Gdzie i jaki lekarz najlepiej wykonuje operacje robotem da Vinci
Witaj Ziko.

Wysłałem Ci e-maila. Nie ma możliwości wysłania do Ciebie wiadomości priv.

Pozdrawiam Szewik
Odpowiedz
(03.05.2025, 12:11:30)Ziko napisał(a): Witam,
Bardzo dziękuję za wszelke informacje, oczywiście prośba do Szewik o przesłanie na priv namiarów na swojego operatora.
Wiem, że w Polsce to loteria i dużo zależy od umiejscowienia nowotworu (doszczętność operacji) a doświadczenie lekarzy w Polsce jest niewielkie w operacjach robotem daVinci, bo i skąd:
W Polsce NFZ refunduje robotyczne operacje od 01.04.2023r i tak naprawdę od tego czasu zaczęły się operacje robotem (lekarze są na etapie uczenia się)
W Czechach da Vinci operuję od 2007 r.
W Niemczech da Vinci operuję od 2006 r.
W USA da Vinci operuję od 2000 r.
Powyższe dane nie wymagają komentarza, jesteśmy w tyle co najmniej 15 lat za innymi krajami.
Cześć,
Jesteśmy w tym samym wieku i z bardzo zbliżonym, wręcz identycznym stanem choroby. Różnica taka że ja prostatektomię mam za sobą równo rok. Rozumiem Twoje obawy i wątpliwości jednak pamiętaj, że mając oczywiście na uwadze „męskie sprawy ważne” to obecnym priorytetem jest pozbyć się gada i utrzymać dobre wyniki po operacji. Reszta przyjdzie z czasem. Ja miałem, jak i kilku kolegów z forum operację w Otwocku. Jeżeli masz pytania, pytaj. Życzę zdrowia
Rocznik 1971
PSA 08.2023 - 3.880; G7 (3+4)
RARP 04.2024 ECZ Otwock
PSA 09.2025 <0.006
Odpowiedz
Witam
Czy ktoś może polecić mi dobrego lekarza do usunięcia kamienia w pęcherzu moczowym (Katowice i okolice) lub Uniwersytecki Szpital Kliniczny w Poznaniu). W trakcie diagnostyki do operacji daVinci, tomograf wykrył w cewce moczowej 1cm kamień. Czas leci a terminy do zabiegów usunięcia kamienia są długie (karta DILO do fikcja), a moje PSA rośnie.
Pozdrawiam
Ziko
Odpowiedz
Karta DiLO w wypadku potrzeby usunięcia kamienia nie zadziała. To nie proces onkologiczny.
Niestety musisz swoje odczekać, albo zapłacić za zabieg w komercyjnej klinice.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w walce z chorobą i systemem.

Armands
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (10 lat od RP) <0,006 ng/ml
Koniec kontroli u urologa w CO
Moja historia
Wątek poboczny 

Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Odpowiedz
PSA raczej nie rośnie od kamienia w moczowodzie. Czy kamień daje objawy kolki nerkowej ? rozumiem, że nie, bo już byś wylądował na SOR.

A poza tym, warto poszukać dobrej urologii w mniejszym ośrodku, tam może być szansa na krótszy termin.

Pozdrawiam AParsley
Rocznik 1961
PSA przed RP 15,41 ng/ml, LRP 19/11/2014, RT 05-06/2015.
PSA od 08/2017 do teraz <0,006 ng/ml.

Moja historia
Odpowiedz
Sorki musiałem edytować ten post, pomyliłem odpowiedzi.

Pozdrawiam Szewik
Odpowiedz
(30.05.2025, 08:52:19)AParsley napisał(a): PSA raczej nie rośnie od kamienia w moczowodzie. Czy kamień daje objawy kolki nerkowej ? rozumiem, że nie, bo już byś wylądował na SOR.

A poza tym, warto poszukać dobrej urologii w mniejszym ośrodku, tam może być szansa na krótszy termin.

Pozdrawiam AParsley

Celem wyjaśnienia, dłuższy czas oczekiwania na operację usunięcia prostaty to wyższe PSA. Tak więc każdy dodatkowy czas oczekiwania również i do zabiegu usunięcia kamienia przesuwa w czasie właściwą operację prostaty, co powoduje dodatkowy wzrost PSA.
Odpowiedz
Rozumiem,

Nie zauważyłem jakie masz tempo zmiany PSA. Normalnie czekanie 3 miesiące na leczenie nowotworu prostaty nie ma większego wpływu, ten nowotwór rośnie wolno.

Jeśli chcesz się operować, to z polecanych ośrodków z Chorzowa najbliżej jest do Krakowa, a jeśli RT, to Gliwice na miejscu.

Nie pomogę niestety w sprawie polecenia miejsca do usuwania kamieni na Śląsku.

Pozdrawiam AParsley
Rocznik 1961
PSA przed RP 15,41 ng/ml, LRP 19/11/2014, RT 05-06/2015.
PSA od 08/2017 do teraz <0,006 ng/ml.

Moja historia
Odpowiedz
Witam gdzie najlepiej zrobić operację robotem Da Vinci rak prostaty jestem z okolic Kielc
Odpowiedz
(03.05.2025, 12:11:30)Ziko napisał(a): Witam,
Bardzo dziękuję za wszelke informacje, oczywiście prośba do Szewik o przesłanie na priv namiarów na swojego operatora.
Wiem, że w Polsce to loteria i dużo zależy od umiejscowienia nowotworu (doszczętność operacji) a doświadczenie lekarzy w Polsce jest niewielkie w operacjach robotem daVinci, bo i skąd:
W Polsce NFZ refunduje robotyczne operacje od 01.04.2023r i tak naprawdę od tego czasu zaczęły się operacje robotem (lekarze są na etapie uczenia się)
W Czechach da Vinci operuję od 2007 r.
W Niemczech da Vinci operuję od 2006 r.
W USA da Vinci operuję od 2000 r.
Powyższe dane nie wymagają komentarza, jesteśmy w tyle co najmniej 15 lat za innymi krajami.
Cześć, 
Poczytaj nasze wątki związane z naszymi strachami i doświadczeniem. Jestem rok po operacji, bez nawrotów i z całkiem dobrą sprawnością. Podobnie jak koledzy, potwierdzę, że lekarze nie dadzą Ci 100% potwierdzenia jednak znajdziesz wśród nich dobrych fachowców z rekomendacjami. Moja operacja była prowadzona w ECZ w Otwocku. Jeżeli chcesz dodatkowe informacje pisz priv.
Pozdrawiam
Radiusz
Rocznik 1971
PSA 08.2023 - 3.880; G7 (3+4)
RARP 04.2024 ECZ Otwock
PSA 09.2025 <0.006
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości