Straciliśmy trochę czasu / i nerwów/ z powodu niejasnego opisu rtg płuc i konieczności wykonania dodatkowego badania TK klatki piersiowej. Na szczęście badanie TK nie potwierdziło żadnych guzów w płucach. Mąż bardzo źle znosi konieczność "łażenia po lekarzach", wykonywania różnych badań, najchętniej położyłby się zaraz na stół operacyjny żeby mieć wszystko z głowy. Stąd upadł całkowicie pomysł ubiegania się o wcześniejsze terminy operacji w Gorzowie lub Poznaniu. Pozostaje przy Wrocławiu, mimo dość niepochlebnych opinii kilku dziewczyn z tego forum. Dodatkowo lekarz-operator z którym wiązaliśmy duże nadzieje od 01 listopada nie podpisał kontraktu ze szpitalem w którym pracował / o czym lojalnie nas uprzedzał wcześniej / ale polecił zespół operujący z którym operował wiele lat. I ta rekomendacja mężowi wystarcza i nie podlega dyskusji w domu.
Dokumenty do szpitala wysłane 2.11.br z informacją o planowanym terminie za 2 miesiące, aż tu nagle telefon po tygodniu o możliwości operacji za tydzień. Niestety musieliśmy zrezygnować z tej propozycji, bowiem kilka dni wcześniej mąż przyjął 1 dawkę szczepionki p/żółtaczce a ponadto zaplanowaliśmy i opłaciliśmy wyjazd od 3-10.12.br zakładając że operacja będzie najwcześniej pod koniec roku. Okazało się nie tak. Tak więc przestroga dla innych: w oczekiwaniu na termin operacji nie planować żadnych istotnych wydarzeń bo mówią co innego - robią inaczej.
Mam nadzieję, że raczysko męża posiedzi w tej torebce spokojnie przez miesiąc i doczeka się swego unicestwienia.
Pozdrawiamy wszystkich na ścieżce do zdrowia
Moje pytanie do ostatnio zoperowanych panów:
Co należy dodatkowo zakupić w kwestii cewnika?? Czy potrzebny jest dodatkowy worek, jakiś korek czy zatyczka, jakieś wężyki, worek na mocz, Czy worki każdorazowo podlegają wymianie na nowe, czy używa się jeden. Nie mamy żadnej wiedzy w temacie.
Czy pieluchomajtki należy kupić na sztuki, czy raczej opakowania.
Czy mogą sprawdzać się podpaski urologiczne męskie 14x18 mm czy raczej nie
(14.11.2024, 07:54:51)malina napisał(a): Moje pytanie do ostatnio zoperowanych panów:
Co należy dodatkowo zakupić w kwestii cewnika?? Czy potrzebny jest dodatkowy worek, jakiś korek czy zatyczka, jakieś wężyki, worek na mocz, Czy worki każdorazowo podlegają wymianie na nowe, czy używa się jeden. Nie mamy żadnej wiedzy w temacie.
Czy pieluchomajtki należy kupić na sztuki, czy raczej opakowania.
Czy mogą sprawdzać się podpaski urologiczne męskie 14x18 mm czy raczej nie
Witaj Malina.
Myślę, że w każdym szpitalu wytyczne będą podobne, ja na Twoje pytanie postaram się odpowiedzieć na swoim przykładzie. Cewnik, worek, wszelkie wężyki, itp. oczywiście szpital gwarantuje. Otrzymałem również dodatkowy worek do domu. Powinno się go wymieniać minimum co dwie doby. Ja zakupiłem sobie tylko specjalny wieszaczek do cewnika. Umożliwia on powieszenie worka na pasku od spodni, jednak na końcu się okazało, że z niego nie skorzystałem. Pierwszy worek założony po operacji miał podobny wieszak, muszą to przecież jakoś organizować przy szpitalnym łóżku. Ja przez 9 dni funkcjonowania z cewnikiem, wymieniłem dwa razy worek. W domu wystarczy mniejszy dwu litrowy. Twój mąż na drugi dzień po operacji, będzie robił już pierwsze krótkie spacery, podczas których opróżni samodzielnie zawartość. Trzeba dbać bardzo o higienę, żeby zminimalizować ryzyko stanów zapalnych układu moczowego. Jeżeli chodzi o wkładki chłonne, to lepiej kupić całe opakowanie. Wklejam załącznik czego ja używam. Dostępne w sklepie medycznym i napewno w aptece. Mają paski przylepne, które fajnie utrzymują wkładkę na miejscu. Opakowanie 15 szt. koszt około 20 zł. Wracając jeszcze do tematu, co zabrać do szpitala: mimo, że pobyt będzie krótki potrzebne będą dwie lub trzy piżamy (w dniu operacji mąż dostanie jednorazową piżamę), reszta standardowo: szlafrok, papcie, ręczniki, przybory i środki higieny osobistej. Koniecznie mąż musi zabrać z sobą pozytywne nastawienie i Wasze wsparcie, czego do tej pory mu jak widzę nie brakuje.
(14.11.2024, 07:54:51)malina napisał(a): Tak więc przestroga dla innych: w oczekiwaniu na termin operacji nie planować żadnych istotnych wydarzeń bo mówią co innego - robią inaczej.
Nie tyle przestroga, co informacja:
medycy planują operacje na dwa miesiące w przód, ale jak to w życiu, ludziom wypadają różne rzeczy i wypadają z grafiku, termin się zwalnia. Zatem trzeba być stale gotowym, bo mogą zadzwonić i spytać, czy pacjent może przyjechać pojutrze.
Cytat: Co należy dodatkowo zakupić w kwestii cewnika?
O żadne dodatkowe wyposażenie nie musicie się martwić, pacjent wyjdzie ze szpitala z odpowiednim oprzyrządowaniem i instrukcją obsługi.
Cytat: Czy pieluchomajtki należy kupić na sztuki, czy raczej opakowania.
O to będziecie się martwić po zdjęciu cewnika. Oby nie były potrzebne! My kupiliśmy całe opakowanie i leżą sobie na pawlaczu już kilkanaście lat, bo jak starzy ludzie powiadają - grunt, to nie zapeszyć .
Zawsze gdy idę do szpitala, a kilka razy już byłem, zabieram stopery do uszu i słuchawki do telefonu. Bez tego można zwariować.
Serio to napisałem, chyba że ktoś lubi wysłuchiwać rozmów telefonicznych sąsiada z łóżka z kolejnymi członkami rodziny, albo debat o służbie zdrowia, polityce, patocelebrytach itp.
Oglądanie tv też może być strasznie dołujące, czy też irytujące w zależności od osoby która aktualnie rządzi pilotem
Pozdrawiam
Armands
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml. W ostatnim badaniu (10 lat od RP) <0,006 ng/ml Koniec kontroli u urologa w CO Moja historia Wątek poboczny
19.11.2024, 18:10:32 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.11.2024, 18:18:40 przez malina.)
Przyjęliśmy dziś do wiadomości termin operacji da Vinci na 17 grudnia br
Zalecenia:
- wykonać badanie na posiew moczu
- zaopatrzyć się w pończochy uciskowe 2 stopnia /?,
- zaopatrzyć się w 1 butelkę 200 ml Nutricia preop / sprzedają tylko 4 paki - będziemy się dzielić/
- ograniczyć maksymalnie spacery,bieganie,rowery itp na 4 tyg, przed operacją,
- reszta jak u większości
Witaj Malina.
Super wiadomość. Czyli święta spędzicie razem w gronie rodzinnym, już bez tego niechcianego pasożyta.
Trzymać się wytycznych przed i pooperacyjnych.
Pozdrawiam Szewik.