PSA Wartość
Heart 
Hallo, w styczniu tego roku miałem robione MRT prostaty , który  nic nie wykazał , moje PSA było11,81 dastałem öd urologa 40 tabletek Ampicyliny ( 2 x dziennie jedną) . Tydzień po tej kuracji oddałem krew na wysokość PSA, okazał sie  15,32
O czym to może świadczyć? Lekarz dał mi skierowanie na biopsję. Bardzo się niepokoję, że to już rak.
Odpowiedz
Wojtek witaj na Forum.
Rozumiem, że powodem skierowania na rezonans był podejrzanie przekraczający normę wynik PSA?
A czy były inne objawy, które mogły wskazywać na stan zapalny? Ból przy oddawaniu moczu, podwyższona temperatura, ból w podbrzuszu?
Czy wcześniej badany był poziom PSA? Urolog badał prostatę palcem (badanie per rectum)?
Widocznie lekarz uznał zasadność leczenia antybiotykiem stanu zapalnego, stąd te tabletki.
Ale po przebytej kuracji, widząc wzrost PSA kieruje ciebie na biopsję. Nie znając dokładnego opisu rezonansu trudno mi osądzić, czy tam wszystko wygląda ok. Może zrób zdjęcie dokumentu pozbawiając danych osobowych i dodaj je do kolejnego postu.
Stan zapalny nie wyklucza tego najgorszego. Oba procesy mogą się nakładać na siebie.
Jakaś podstawa do biopsji widocznie jest.

Pozdrawiam
Armands
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (10 lat od RP) <0,006 ng/ml
Koniec kontroli u urologa w CO
Moja historia
Wątek poboczny 

Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Odpowiedz
Po pierwsze  - rezonans nie jest dowodem na istnienie albo brak nowotworu, to tylko badanie pomocnicze.
Aby potwierdzić raka, musi być dowód z biopsji.

Po drugie  - nie wiadomo, jaki był prawdziwy wynik tego drugiego badania PSA. Mogło to być podrażnienie po badaniu per rectum, niektórzy pacjenci tak reagują. Nie można wykluczyć, że PSA spada. Zrób kolejne badanie.

Po trzecie  - lekarz ma obowiązek wszelkie wątpliwości tłumaczyć "na niekorzyść", czyli zakładać, że przy wysokim i rosnącym PSA  może być nowotwór, niezależnie od wyników badań obrazowych.
Stąd zlecenie biopsji. Tak na wszelki wypadek.

I po czwarte  - dopóki nie ma dowodu, że jest źle,  nie martwimy się na zapas.
Odpowiedz
Dzięki za wsparcie, mam 69 lat mialem już w sumie 4 x MRT, raz biopsję, przed 3 laty i cały czas psa rośnie. Ale może dobrze. Mieszkam na stałe w Niemczech i brakuje mi wsparcia, dzięki. Mam nadzieję, że to badanie ostatnie było za wczesnie po antybiotyku. MRT nie jest refundowane z kasy chorych i kosztuje 680 €
Odpowiedz
A jak objętościowo wygląda twoja prostata? Czy gruczoł jest standardowej wielkości ok. 25-30 cm3, czy stwierdzono przerost prostaty? Większa prostata, to wyższe PSA.
Ale u ciebie te wartości zdecydowanie przekraczają normę i jest powód do niepokoju.
Oczywiści, tak jak napisała Dunolka badania obrazowe, czy też kolejna biopsja ma celu zdiagnozować powód tego wzrostu i ewentualnego raka prostaty.
Póki nie ma czarno na białym zdiagnozowanego raka, lekarz szuka przyczyny wzrostu markera.
Jeśli na stałe mieszkasz w Niemczech, to raczej z dostępem do usług medycznych nie powinno być problemu… a ceny pewnie też adekwatne do poziomu życia i ubezpieczenia medycznego.

Pozdrawiam
Armands
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (10 lat od RP) <0,006 ng/ml
Koniec kontroli u urologa w CO
Moja historia
Wątek poboczny 

Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Odpowiedz
(03.11.2025, 08:24:35)Armands napisał(a): A jak objętościowo wygląda twoja prostata? Czy gruczoł jest standardowej wielkości ok. 25-30 cm3, czy stwierdzono przerost prostaty? Większa prostata, to wyższe PSA.
Ale u ciebie te wartości zdecydowanie przekraczają normę i jest powód do niepokoju.
Oczywiści, tak jak napisała Dunolka badania obrazowe, czy też kolejna biopsja ma celu zdiagnozować powód tego wzrostu i ewentualnego raka prostaty.
Póki nie ma czarno na białym zdiagnozowanego raka, lekarz szuka przyczyny wzrostu markera.
Jeśli na stałe mieszkasz w Niemczech, to raczej z dostępem do usług medycznych nie powinno być problemu… a ceny pewnie też adekwatne do poziomu życia i ubezpieczenia medycznego.

Pozdrawiam
Armands

Ta sprawa wygĺąda dokładnie tak: listopad 2024, PSA7,81- skierowanie na MRT. styczeń 2025 MRT wynik negatywny .Kolejne badanie u urologa wrzesień 2025, wcześniej pobrana krew - PSA 10,81. Po badaniu przepisany Antybiotyk 20 dni, Amocyklina. Tydzień po kuracji antybiotykiem - badabie krwi 15.3. Skierowanie na powtorne MRT albo Biopsję. Czekam na termin w szpitalu. Mam nadzieję na rozmowę z lekarzem przed podjęciem decyzji, co tutaj go nie jest takie proste. Maślę, ze powinien być ponownie okreslony PSA. Może odstęp był za krótki ? Czekam na tel. ze szpitala, już prawie tydzień. Wszystko tutaj jest odpłatne, nawet opreślenie markera PSA.
Pozdrowienia

Gruczoł jest mocno powiększony, ale nie muszę w nocy wstawać
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości