Prosze o interpretacje badania RM
Dobry wieczór!

Uprzejmie proszę o pomoc w interpretacji badania RM.

Umawiamy sie na wizyte, ale termin dopiero za kilka dni.

Dziękuje Wam za pomoc. 

Maciek

---

Opis badania radiologicznego

Wiek pacjenta:73l.

Badanie wykonano aparatem:RM Siemens Magnetom Sola

Badanie MR gruczołu krokowego protokole PIRADSv2.1 - obrazy celowane na gruczoł krokowy
w przekrojach strzałkowych w obrazach T2, w przekrojach osiowych w obrazach T2, DWI,
obrazy celowane na narządy miednicy w przekrojach osiowych T1DIXON, DWI bez podania
środka kontrastowego:

Gruczoł krokowy o objętości 34ml.
Poziom PSA: 4,73ng/ml
PSAD: 0,14 ng/ml/ml
Krwawienie: brak.

Strefa obwodowa:
- rozsiane, pasmowate zmiany w strefie obwodowej z minimalną restrykcją dyfuzji - obraz sugeruje
zmiany zapalne/pozapalne;
- w częśc i środkowej, w prawym segmencie PZpm/PZpl podtorebkowo ognisko 11x6x6mm(AP x
DSxCC), o silnej restrykcji dyfuzji (ADC0,66 x10^-3mm2/s) i bardzo wysokim sygnale w
obrazachDWIb1500 - PIRADS4.

Strefa przejściowa i centralna:
-stan po HoLEP;

- pojedyczne zmiany o charakterze gruczołowo-zrębowym o morfologii BPH
Pęcherzyki nasienne prawidłowo wypełnione, symetryczne.
Kąty prostatowo-odbytnicze bez cech obliteracji.
Pęcherz moczowy gładkościenny, bez zmian endo iezgofitycznych.
Odbytnica bez nieprawidłowości w protokole badania.
Nie stwierdzam wolnego płynu w jamie otrzewnej.
Nie stwierdzam limfadenopatii.
Struktury kostne bez zmian ogniskowych podejrzanych omts.

Wnioski
-zmiana PIRADS4 w części środkowej, w prawym segmencie PZpm/PZpl podtorebkowo o
wymiarze maksymalnym 11mm- oznaczono na mapie PIRADS;
-zmiany zapalne/pozapalne gruczołu krokowego.
Odpowiedz
Maćku witaj na Forum.

Od razu przejdę do sedna.

Ocena PI-RADS 4 - wskazuje na wysokie prawdopodobieństwo istotnej klinicznie postaci raka, ale to badanie histopatologiczne pobranego materiału daje podstawę do postawienia ostatecznej diagnozy.
Czy wcześniej miałeś badany marker PSA? Czy stosujesz leki na prostatę, a dokładniej na przerost prostaty?
Prostata jest lekko powiększona z cechami przerostu BPH. W opisie jest informacja, że wcześniej miałeś wykonany zabieg HoLEP, czyli laserową ingerencję w gruczoł krokowy. Czy to było spowodowane problemem z oddawaniem moczu?

Wracając do oceny PiRADS 4 to kolejnym krokiem powinna być biopsja prostaty, a najlepiej celowana w ujawnioną w MRI podejrzaną zmianę. Oczywiście taka biopsja odbywa się z zachowaniem standardowych schematów, ale dokładne obrazowanie pomaga trafić w tak podejrzane miejsce.
To wynik biopsji praktycznie określi ewentualne dalsze badania i wdrożenie leczenia.
Z opisu można wnioskować, że brak jest widocznych zmian poza gruczołem krokowym, co zawsze jest pozytywnym aspektem. Szczególne znaczenie ma lokalizacja podejrzanej zmiany, która nie przekracza torebki gruczołu prostaty.

Myślę, że podobne wnioski przedstawi urolog na wizycie.

Pozdrawiam
Armands
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (10 lat od RP) <0,006 ng/ml
Koniec kontroli u urologa w CO
Moja historia
Wątek poboczny 

Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Odpowiedz
Armands - serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź!

Jestem pod wrażeniem życzliwości i wiedzy uczestników forum. 

Sprecyzuję - sprawa dotyczy mojego teścia. Niestety kilka miesięcy temu straciłem Tatę (RJG z meta do wątroby) więc wolę przygotować się na najgorsze, bo w przypadku mojego Taty czas był kluczowy.

W nocy przeczytałem kilka wątków, które dały mi do myślenia, ale mam kilka pytań, które mnie nurtują:

1) czy terminy wyników histopatu różnią się między ośrodkami? (dziś dostaliśmy odpowiedź, że czeka się 3 tygodnie - czy są miejsca gdzie można uzyskać wyniki na CITO?)

2) czy bardzo istotne są umiejętności operatora biopsji fuzyjnej w kontekście uzyskania próbki?

3) czy czekając na wyniki histopatu powinniśmy umówić już:
a) scyntygrafię
b) TK jamy brzusznej i miednicy
c) badania krwi z oznaczeniem testosteronu i panelu wątrobowego
d) termin do onkologa (Warszawa)

4) czy dobrze rozumiem, że termin ewentualnej operacji to najwcześniej 2 msc po biopsji?

Jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc. Rozumiem, że nie mamy jeszcze diagnozy, ale wolę mieć plan gdy zaczną się nerwy.

Maciek
Odpowiedz
Cześć Maćku.
Choć nie jestem tak kompetentny jak inni użytkownicy tego forum, to może częściowo postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania, podpierając się swoim przykładem.
ad. 1. Terminy wyników histopatu napewno się różnią między ośrodkami, jednak te różnice nie są znaczne. Ja czekałem dwa tygodnie. Kluczowe jest to, jak długo będzie Twój teść musiał czekać za biopsją w kolejce. Ja papiery składałem w czerwcu, to Panie w ogóle nie chciały ich przyjąć. Kazały przyjechać we wrześniu. Zrobiłem trochę hałasu i przyjęto moją dokumentację i nawet dostałem fajny termin 3 lipca. Komentarze, że mam kartę DILO na nikogo nie działały, bo tam każdy z tą kartą przyjeżdża.
ad. 2. Oczywiście umiejętności operatora przy biopsji fuzyjnej są bardzo ważne, będzie to również ważne w przypadku przyszłej, ewentualnej operacji Da Vinci.
ad. 3. Do badania scyntygrafii potrzebne jest skierowanie np.: od urologa, czy onkologa. Lekarz może Ci wypisać takie skierowanie na podstawie wyników biopsji. Panel wątrobowy może sobie teść zrobić, ja co kilka miesięcy sobie takowy robię profilaktycznie. Jeżeli chodzi o poziom testosteronu, to jest on dopiero potrzebny przy ewentualnym leczeniu hormonalnym, o którym narazie nie ma mowy. Droga diagnostyczna przy raku prostaty jest dość długa i czasami niezrozumiała. Moja trwa od końca kwietnia, a teraz 15 października dopiero mam Da Vinci. Załatwcie kartę DILO. Wypisze ją lekarz rodzinny. Niektórzy robią to niechętnie i trzeba ich nieraz trochę przycisnąć. Na podstawie tej karty cała diagnostyka i leczenie będzie przebiegać sprawniej, teoretycznie tak powinno być, nie zawsze tak jest.
ad. 4. Jeżeli chodzi o termin operacji, to musi minąć minimum dwa miesiące od biopsji, ponieważ prostata musi się dobrze wygoić. Ewentualne oznaczanie poziomu PSA krótko po biopsji będzie niewiarygodne. W moim wypadku między biopsją a operacją minie trzy i pół miesiąca.

Pozdrawiam Szewik.
Odpowiedz
Niekompetentny Szewik bardzo kompetentnie odpowiedział mruganie, puszczanie oczka

Urolog na najbliższej wizycie mając za podstawę wynik MRI może a nawet powinien wystawić Kartę DiLO. Może tez to zrobić lekarz POZ, ale chyba z urologiem będzie teściowi bardziej po drodze. Karta DiLO teoretycznie i praktycznie powinna przyspieszyć diagnostyki, ale też daje możliwość uczestniczenia w konsylium lekarzy, gdzie padnie propozycja dalszego działania, a dokładniej leczenia ewentualnego raka prostaty.
W leczeniu nie ma rejonizacji, co daje prawo wyboru placówki do dalszego leczenia. Oczywiście możecie wybrać opcję komercyjną, ale sytuacja teścia nie jest mocno dramatyczną, nawet gdyby biopsja potwierdziła raka.
Co do badan, to oznaczenie testosteronu można wykonać i nie jest to jakieś drogie badanie. Scyntygrafie niech zleci lekarz, ale gdy będzie mieć ku temu podstawy.
Nie jest to badanie obojętne dla organizmu.

Co do biopsji, to wymaga osłony antybiotykiem, ale o tym powinien pamiętać... i pewnie będzie pamiętać urolog wykonujący zabieg. Jeśli w grę wchodzi biopsja fuzyjna, to najbardziej byłoby to wskazane. Ale biegły w zawodzie urolog mając wynik MRI też powinien sobie poradzić z trafieniem w oznaczone miejsce.
Na wynik niestety trzeba poczekać, ale to tez zależy od placówki. Histopatologów w Polsce zaczyna brakować, a badań przybywa. Większym zmartwieniem jest brak wymaganej jakości opisu. Bywa, że w opisie jest tylko diagnoza raka prostaty, a o innych parametrach bardzo skąpo.

To tak w uzupełnieniu, czy powtórzeniu tego co napisał wcześniej Szewik. Niech teść będzie dobrej myśli, a jak trzeba będzie to ma w Tobie dobrego doradcę i opiekuna, a my swoje dołożymy.

Pozdrawiam
Armands
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (10 lat od RP) <0,006 ng/ml
Koniec kontroli u urologa w CO
Moja historia
Wątek poboczny 

Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Odpowiedz
Szewik, Armands  -  serdecznie dziękuję za Wasze odpowiedzi i słowa otuchy!

Wszystko dokładnie przeczytałem. Czytam również inne historie żeby się trochę przygotować merytorycznie.

Pozostaje nam zatem pilne wyszukanie miejsca w Warszawie na biopsję fuzyjną i założenie karty DiLO.

Czy polecacie miejsca lub ewentualnie lekarzy?

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc!

Pozdrawiam
Maciek
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości