Cukier a nowotwór
#1
Cukier sprawia, że komórki nowotworowe rosną jak na drożdżach

Kiedy jemy cukier i białą mąkę, poziom glukozy we krwi gwałtownie się podnosi. Wtedy organizm uwalnia insulinę, pozwalającą wniknąć glukozie do komórek. Wydzielaniu insuliny towarzyszy uwalnianie związku o nazwie IGF (insulinopodobny czynnik wzrostu), który odpowiada za rozwój komórek. Oznacza to, że cukier odżywia tkanki i pobudza komórki do wzrostu. Można by się z tego cieszyć. Niestety, połączenie insuliny i IGF podsyca proces zapalny, który sprzyja rozwojowi raka. Na podstawie badań naukowych wiemy też, że nagłe skoki wydzielania tej pary może sprzyjać nie tylko rozwojowi komórek rakowych, ale także umożliwia im przenikanie do sąsiednich tkanek.
W tekście wykorzystano informację z książki dr Davida Servana-Schreibera "Antyrak. Nowy styl życia".


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/z...page=1&

Cukier to podstawowy pokarm komórek nowotworowych.
 
http://kontakt24.tvn24.pl/rak-zywi-sie-cukrem-nowa-dieta-antyrakowa,70584,ugc
 
 
Istnieją dowody na to, że decydujące znaczenie dla złośliwości komórki nowotworowej ma nie jej typ czy lokalizacja lecz rodzaj metabolizmu. Zdrowa komórka czerpie energię ze spalania glukozy, komórka rakowa robi to w inny sposób. Fermentuje ona glukozę i wytwarza w ten sposób kwas mlekowy.Naukowcy odkryli, że w naszym organizmie zachodzi nieznany dotąd rodzaj fermentacji, który ma decydujący wpływ na powstawanie agresywnych rodzajów nowotworów tzw. metabolizm TKTL1 komórek rakowych (transketolase-like1). TKTL1 to gen (lub białko).

NOWOTWORY A CUKIER


Nadmierne spożywanie cukru sprzyja wystąpieniu raka. Niemiecki biochemik Otto Heinrich Warburg odkrył, że metabolizm nowotworów złośliwych jest uzależniony w znacznym stopniu od spożycia glukozy. Nasze organizmy nie są dostosowane do zbyt dużych ilości cukru w diecie. Obliczono, że aż 56 proc. spożywanych przez nas kalorii pochodzi ze źródeł, które nie istniały, gdy tworzyły się ludzkie geny
Nie ma wątpliwości nadmiar cukru w diecie może mieć fatalne skutki dla zdrowia. Czy to znaczy, że masz zapomnieć o wszystkich przyjemnościach podniebienia? Nie! Jeśli zamiast cukierków i ciastek będziesz jeść owoce i ograniczysz się do 3 tradycyjnych deserów w tygodniu, nic złego się nie stanie.



Z dość długiej listy codziennie zjadanych przez nas produktów, które sprzyjają rozwojowi nowotworów, najgroźniejszy jest cukier. I wiadomo to od dawna. Niemiecki biochemik Otto Heinrich Warburg odkrył, że metabolizm (wszystkie reakcje chemiczne i związane z nimi przemiany energii zachodzące w żywych komórkach) guzów złośliwych jest w dużej mierze uzależniony od spożycia glukozy. Za swoje odkrycie otrzymał w 1931 r. nagrodę Nobla. Wiedzę tę wykorzystuje się w PET (pozytonowej tomografii emisyjnej) ważnym badaniu diagnostycznym. Wykonuje się je, gdy istnieje przypuszczenie, że pacjent ma raka, lub gdy trzeba ocenić wyniki terapii antynowotworowej. Aby dowieść istnienia komórek nowotworowych w ciele człowieka, poszukuje się obszarów pochłaniających najwięcej glukozy (cukru). Jeśli jakiś fragment ciała wyróżnia się nadmiernym pochłanianiem glukozy, to przyczyną tego zjawiska jest zwykle rak. Naukowcy stale odkrywają nowe dowody szkodliwości cukru. Od dawna znany był fakt, że kobiety otyłe częściej zapadają na raka piersi. Z opublikowanych w styczniu tego roku badań wynika, że ma to związek z podwyższonym u pań otyłych poziomem insuliny we krwi. Wzrasta ona wtedy, gdy organizm musi przetworzyć dużo glukozy.


W drugiej połowie XX wieku wielką karierę w przemyśle cukierniczym zrobił syrop otrzymywany z kukurydzy, który zawiera mieszankę fruktozy i glukozy. Koncentrat ten można porównać do opium wytwarzanego z maku. Mak sam w sobie nam nie szkodzi, ale wyizolowane z niego opium potrafi zabić. Podobnie jest z fruktozą, która przecież znajduje się we wszystkich owocach. Jednak gdy wyodrębnimy ją z naturalnego środowiska i zmieszamy z glukozą, nabiera nowych właściwości nie poddaje się działaniu insuliny i jest silnie toksyczna dla organizmu

Cukier zaburza fizjologię naszego organizmu

Dlaczego akurat cukier ma taki wpływ na zdrowie człowieka? W naszych genach wciąż są ślady, że kilkaset tysięcy lat temu byliśmy myśliwymi i zbieraczami. Współczesny człowiek wciąż potrzebuje tylko tych składników pokarmowych, które znają jego geny. Gdy kształtowało się nasze DNA, spożywaliśmy rocznie nie więcej niż 2 kg cukru pochodzącego z miodu. W XIX wieku było to już 5 kg (i to w dużej części cukru oczyszczonego), a pod koniec XX wieku aż 70 kg. 
To musiało źle się skończyć. Organizm człowieka nie jest w stanie bez szkody dla zdrowia przetworzyć takiej ilości cukru. Zwłaszcza że musi się uporać nie tylko z nim. Naukowcy obliczyli, że aż 56 proc. spożywanych przez nas kalorii pochodzi ze źródeł, które nie istniały, gdy tworzyły się ludzkie geny. 
Poza oczyszczonym cukrem (np. z trzciny cukrowej, buraków, syropu kukurydzianego) nieznanym człowiekowi pierwotnemu dostarczycielem energii jest np. skrobia zawarta w produktach zbożowych, m.in. chlebie, makaronie, ryżu. A trzeba wiedzieć, że ona też jest związkiem cukrowym, tzw. wielocukrem. Niestety, rozwój cywilizacji sprawił, że jemy za dużo przetworzonej żywności, ubogiej w niezbędne składniki odżywcze, za to bogatej w kalorie i substancje, które potrafią zaburzyć fizjologię naszego organizmu.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/z...37169.html
PSA
2012 VIII/30,61/XII 2012 przed LPR 25,58.
2012 XII LRP pT3bN1M1a Gl.3+4 Marginesy ?
2013 /I-1,16 / /VIII PSA-3,0 PET/CT: - PRZERZUTY  09/2013 HT 
2013 RT /0,663/
2014 -2018  <0,002
Zakończenie HT  10.2018
2019 
Luty <0,002
Sierpień  0,046
Wrzesień  0,090
Październik  0,209
Grudzień 0,377
2020 
Styczeń 0,611
Luty      0,663
Marzec   0,761
Kwiecień 1,130
Maj         1,410
Limfadenektomia
Lipiec      0,234
Sierpień  0,015
Wrzesień  0,008
Listopad  0,006


Odpowiedz
#2
Jędrek, co z Twoimi ulubionymi pączkami. wystawia język
moja historia
Ur.
09.1958r.
05.2011 PSA 50,4ng/ml HT. 11.2011 RP.  01.2012 RT. 06.2012 wideotorakoskopia-przerzuty do płuc.
07.2012-10.2015 HT/ zmiana hormonów/, 3 razy przerwana HT.  Hormonoodporność/odporność na kastrację/   
10.2015 Badania kliniczne PRESIDE, Enzalutamid
01.2016 PSA 0,36  
Odpowiedz
#3
Cytat:Wiedzę tę wykorzystuje się w PET (pozytonowej tomografii emisyjnej) ważnym badaniu diagnostycznym. Wykonuje się je, gdy istnieje przypuszczenie, że pacjent ma raka, lub gdy trzeba ocenić wyniki terapii antynowotworowej. Aby dowieść istnienia komórek nowotworowych w ciele człowieka, poszukuje się obszarów pochłaniających najwięcej glukozy (cukru). Jeśli jakiś fragment ciała wyróżnia się nadmiernym pochłanianiem glukozy, to przyczyną tego zjawiska jest zwykle rak.

Musimy jednak być konsekwentni szczególnie na tym Forum i o pewnych faktach pisać mniej ogólnikowo.
Otóż jest prawdą, że cukier jest żywicielem komórek nwt. a bardziej szczegółowo to dostarcza im energii, jednak inaczej wygląda to z kom. RGK. Gdy większość nowotworów rozpoznawanych w badaniach obrazowych PET/CT faktycznie wykazuje zwiększone gromadzenie radioznacznika w swoich komórkach, to rak prostaty nie metabolizuje tak samo cukru jak inne nowotwory. Dlatego 18F-FDG -fluorodeoksyglukoza nie jest specyficzna dla obrazowania raka prostaty. Specyficzna jest cholina znaczona węglem lub fluorem, bo cholina jest podstawowym budulcem błony komórkowej.
Nie na darmo określono RGK rakiem innym samym w sobie pod wieloma względami.

Pozdrawiam
   Kris.
Odpowiedz
#4
Macie Panowie Rację ! W Urodziny wnuka 4 Latka i wnuczki 1 roczek zjadłem duży /Kawał Tortu i kilka ciast + słodkie Wino /
I Psa dlatego mi skoczyło ! zrobily mi moje wampirki PSA i od razu rejestracja do mojego Onkologa ! Jak chciwość nie poplaca po 7 ? latach Wyrzeczeń !
Pytanie czy mogę Was dodać do grona Przyjaciół ! ?
leszek12
Odpowiedz
#5
Cytat:W Urodziny wnuka 4 Latka i wnuczki 1 roczek zjadłem duży /Kawał Tortu i kilka ciast + słodkie Wino /

I Psa dlatego mi skoczyło

Leszku! Ile ciasta, tortu i lodów byś nie zjadł i wypił słodkiego wina, to zupełnie nie ma wpływu na wzrost PSA.  wystawia język
Jak i my, tak i Ty już wiesz od dawna, że PSA jak sama nazwa wskazuje jest Specyficznym Antygenem Prostaty, a nie cukru mruganie, puszczanie oczka.

..."Antygen specyficzny dla prostaty (ang. Prostate Specific Antygen, PSA) jest białkiem wytwarzanym wyłącznie przez komórki prostaty."

    Kris.

P.S. A do  grona Przyjaciół zawsze możesz kogoś dodać jeśli ten ktoś zaakceptuje Twoje zaproszenie zadowolenie, uśmiech
Odpowiedz
#6
Wiem i znam normy żywieniowe Nas ! ale trzeba sobie znaleźć powód / każdy dobry / Sami nieraz myślicie czemu?  Nad wodą zimno 1 Złoty Bażant w Czechach I do domu ! No uczę się !
leszek12
Odpowiedz
#7
Cytat:Jędrek:

Cukier sprawia, że komórki nowotworowe rosną jak na drożdżach. itd. itd. ...

Ciekaw jestem czy ktokolwiek wytoczył kiedyś swojemu onkologowi proces o to, że nie uprzedził go o absolutnym zakazie spożywaniu cukru w jakiejkolwiek postaci. Przecież to byłaby zbrodnia, potworne zaniedbanie, świadoma eutanazja,...

Całkiem niedawno natknąłem się na poważny (!!) artkuł o tym czy można raka zagłodzić lub przekarmić zależnie od stosowanej diety. Są to dwa bardzo mocno zakrzenione mity. Dieta ma znaczenie dla ogólnej kondycji pacjenta i raka ani nie przyśpiesza ani istotnie nie spowalnia. No chyba, że do diety dodamy Enzalutamid lub inny tego typu "suplement" Big Grin

(27.05.2016, 11:03:44)leszek12 napisał(a): Macie Panowie Rację ! W Urodziny wnuka 4 Latka i wnuczki 1 roczek zjadłem duży /Kawał Tortu i kilka ciast + słodkie Wino /
I Psa dlatego mi skoczyło ! zrobily mi moje wampirki PSA i od razu rejestracja do mojego Onkologa ! Jak chciwość nie poplaca po 7 ? latach Wyrzeczeń !

Czy pamiętałeś by przed oddaniem krwi dwa utrzymać wstrzemięźliwość seksualną? Jeśli nie to się nie dziw, że PSA poszybowało! zadowolenie, uśmiech
Mrakad  [Obrazek: m0746.gif]

Moja historia

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.
Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher. (niem.)  
Albert Einstein


Odpowiedz
#8
(07.08.2016, 17:55:04)mrakad napisał(a): Całkiem niedawno natknąłem się na poważny (!!) artykuł o tym czy można raka zagłodzić lub przekarmić zależnie od stosowanej diety. Są to dwa bardzo mocno zakorzenione mity.

No, jak już chcemy być do końca ściśli, to raka można zagłodzić.
Wystarczy NIC nie jeść przez  kilkanaście tygodni. mruganie, puszczanie oczka
Odpowiedz
#9
Jeśli podtrzymać teorię że cukier szkodzi, to czy miód, erytrol i ksylitol działają tak samo?
Odpowiedz
#10
Nowotworowi prostaty cukier nie szkodzi, to wyjątkowy nowotwór.
Dziadek może jeść wszystko, co lubi.
(Oczywiście, w rozsądnych ilościach).
Odpowiedz
#11
Dunolka dziękuję ♥️
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości