07.11.2025, 13:55:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.11.2025, 14:07:07 przez artur_1969@vp.pl.)
Witam,
Artur 56 lat o raku dowiedziałem się przypadkowo na badaniach 40+ PSA - 6,28 ng/ml
Lekarz prowadzący skierował mnie na badania :
- 04.03.2025 rezonans - opis - W PZpm/pl wierzchołka płata lewego obszar hipointensywny w obrazach T2 zal, z cechami silnej restrykcji dyfuzji i wzmocnieniem kontrastowym wym.14x14x13 mm PIRADS 4. Zmiana może naciekać torebkę prostaty , nie wychodzi poza jej zarys .Poza tym prostata bez widocznych innych zmian podejrzanych o npl. W strefie obwodowej obszary miernie obniżonego sygnału w obrazach T2, bez cech restrykcji dyfuzji, z rozlanym wzmocnieniem kontrastowym - prawdopodobnie zmiany zapalne/zwłóknienia PIRADS 2. Struktury kostne objęte badaniem bez ognisk podejrzanych o meta.
- 17.03.2025 biopsja - opis - gruczolorak strecz Gleason 3+3=6 ( Grade Group 1 ) nowotwór zajmuje ok10% łącznej powierzchni badanych preparatów z płata lewego, nie stwierdzono naciekania włókien nerwowych. Wykonano badanie immunohistochemiczne : BBC(-), AMCR(+)
Łagodny rozrost gruczołowo-mięśniowy stercza. PIN ( małego stopnia )
- 14.04.2025 tomograf - opis - gruczoł krokowy niepowiększony , pęcherzyki nasienne niepogrubiałe. Uwidocznione kości bez cech patologicznej przebudowy typu meta.
- 23.04.2025 scyntygrafia - opis - scyntygram kośćca bez ognisk patologicznego gromadzenia znacznika sugerującego meta.
Operacja w dniu 26.08.2025 w Szpitalu Uniwersyteckim nr 2 im. dr. Jana Biziela w Bydgoszczy , operacje przeprowadził Dr hab. med. Jarzemski Piotr. Prostatektomia radykalna za pomocą Da Vinci.
- 03.09.2025 wyniki histopatologii :
Pobrano do badań :
1. prostata
- rak gruczołowy zrazikowy prostaty , Gleason 4+3 =7 Grade group 3 pT2 pNx
- margines dodatni
- linie cięcia chirurgicznego z naciekiem wieloogniskowo w obrębie płata lewego i szczytu gruczołu
- rak nacieka 5% płata prawego oraz 15% płata lewego
- rak nacieka torebką prostaty ale jej nie przekracza
- nie stwierdzono cech angioinwazji
- stwierdza się naciekanie pni nerwowych
- rak obejmuje szczyt gruczołu krokowego obustronnie
- rak obejmuje odcinek przyszczytowy cewki. W polu widzenia uwidoczniono pojedyncze włókna mięśni poprzecznie prążkowanych
- rak nie obejmuje podstawy gruczołu krokowego
- pęcherzyki nasienne bez nacieku nowotworowego
2. Margines szyi pęcherza
- zmian nowotworowych nie stwierdzono
W biopsji Gleason 3+3 , a w histopatologii Gleaso 4+3 - jest różnica
Piszą , że po 6 tygodniach wynik PSA jest odzwierciedleniem udanej operacji.
Ja oczywiście robiłem częściej i tak to wygląda ;
- 05.09.2025 2 tygodnie po operacji - 0,18 ng/ml
- 19.09.2025 - 0,062 ng/ml
- 29.09.2025 - 0,037 ng/ml
- 10.10.2025 - 0,037 ng/ml
- 24.10.2025 - 0,031 ng/ml
- 07.11.2025 - 0,041 ng/ml
Czy wyniki te są dobre ?
W ciągu 2 tygodni podskoczyło mi o 0,01 ng/ml czy to normalne , czy czy wynik może być sfałszowany czy błąd w badaniu.
Wiem, że w histopatologii na liniach cięcia coś jest - ale lekarz uspokajał mnie linia cięcia jest przypalana i nie powinno tam nic już być lub komórki są tak słabe , że zanikną. Ile w tym prawdy ???
Co robić dalej ?
Artur 56 lat o raku dowiedziałem się przypadkowo na badaniach 40+ PSA - 6,28 ng/ml
Lekarz prowadzący skierował mnie na badania :
- 04.03.2025 rezonans - opis - W PZpm/pl wierzchołka płata lewego obszar hipointensywny w obrazach T2 zal, z cechami silnej restrykcji dyfuzji i wzmocnieniem kontrastowym wym.14x14x13 mm PIRADS 4. Zmiana może naciekać torebkę prostaty , nie wychodzi poza jej zarys .Poza tym prostata bez widocznych innych zmian podejrzanych o npl. W strefie obwodowej obszary miernie obniżonego sygnału w obrazach T2, bez cech restrykcji dyfuzji, z rozlanym wzmocnieniem kontrastowym - prawdopodobnie zmiany zapalne/zwłóknienia PIRADS 2. Struktury kostne objęte badaniem bez ognisk podejrzanych o meta.
- 17.03.2025 biopsja - opis - gruczolorak strecz Gleason 3+3=6 ( Grade Group 1 ) nowotwór zajmuje ok10% łącznej powierzchni badanych preparatów z płata lewego, nie stwierdzono naciekania włókien nerwowych. Wykonano badanie immunohistochemiczne : BBC(-), AMCR(+)
Łagodny rozrost gruczołowo-mięśniowy stercza. PIN ( małego stopnia )
- 14.04.2025 tomograf - opis - gruczoł krokowy niepowiększony , pęcherzyki nasienne niepogrubiałe. Uwidocznione kości bez cech patologicznej przebudowy typu meta.
- 23.04.2025 scyntygrafia - opis - scyntygram kośćca bez ognisk patologicznego gromadzenia znacznika sugerującego meta.
Operacja w dniu 26.08.2025 w Szpitalu Uniwersyteckim nr 2 im. dr. Jana Biziela w Bydgoszczy , operacje przeprowadził Dr hab. med. Jarzemski Piotr. Prostatektomia radykalna za pomocą Da Vinci.
- 03.09.2025 wyniki histopatologii :
Pobrano do badań :
1. prostata
- rak gruczołowy zrazikowy prostaty , Gleason 4+3 =7 Grade group 3 pT2 pNx
- margines dodatni
- linie cięcia chirurgicznego z naciekiem wieloogniskowo w obrębie płata lewego i szczytu gruczołu
- rak nacieka 5% płata prawego oraz 15% płata lewego
- rak nacieka torebką prostaty ale jej nie przekracza
- nie stwierdzono cech angioinwazji
- stwierdza się naciekanie pni nerwowych
- rak obejmuje szczyt gruczołu krokowego obustronnie
- rak obejmuje odcinek przyszczytowy cewki. W polu widzenia uwidoczniono pojedyncze włókna mięśni poprzecznie prążkowanych
- rak nie obejmuje podstawy gruczołu krokowego
- pęcherzyki nasienne bez nacieku nowotworowego
2. Margines szyi pęcherza
- zmian nowotworowych nie stwierdzono
W biopsji Gleason 3+3 , a w histopatologii Gleaso 4+3 - jest różnica
Piszą , że po 6 tygodniach wynik PSA jest odzwierciedleniem udanej operacji.
Ja oczywiście robiłem częściej i tak to wygląda ;
- 05.09.2025 2 tygodnie po operacji - 0,18 ng/ml
- 19.09.2025 - 0,062 ng/ml
- 29.09.2025 - 0,037 ng/ml
- 10.10.2025 - 0,037 ng/ml
- 24.10.2025 - 0,031 ng/ml
- 07.11.2025 - 0,041 ng/ml
Czy wyniki te są dobre ?
W ciągu 2 tygodni podskoczyło mi o 0,01 ng/ml czy to normalne , czy czy wynik może być sfałszowany czy błąd w badaniu.
Wiem, że w histopatologii na liniach cięcia coś jest - ale lekarz uspokajał mnie linia cięcia jest przypalana i nie powinno tam nic już być lub komórki są tak słabe , że zanikną. Ile w tym prawdy ???
Co robić dalej ?