Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Dzień dobry , to mój pierwszy post...na początek zadam tylko skromne pytanie ....czy mogę mieć wykonany rezonans magnetyczny multiparametryczny prostaty jeśli w maju przeszedłem wymianę biodra ? wkład typu Ecofit HA/ Aida , P-58 mm,wkad PE 48/36,T-3 lat,G ceram.-36/s ...Czy zwykły rezonans ma sens jeśli nie mogę multi ?
Liczba postów: 2.884
Liczba wątków: 59
Witaj na Forum.
Próbowałem coś znaleźć na temat badania MRI u pacjentów z endoprotezą i znalazłem taki dokument
https://www.implantcast.de/fileadmin/imp..._PI_PL.pdf
Nie wiem, czy to dokładnie taki typ endoprotezy jaką posiadasz, ale ze względu na możliwość urazu podczas badania, dlatego lepiej z danymi endoprotezy skonsultować się z pracowanią wykonującą badania rezonansu magnetycznego.
Pozdrawiam
Armands
Dziękuję za przeczytanie mojego postu i pochylenie się nad nim. Jestem na początku drogi i ciężko mi nawet formułować logiczne pytania. Lekarz ,który mnie operował stwierdził ,że nie ma przeszkód ,ale nie wiem czy miał na myśli rezonans multi ,bo ja zapytałem tylko o rezonans.W przyszłym tygodniu mam wizytę prywatną u urologa ,który robił mi zabieg TUR-P i to z wycinka ,który pobrał wyszło ,że mam raka prostaty Gleason 3+3 ...będę z nim konsultował ten rezonans , jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Liczba postów: 2.884
Liczba wątków: 59
28.09.2024, 14:41:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.09.2024, 14:43:05 przez Armands.)
Najważniejsze to przekazać informacje o endoprotezie (typie materiałów) do pracowni rezonansu. Tytanowe nie mają ograniczeń, ale endoproteza zastosowana w Twoim przypadku potraktowano jako nie do końca zbadaną. I tu chyba nie ma różnicy, czy to zwykłe badanie rezonansem magnetycznym, czy też multiparametrycznym rezonansem mag.
Cytat:Przed poddaniem się np. badaniu metodą rezonansu magnetycznego (w skrócie MRI) lub innym badaniom medycznym, należy poinformować lekarza o posiadanej endoprotezie. Proteza stawu nie została oceniona pod kątem bezpieczeństwa stosowania i kompatybilności w środowisku MRI. Bezpieczeństwo stosowania w środowisku MRI nie jest znane. Dlatego nie można wykluczyć urazów na skutek badania MRI.
A w temacie raka prostaty gdybyś chciał się czegoś od nas dowiedzieć, skonsultować to zapraszamy.
Pozdrawiam
Armands
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013
13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP
<0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (10 lat od RP) <0,006 ng/ml
Koniec kontroli u urologa w CO
Moja historia
Wątek poboczny
Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
(28.09.2024, 14:41:07)Armands napisał(a): Najważniejsze to przekazać informacje o endoprotezie (typie materiałów) do pracowni rezonansu. Tytanowe nie mają ograniczeń, ale endoproteza zastosowana w Twoim przypadku potraktowano jako nie do końca zbadaną. I tu chyba nie ma różnicy, czy to zwykłe badanie rezonansem magnetycznym, czy też multiparametrycznym rezonansem mag.
Cytat:Przed poddaniem się np. badaniu metodą rezonansu magnetycznego (w skrócie MRI) lub innym badaniom medycznym, należy poinformować lekarza o posiadanej endoprotezie. Proteza stawu nie została oceniona pod kątem bezpieczeństwa stosowania i kompatybilności w środowisku MRI. Bezpieczeństwo stosowania w środowisku MRI nie jest znane. Dlatego nie można wykluczyć urazów na skutek badania MRI.
A w temacie raka prostaty gdybyś chciał się czegoś od nas dowiedzieć, skonsultować to zapraszamy.
Pozdrawiam
Armands
...zapytam i to nie raz ...muszę się oswoić z moją rzeczywistością.
Pozdrawiam