża się w roboty operujące i zaczyna mieć ofertę dla pacjentów z rakiem prostaty. Nawet w moim rodzinnym mieście pojawiła się informacja, że taki robót zostanie zakupiony i będzie wspierał oddział urologii. Niby to dobrze, ale rodzą się obawy o jakość tych zabiegów. Możliwe, że pierwsze operacje będą się odbywać w asyście bardziej doświadczonych operatorów, bo nie wyobrażam sobie eksperymentów na żywym pacjencie.
Chyba nikt nie prowadzi rankingu ośrodków i najczęściej bazujemy na doświadczeniach pacjentów, którzy z danym ośrodkiem się zetknęli. Jedne są bardziej medialne, drugie mniej. Jedne się szczycą współpracą z topowymi lekarzami, a w innych operuje się w ciszy.
Dlatego nie odpowiem, dlaczego w jednym szpitalu jest dłuższa kolejka, a w drogim praktycznie na jutro.
Ja zawsze powtarzam, że w leczeniu trzeba mieć szczęście i tego i Wam życzę.

Pozdrawiam
Armands
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (12 lat od RP) <0,006 ng/ml
Koniec kontroli u urologa w CO
Moja historia
Wątek poboczny 

Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości