Witam. Na początku chciałbym się z wszystkimi przywitać. Na forum trafilem przypadkowo jak u mojego ojca wykryto RGK w wieku 56 lat. Miał problemy z oddawaniem moczu czyli częstomocz w dzień i w nocy. Po badaniach miał PSA 40 i dużo powiększony gruczoł. No i później już poleciało badania i operacja "otwarta" i wycięcie węzłów bo w dwóch były już ogniska raka. Później dostał 26 radioterapii, chemię nie pamiętam ile dokładnie i na koniec zastrzyk na wstrzymaniem produkcji testosteronu. Jego PSA utrzymuję się 0.007 więc jest stabilnie. Wracając do tematu mojej osoby jak się dowiedziałem, że ojciec jest chory zrobiłem badanie PSA w 2020 r. wynik był 0.749 więc ok. W 2021 r. zmarły mi bliskie osoby na Covid strasznie się tym przejąłem i dostałem dziwnych objawów jak częstomocz, ból jąder, ból pachwin. Mocz oddawałem ponad 20 razy w ciągu dnia , w nocy też wstawałem co godz lub dwie. Oczywiście poszedłem do urologa w celu zbadania powyższych objawów. Doktor zbadał prostatę DRE i stwierdził guzek ok.10 mm . Zlecił rezonans MRI z kontrastem i zapisał leki prostamnic 30 kaps,diclac 10 czopków, cipronex i silodosin 30x1. Po tej kuracji jakby się poprawiło, ale do dziś nie jest idealnie i czasami nawraca tylko z mniejszymi objawami. Zrobiłem też wiele badań na własną rękę i wszystkie były ok.[/size]
]Badania takie jak morfologia, posiew moczu, nasienia,wymaz z cewki, chlamydia. Obstawiałem, że to wszystko od stresu bo w okresie urlopowym objawy bardzo się zmniejszyły lub czasem nawet zanikały. Czytałem też na forum, że może to być zapalenie prostaty nie bakteryjne i to mięśnie dna miednicy są za to odpowiedzialne bo zaciskami je pod wpływem stresu. Wracając do wyniku mojego rezonansu[/size]
Obraz odpowiada zmianom zapalnym Pirads 2[/size]
Psa density: 0.05 NG/ml2[/size]
Strefa obwodowa w całości o obniżonej intensywności sygnału, ulega wczesnemu silnemu kontrastowemu -obtaz może odpowiadać zmianom zapalnym. Ewidentnych zmian wykazujących cech restrykcji dyfuzji nie stwierdza się.[/size]
Strefa przejściowa i centralna: bez wydzielających zmian ogniskowych[/size]
Afms: bez zmian[/size]
Pęcherzyki nasienne bez zmian[/size]
Pęcherzyki naczyniowo -nerwowe i tkanka tłuszczowa około gruczołowa bez zmian[/size]
Pęcherz moczowy niedopełniony, bez wydzielających zmian ogniskowych[/size]
Odbytnica bez zmian[/size]
]Powiększenie węzłów chłonnych w miednicy nie stwierdza się. Węzły chłonne okołoaortalne nie powiększone.[/size]
Kości w widocznym zakresie bez zmian o charakterze meta. Te badanie było w 2021 roku.[/size]
Teraz mam pytanie bo co roku kontroluję PSA i chodzę do urologa i na ostatniej wizycie to jest 24.10.2024 r. po badaniu DRE stwierdził, że guzek ma ok 1,5 cm o spoistości pozostałego miąższu prostaty. Dał skierowanie na MRi i chce zrobić biopsje, bardzo się boję[/size]
]Zauważył ,że rośnie mi PSA[/size]
2020 wrzesień 0.749[/size]
2021 maj 1.140 MRI[/size]
2022 listopad 0.926[/size]
2023 grudzień 1.443[/size]
2024 marzec 1.750[/size]
2024 listopad 1.93[/size]
Co o tym myślicie, bardzo proszę o pomoc?[/size]
]Badania takie jak morfologia, posiew moczu, nasienia,wymaz z cewki, chlamydia. Obstawiałem, że to wszystko od stresu bo w okresie urlopowym objawy bardzo się zmniejszyły lub czasem nawet zanikały. Czytałem też na forum, że może to być zapalenie prostaty nie bakteryjne i to mięśnie dna miednicy są za to odpowiedzialne bo zaciskami je pod wpływem stresu. Wracając do wyniku mojego rezonansu[/size]
Obraz odpowiada zmianom zapalnym Pirads 2[/size]
Psa density: 0.05 NG/ml2[/size]
Strefa obwodowa w całości o obniżonej intensywności sygnału, ulega wczesnemu silnemu kontrastowemu -obtaz może odpowiadać zmianom zapalnym. Ewidentnych zmian wykazujących cech restrykcji dyfuzji nie stwierdza się.[/size]
Strefa przejściowa i centralna: bez wydzielających zmian ogniskowych[/size]
Afms: bez zmian[/size]
Pęcherzyki nasienne bez zmian[/size]
Pęcherzyki naczyniowo -nerwowe i tkanka tłuszczowa około gruczołowa bez zmian[/size]
Pęcherz moczowy niedopełniony, bez wydzielających zmian ogniskowych[/size]
Odbytnica bez zmian[/size]
]Powiększenie węzłów chłonnych w miednicy nie stwierdza się. Węzły chłonne okołoaortalne nie powiększone.[/size]
Kości w widocznym zakresie bez zmian o charakterze meta. Te badanie było w 2021 roku.[/size]
Teraz mam pytanie bo co roku kontroluję PSA i chodzę do urologa i na ostatniej wizycie to jest 24.10.2024 r. po badaniu DRE stwierdził, że guzek ma ok 1,5 cm o spoistości pozostałego miąższu prostaty. Dał skierowanie na MRi i chce zrobić biopsje, bardzo się boję[/size]
]Zauważył ,że rośnie mi PSA[/size]
2020 wrzesień 0.749[/size]
2021 maj 1.140 MRI[/size]
2022 listopad 0.926[/size]
2023 grudzień 1.443[/size]
2024 marzec 1.750[/size]
2024 listopad 1.93[/size]
Co o tym myślicie, bardzo proszę o pomoc?[/size]