Mój mąż jest na rozdrożu, gdzie operować ?
Kochani,
znalazłam gdzieś tutaj informację, że w Polsce są 4 wiodące ośrodki, między innymi,
Narodowy Instytut Onkologii w Warszawie i Centrum Onkologii w Bydgoszczy. Mogę spytać o 2 pozostałe?
Jesteśmy z Wrocławia, chyba nie ma tutaj odpowiedniego ośrodka. Mąż ma kartę DILO, zarejestrowany na Borowskiej w USK. Nie dostał karty "do ręki". Czy można zmienić ośrodek np. na Warszawę lub Bydgoszcz i poprosić o wydanie karty we Wrocławiu? Przepraszam za być może naiwne pytania, ale dopiero się uczę :smutny
Dzięki Wam wiedza zaczyna się już porządkować i czuję, że będzie lepiej. Przy takim wsparciu ludzi dobrej woli musi być lepiej .

Będę wdzięczna za pomoc, 
Ada
Odpowiedz
Witaj.Z tego co wiem jeżeli macie karte dilo to wy wybieracie ośrodek jaki chcecie.Karty dilo też nie miałem fizycznie,widniało gdzieś to w systemie chyba NFZu.
Odpowiedz
(28.09.2024, 16:11:15)ADA napisał(a): Kochani,
znalazłam gdzieś tutaj informację, że w Polsce są 4 wiodące ośrodki, między innymi,
Narodowy Instytut Onkologii w Warszawie i Centrum Onkologii w Bydgoszczy. Mogę spytać o 2 pozostałe?
Jesteśmy z Wrocławia, chyba nie ma tutaj odpowiedniego ośrodka. Mąż ma kartę DILO, zarejestrowany na Borowskiej w USK. Nie dostał karty "do ręki". Czy można zmienić ośrodek np. na Warszawę lub Bydgoszcz i poprosić o wydanie karty we Wrocławiu? Przepraszam za być może naiwne pytania, ale dopiero się uczę :smutny
Dzięki Wam wiedza zaczyna się już porządkować i czuję, że będzie lepiej. Przy takim wsparciu ludzi dobrej woli musi być lepiej .

Będę wdzięczna za pomoc, 
Ada

Witaj Ada, my też jesteśmy nowi na tym forum, ale grunt to powolutku- byle do przodu. Jak w Zyciu - czasem trzeba krok do tyłu by ruszyć dalej. Nasze sytuacje sa różne, ale łaczy to, że Wy z Wrocławia, my z okolic Wrocławia. Zrobiliśmy rozpoznanie w dwóch wrocławskich szpitalach na Borowskiej i na Kamieńskiego. Z naszych obserwacji i rozmów z lekarzami niezwiązanymi z tymi placówkami mąż optuje za Kamieńskiego, bo robotem operują od wielu lat/ wcześniej - komercyjnie/ a Borowska od ponad roku.
Za kilka dni mamy ostatnią konsultację u operatora z Kamieńskiego / pryw/ dra M.F zobaczymy jaka będzie jego rekomendacja.
Jaka jest  Wasza opinia o tych szpitalach, napisz co ustaliłaś

przepraszam, ze bałaganię wątek cytując Twoją treść. Poprawię się

Pewnie Kartę Dilo trzeba wycofać ze szpitala / wyrejestrować/ by mógł ją zarejestrować w wybranym przez Was
Miałam podobnie z scyntografią. Sebek uważał i słusznie ze mamy odległy termin. Znalazłam wcześniejszy, ale musze uwolnić numer by zarejestrować skierowanie podobnie. Myślę że z Dilo jest podobnie
Odpowiedz
Ada, nam kiedyś powiedziano, że te cztery ośrodki, to Bydgoszcz, Warszawa, Gliwice i Kielce.
Przypuszczam, że Kielce się znalazły w tej grupie z powodu prof. Chłosty, bo to autorytet.
A Autorytet dobiera sobie zespół.
Teraz prof. Chłosta przyjmuje  w Krakowie. Nie wiem, czy też, czy tylko.

Najbliżej macie Gliwice, ale one słyną przede wszystkim z radioterapii.

Mija czas, rozwijają się inne ośrodki. Ostatnio dużo dobrego czytamy o Gorzowie, Szczecinie i Brzozowie na Podkarpaciu.
Odpowiedz
Ja wybrałem Poznań. Mam nadzieję, że mój wybór okaże się odpowiedni. Operacja 15 października oczywiście Da Vinci. Najważniejszy dobry operator.
Odpowiedz
Pamiętamy Szewik i życzymy żeby wszystko sie udało
Odpowiedz
(29.09.2024, 17:00:24)malina napisał(a): Pamiętamy Szewik i życzymy żeby wszystko sie udało

Dziękuję bardzo i również życzę powodzenia.
Odpowiedz
(29.09.2024, 16:33:25)Szewik napisał(a): Ja wybrałem Poznań. Mam nadzieję, że mój wybór okaże się odpowiedni. Operacja 15 października oczywiście Da Vinci. Najważniejszy dobry operator.

Jako lokalna patriotka życzę sobie, aby Poznań dołączył do zacnego grona wiodących ośrodków onkologicznych.
Postaraj się, Szewik! zadowolenie, uśmiech 

Nota bene to właśnie w Poznaniu radioterapeuta, dr Pałucki, tak zaplanował mojemu mężowi stereotaksję, że "odciął hydrze szósty łeb", i na razie kolejne nie odrastają.
(To znaczy pewnie odrastają, ale są jeszcze mini mini,  więc niegroźne.
W razie czego dr Pałucki z techniką Rapid Arc IMRT już na nie czeka).
Trzy lata po tych naświetlaniach PSA męża jest 0.008 zadowolenie, uśmiech .
Odpowiedz
(29.09.2024, 17:23:43)Dunolka napisał(a): [quote='Szewik' pid='22060' dateline='1727624005']
Ja wybrałem Poznań. Mam nadzieję, że mój wybór okaże się odpowiedni. Operacja 15 października oczywiście Da Vinci. Najważniejszy dobry operator.

Jako lokalna patriotka życzę sobie, aby Poznań dołączył do zacnego grona wiodących ośrodków onkologicznych.

Dunolka gdyby to ode mnie zależało, to chętnie dorzuciłbym Poznań do grona czołówki. Jak będzie, to czas pokaże.
Odpowiedz
Wiesz, Szewik, jak to się mówi  - gdy się, pacjent uprze, że wyzdrowieje, to medycyna jest bezradna... mruganie, puszczanie oczka
Odpowiedz
Przy moich dolegliwościach, coraz częściej pytam się lekarzy: „Panie doktorze co w końcu mi jest”? Nie chciałbym usłyszeć odpowiedzi: „Sekcja wykaże”.
Odpowiedz
(29.09.2024, 17:23:43)Dunolka Polecam dr Pałuckiego, znamy się z od 2017  kiedy to trafiłem do WCO na Garbary w Poznaniu. Bardzo rzeczowy i konkretny lekarz, ma powołanie do tej roboty. U mnie była radioterapia Cyber Knife i hormonoterapia. Na dzisiaj PSA 0,023 i raz na 6 m-cy hormon do brzuszka. Da się z tym żyć i tak trzymać. Pozdrawiam i życzę zdrowia i optymizmu-będzie dobrze. napisał(a):
(29.09.2024, 16:33:25)Szewik napisał(a): Ja wybrałem Poznań. Mam nadzieję, że mój wybór okaże się odpowiedni. Operacja 15 października oczywiście Da Vinci. Najważniejszy dobry operator.

Nota bene to właśnie w Poznaniu radioterapeuta, dr Pałucki, tak zaplanował mojemu mężowi stereotaksję, że "odciął hydrze szósty łeb", i na razie kolejne nie odrastają.
(To znaczy pewnie odrastają, ale są jeszcze mini mini,  więc niegroźne.
W razie czego dr Pałucki z techniką Rapid Arc IMRT już na nie czeka).
Trzy lata po tych naświetlaniach PSA męża jest 0.008 zadowolenie, uśmiech .
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości