40 lat PSA 1.93 i rośnie
Witam. Na początku chciałbym się z wszystkimi przywitać. Na forum trafilem przypadkowo jak u mojego ojca wykryto RGK w wieku 56 lat. Miał problemy z oddawaniem moczu czyli częstomocz w dzień i w nocy. Po badaniach miał PSA 40 i dużo powiększony gruczoł. No i później już poleciało badania i operacja "otwarta" i wycięcie węzłów bo w dwóch były już ogniska raka. Później dostał 26 radioterapii, chemię nie pamiętam ile dokładnie i na koniec zastrzyk na wstrzymaniem produkcji testosteronu. Jego PSA utrzymuję się 0.007 więc jest stabilnie. Wracając do tematu mojej osoby jak się dowiedziałem, że ojciec jest chory zrobiłem badanie PSA w 2020 r. wynik był 0.749 więc ok. W 2021 r. zmarły mi bliskie osoby na Covid strasznie się tym przejąłem i dostałem dziwnych objawów jak częstomocz, ból jąder, ból pachwin. Mocz oddawałem ponad 20 razy w ciągu dnia , w nocy też wstawałem co godz lub dwie. Oczywiście poszedłem do urologa w celu zbadania powyższych objawów. Doktor zbadał prostatę DRE i stwierdził guzek ok.10 mm . Zlecił rezonans MRI z kontrastem i zapisał leki prostamnic 30 kaps,diclac 10 czopków, cipronex i silodosin 30x1. Po tej kuracji jakby się poprawiło, ale do dziś nie jest idealnie i czasami nawraca tylko z mniejszymi objawami. Zrobiłem też wiele badań na własną rękę i wszystkie były ok.[/size]
]Badania takie jak morfologia, posiew moczu, nasienia,wymaz z cewki, chlamydia. Obstawiałem, że to wszystko od stresu bo w okresie urlopowym objawy bardzo się zmniejszyły lub czasem nawet zanikały. Czytałem też na forum, że może to być zapalenie prostaty nie bakteryjne i to mięśnie dna miednicy są za to odpowiedzialne bo zaciskami je pod wpływem stresu. Wracając do wyniku mojego rezonansu[/size]
Obraz odpowiada zmianom zapalnym Pirads 2[/size]
Psa density: 0.05 NG/ml2[/size]
Strefa obwodowa w całości o obniżonej intensywności sygnału, ulega wczesnemu silnemu kontrastowemu -obtaz może odpowiadać zmianom zapalnym. Ewidentnych zmian wykazujących cech restrykcji dyfuzji nie stwierdza się.[/size]
Strefa przejściowa i centralna: bez wydzielających zmian ogniskowych[/size]
Afms: bez zmian[/size]
Pęcherzyki nasienne bez zmian[/size]
Pęcherzyki naczyniowo -nerwowe i tkanka tłuszczowa około gruczołowa bez zmian[/size]
Pęcherz moczowy niedopełniony, bez wydzielających zmian ogniskowych[/size]
Odbytnica bez zmian[/size]
]Powiększenie węzłów chłonnych w miednicy nie stwierdza się. Węzły chłonne okołoaortalne nie powiększone.[/size]
Kości w widocznym zakresie bez zmian o charakterze meta. Te badanie było w 2021 roku.[/size]
Teraz mam pytanie bo co roku kontroluję PSA i chodzę do urologa i na ostatniej wizycie to jest 24.10.2024 r. po badaniu DRE stwierdził, że guzek ma ok 1,5 cm o spoistości pozostałego miąższu prostaty. Dał skierowanie na MRi i chce zrobić biopsje, bardzo się boję[Obrazek: sad.png][/size]
]Zauważył ,że rośnie mi PSA[/size]
2020 wrzesień 0.749[/size]
2021 maj 1.140 MRI[/size]
2022 listopad 0.926[/size]
2023 grudzień 1.443[/size]
2024 marzec 1.750[/size]
2024 listopad 1.93[/size]
Co o tym myślicie, bardzo proszę o pomoc?[/size]

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Maćku, umieść swój post (i dalsze) w dziale "Przed i po diagnozie - przebieg i efekty leczenia".
Więcej ludzi będzie ci mogło odpowiedzieć.

"Nasze historie" to są takie blogi, dostęp do nich ma tylko autor i administratorzy.

Do rzeczy:
1. Dobrze robisz, że się badasz, mając obciążenie rodzinne.
2. Na razie wyniki wskazują tylko na stany zapalne prostaty, zobaczymy, co powie najnowszy rezonans.
3. Jeśli o PSA chodzi, stan alarmowy to wzrost  o więcej, niż  0,7 rocznie.
Te mniejsze też mogą budzić niepokój, chociaż mogą wynikać ze stanów zapalnych lub łagodnego przerostu.
Ale lekarz ma obowiązek zakładać najgorszy scenariusz, dlatego dał skierowanie na rezonans.
Daj znać, jaki wynik.
Odpowiedz
Macias 84 odpowiedział:

Dziękuję bardzo za informację. Jak będę miał wynik z rezonansu to dam znać. Na badanie jadę 12.11.2024r.

Adres IP: zapisano
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości