Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Witam potrzebuję pomocy w ocenie tego wyniku PSA 27.800 gruczoł krokowy 55×40×45 .W tylnej części gruczołu widoczny naciek niskim sygnale w obszarze T2-zależnych,rozciągający się od podstawy aż po wierzchołek gruczołu krokowego zajmując cześć tylno- przyśrodkową strefy obwodowej lewego płata. Naciek wykazuje cechy restrykcji defuzji w obszarach DWI/ADC oraz ulega silnemu wzmocnieniu kontrastowemu we wcześniejszej fazie badania dynamicznego . Obszarach nacieku ma 30mm w wymiarze kraniokaudalnym, szerokość 24mm i wymiar przednio-tylny 18mm. Po stronie prawej cechy wkraczania naciek do okołostreczowej tkanki tłuszczowej oraz wąskie pasmo naciek w zdłuż ściany prawego pęcheżyka nasiennego . Obraz MR odpowiada zmianie kat.PI-RADS 5. Ściana pęchażyka moczowego bez cech naciekania. Ściana odbytnicy także bez ewidetnej patologi w obrazie MR.Naciek najprawdopodobniej metastatyczny wzdłuż gałęzi kości kulszowej prawej z częściami częściowej destrukcji kości i z możliwym złamaniem patologicznym .Kolejny naciek metastatyczny widoczny w obrębie kości biodrowejna poziomie stawukrzyżowo biodrowego . Nie widać patologicznych węzłów chłonnychw obrębie miednicy mniejszej. Czekam na wnioski w przyszłym tygodniu będę zapisany na biopsję.
Liczba postów: 103
Witaj Tomek na naszym forum.
Na tyle ile będę potrafił, postaram się rozjaśnić Twoją sytuację na podstawie rezonansu. Wyniku PSA nie odbieraj jako 27800 tylko jako 27,800. Mimo to jest on znacznie podwyższony. Zakres referencyjny do 4 jednak w Twoim wieku zakres referencyjny nawet do 2,7. Większość urologów mówi, że przerzuty pojawiają się powyżej 20. Sam jestem w wieku 50 lat i kilka dni temu przeszedłem operację radykalną metodą daVinci, jednak moje przedoperacyjne PSA było 4,850. Wracając do tematu. Ocena PIRADS 5 świadczy o obecności raka gruczołu krokowego. Co nas niepokoi: zobrazowano naciek nowotworu do okołosterczowej tkanki tłuszczowej oraz pasmo wzdłuż ściany pęcherzyka nasiennego (naciek to nie są przerzuty ale wnikanie komórek w sąsiednią tkankę). Naciek najprawdopodobniej metastatyczny (meta-to już niestety przerzuty) wzdłuż gałęzi kości kulszowej z możliwym złamaniem patologicznym. Kolejna meta na poziomie kości biodrowej. Kolejne elementy opisu RM ok.
Jeżeli biopsja to tylko fuzyjna, czyli celowana. Nie daj sobie robić tradycyjnej ślepej. W między czasie załatw sobie kartę DILO. Krótka wizyta u lekarza rodzinnego i ma obowiązek taką kartę wystawić lub u urologa. Karta ta pozwoli Ci na szybszą diagnostykę. Ustawowo jest to dwa tygodnie. Znając życie raczej terminy nierealne ale mimo wszystko przyspiesza to całą procedurę. W dalszej kolejności będziesz potrzebował badanie scyntygraficzne. Jest to badanie obrazowe polegające na znalezieniu zmian patologicznych w kośćcu. Jeżeli będziesz potrzebował jakiejś pomocy, to pisz. Tu są ludzie dobrego serca i nikt pomocy Ci nie odmówi. Niektórzy dysponują wiedzą lepszą od lekarzy.
Pozdrawiam Szewik.
Dziękuję za odpowiedź. Jestem ciekaw jakie będą rokowania puźniej po bjopsji .pozdrawiam
Liczba postów: 686
Liczba wątków: 2
20.10.2024, 12:25:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.10.2024, 21:38:46 przez AParsley.)
Tomku,
Witaj na forum. Dodając do tego, co napisał Szewik, prawie na pewno masz nowotwór, i to z podejrzeniem przerzutów (meta), co przy tak niskim PSA jest rzadkie, ale nie niemożliwe.
Nie wiem, czy jest potrzebna biopsja celowana, wg. opisu nowotwór jest w całym płacie prostaty. Biopsja będzie raczej formalnością potwierdzającą występowanie nowotworu.
Ponadto masz łagodny przerost prostaty, czy brałeś jakieś leki z tego powodu ?
Czy to to Twoje pierwsze badanie PSA, czy były poprzednie ? I z jakiej części Polski, żebyśmy mogli coś zasugerować ?
Oprócz karty DILO sugerowałbym dobrego urologa, bo powinno się wdrożyć leczenie hormonalne, żeby zatrzymać dalszy rozwój.
Pozdrawiam AParsley
Rocznik 1961
PSA przed RP 15,41 ng/ml, LRP 19/11/2014, RT 05-06/2015.
PSA od 08/2017 do teraz
<0,006 ng/ml.
Moja historia
Witam moje psa w zeszłym roku Sierpień -PSA1.500 , .w ty roku 03.09.24 -PSA 16.900 , ,16.09.24 - PSA19.000, ,15.10.24 - PSA 27.800 mieszkam 20km od Gdańska , wczoraj miałem biopsję wynik z około 3 tyg. Na rtg jeszcze wyszedł jakiś cień z prawej strony płuc 10mm pisze do dokładnej weryfikacji w skopii/TK jutro będę miał zrobione .a 15 listopada będę miał scyntygrafie układu kostnego . Samopoczucie średni zależy od dnia co 8 godz biorę przeciw bólowe doretę 37,5 /325mg zależy czasami po dwie tabletki czasami po 1 , boli mi cała miednica .
Liczba postów: 277
Cześć Tomek, twoje PSA bardzo szybko rośnie, teraz po biopsji nie ma co na razie go powtarzać. Musisz poczekać na resztę badan , jeżeli chodzi o Dorete to możesz razem z nią przyjmować, jeszcze cos na wymioty oraz na jelita. Dorete powoduje odruchy wymiotne i zapacia.