Liczba postów: 6
Liczba wątków: 1
Dzień dobry,
To mój pierwszy post.
Kilka dni temu dostałem takie wyniki Rezonansu:
Objętość prostaty: 55ml, PSA: 5,3 ng/ml, PSAD: 0,1 Krwawienie: brak.
Strefa przejściowa: cechy BPH- PI-RADS2; płat środkowy wpukla się do światła pęcherza na ok. 20mm.
Strefa obwodowa: 1. PP PZpl+pmapex+mid+base:
-maks wym. trans 17mm, - T2: 5,
- DWI: 5,
- DCE: +,
- PI-RADS5,
-zmiana uwypukla torebkę gruczołu,
- podejrzenie nacieku prawego pęczka naczyniowo-nerwowego.
Poza tym strefa obwodowa niejednorodna z pojedynczymi klinowatymi hipointensywnymi ogniskami – jak w ewolucji procesu zapalnego - PI-RADS2. Po stronie prawej kilka drobnych węzłów chłonnych zasłonowych i wzdłuż naczyń biodrowych. Pęcherz moczowy o wzmożonej trabekulacji ścian. Pęcherzyki nasienne bez nieprawidłowości. Pęcherzyki nasienne bez wyraźnych cech nacieku. Uchyłki esicy. Bez wolnego płynu w miednicy małej. Wnioski - 1. PP PZpl+pmapex+mid+base PI-RADS5 z podejrzeniem EPE, - pozostałe nieprawidłowości w opisie.
Proszę o komentarze/ podpowiedzi - np. gdzie polecacie na biopsję w Warszawie. Jestem umówiony do Urologa we wtorek.
Pozdrawiam,
Janusz
Liczba postów: 2.884
Liczba wątków: 59
Janusz witaj na naszym Forum.
Nie będę udawał, że nic się nie stało...
Niestety sytuacja jest poważna i wymaga szybkiego działania. Dobrze, że już we wtorek masz umówiona wizytę u urologa.
Ocena PIRADS 5 oznacza pewnego raka prostaty. Tym bardziej, kiedy w rezonansie widoczne są cechy uwypuklenia na torebkę gruczołu.
To może wskazywać, że ten rak wybiera się na podbój okolicy samego gruczołu krokowego. Tym bardziej, że i gruczoł jest większy od normy o 100%.
Faktycznie trzeba szybko zrobić biopsję i najlepiej, żeby była celowana w zmiany widoczne w rezonansie.
Trudno mi wskazać dobre miejsce do wykonania tej biopsji, bo nie znam twoich planów i możliwości. Może w rachubę wchodzić biopsja na NFZ, czyli refundowana, ale możesz mając środki zrobić ją też prywatnie (ok. 4 tyś zł).
Ośrodków wykonujących biopsje zwykłe, czy fuzyjne jest w Warszawie całkiem sporo.
Może ten wtorkowy lekarz ciebie pokieruje w dobre ręce. Może od razu wystawi Karte DiLO do której otrzymania masz prawo.
Nie wiem gdzie i jakie są terminy wykonania biopsji, ale to chyba można sprawdzić dzwoniąc tu, czy tam.
A może ktoś z kolegów znających warszawski rynek zdrowia coś podpowie?
Pewnie zauważyłeś, że nie napisałem nic o dalszym leczeniu, ale to wszystko wyniknie z wyniku biopsji. To ona plus wyniki innych badań diagnostycznych pozwola podjąć decyzje o dalszym leczeniu i szansach jakie przed tobą stoją.
Teraz trzeba działać i to musi tobie przyświecać.
Pozdrawiam
Armands
PS. A tak na koniec zapytam - ile masz lat?
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (10 lat od RP) <0,006 ng/ml
Koniec kontroli u urologa w CO
Moja historia
Wątek poboczny
Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
31.08.2024, 19:00:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.09.2024, 18:55:26 przez Armands.)
Dziękuję Armands. Mam 63 lata.
Liczba postów: 22
Jak w całym świecie, jak masz kasę wszystko wszędzie od ręki, może nie Warszawa, ale np. ECZ (Otwock), Quadia (Piaseczno), Medicover (W-wa), CO (W-wa), Bez kasy na mpMRI w trybie pilnym czekam w ECZ ok 4 mies. W trybie normalnym, czas przekracza pół roku. Na NFZ trzeba dodać czas na czekanie do lekarza, który wyda skierowanie. Dzwoń (idzie się udać), albo podjedź, najlepiej nie rano, ale tak po południu, w recepcji jest pusto wtedy.
01.09.2024, 09:49:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.09.2024, 09:50:21 przez JanuszM.)
Dziękuję Omega. Po doświadczeniach z opieki nad Rodzicami, to myślę, że zdaję sobie sprawę jak ważny jest czas i "zrobienie od ręki". A także komfort pobytu (np. przed i po operacji) czy też rzeczowa i empatyczna informacja. Ale jest coś jeszcze czego nie można kupić za pieniądze, czyli powołanie/pasja zawodowa operatora a najlepiej całego zespołu. Czy tu macie jakieś spostrzeżenia/doświadczenie?
P.S. Co to jest CO (Warszawa)?
Liczba postów: 31
Witam. Jeżeli możesz wyruszyć poza Warszawę, to polecam w Poznaniu Szpital im. Strusia na ul. Szwajcarskiej. Robią na NFZ. Oczywiście fuzyjna. Nie wiem jak teraz wyglądają terminy, ale opis jest po tygodniu. Jeżeli będziesz zainteresowany, to nr tel. mogę przesłać. Pozdrawiam.
Szewik dziękuję i proszę o nr telefonu.
01.09.2024, 14:55:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.09.2024, 15:25:55 przez Szewik.)
Witam. Ponownie. Telefon bezpośredni do pracowni biopsji fuzyjnej. 61 8739015. Tam Panie odbierają telefony między 7.30. a 8.30. oraz między 13.30. a 14.15. Najlepiej dzwonić rano i trzeba się uzbroić w cierpliwość. Najlepiej załatwić sobie prywatną wizytę u urologa w Poznaniu dr Milecki. On między innymi wykonuje te biopsje fuzyjne w tym szpitalu i może temat pójdzie szybciej. U Pań w pracowni trzeba być natrętny i nie dać się spławić. Mi dawały dwumiesięczny termin, ale częstymi telefonami załatwiłem w 3 tygodnie. Jest jeszcze urolog Cieślikowski junior i senior. Oni też tam pracują. Junior robi też operacje Da Vinci. Pozdrawiam.
Jeszcze jedno. Załatw sobie u lekarza rodzinnego kartę DILO. Oni niezbyt chętnie je wypisują, też musisz nie dać się spławić, a w Twoim przypadku przy PIEADS 5 ewidentnie Ci się należy. Załatwiaj już sobie termin u onkologa. Polecam dr Skoneczną. Ona jest akurat z Warszawy. Onkolog z górnej półki. Przyjmuje w dwóch szpitalach w Warszawie. W jednym termin 30 miesięcy, w Szpitalu Grochowskim trzeba z Paniami w rejestracji przedstawić swoją sytuację i one porozmawiają z Panią doktor i napewno coś się uda szybkiego znaleźć. Mi się udało w 3 tygodnie dostać. Właśnie jestem świeżo po wizycie. Tel. do rejestracji 22 515 25 56. Ona ma też swój kanał na Youtube.
Liczba postów: 22
Centrum Onkologii;
Nie wiem czy to jest dobry pomysł, żeby jechać do Poznania (lekarz może być kibicem Lecha ) Osobiście preferuję taką ścieżkę, że spotykasz się prywatnie z lekarzem, który później wykonuje zabieg. W ECZ biopsję wykonuje np. Bartłomiej Zagożdzon: https://medonline.pl/prywatnie/70035-bar...-zagozdzon Umów się z nim prywatnie a tam ustalicie już co i jak. Ja teraz "przyczepiłem się" do tego ECZ, bo zwyczajnie na Medicover mnie nie stać, zresztą mam mieszane uczucia co do niektórych urologów z tego szpitala.
Szewik i Omega dziękuję za podpowiedzi. Na razie "wszystko jest na stole" - biorę pod uwagę wszelkie możliwości. Stopniowo będę zawężał opcje. Jeżeli ktoś ma jeszcze podpowiedzi/doświadczenia (szczególnie te dotyczące operatorów z ponadprzeciętną pasją), to bardzo proszę. Pozdrawiam.
(01.09.2024, 14:55:23)Szewik napisał(a): Witam. Ponownie. Telefon bezpośredni do pracowni biopsji fuzyjnej. 61 8739015. Tam Panie odbierają telefony między 7.30. a 8.30. oraz między 13.30. a 14.15. Najlepiej dzwonić rano i trzeba się uzbroić w cierpliwość. Najlepiej załatwić sobie prywatną wizytę u urologa w Poznaniu dr Milecki. On między innymi wykonuje te biopsje fuzyjne w tym szpitalu i może temat pójdzie szybciej. U Pań w pracowni trzeba być natrętny i nie dać się spławić. Mi dawały dwumiesięczny termin, ale częstymi telefonami załatwiłem w 3 tygodnie. Jest jeszcze urolog Cieślikowski junior i senior. Oni też tam pracują. Junior robi też operacje Da Vinci. Pozdrawiam.
Liczba postów: 46
Witam,
Ja robiłem biopsję fuzyjną w ECZ Otwock, koszt to 3500,- termin parę dni, operację robotyczną też w ECZ OTWOCK, czas oczekiwania po biopsji to parę miesięcy, jednak i tak trzeba czekać żeby prostata po biopsji się wygoiła, ECZ ma raczej doświadczonych urologów - operatorów robota, jest ordynator który ma dużo wykonanych operacji + dwóch operatorów którzy też operują już od jakiegoś czasu więc raczej wiedzą co i jak robić, obsługa i sam pobyt w ECZ też ok. więc jeśli ktoś jest z Warszawy i okolic to warto brać ten ośrodek moim zdaniem pod uwagę.
Pozdrawiam,
Paweł.
Liczba postów: 622
Liczba wątków: 2
Witaj Janusz,
Pytanie, czy musi być biopsja fuzyjna. Dobry operator wykonujący biopsję na podstawie obrazu RM powinien być w stanie trafić w ogniska chorobowe. Przy Twoim rezonansie, tak jak napisał Armands, nowotwór jest prawie pewny, pomimo niskiego PSA.
Uważam, że w Warszawie i okolicach jest wystarczająco dużo ośrodków wykonujących biopsje i leczących nowotwory prostaty.
Skoncentrowałbym się bardziej nad ścieżką leczenia, bo to jest Twoja najważniejsza decyzja na najbliższe tygodnie.
Czy brałeś jakieś leki na przerost prostaty ?
Dlaczego lekarz zlecił rezonans ?
Czy były wcześniejsze badania PSA ? jakie wyniki ?
Pozdrawiam AParsley
Rocznik 1961
PSA przed RP 15,41 ng/ml, LRP 19/11/2014, RT 05-06/2015.
PSA od 08/2017 do teraz <0,006 ng/ml.
Moja historia
03.09.2024, 07:44:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.09.2024, 18:53:54 przez Armands.)
(02.09.2024, 21:35:00)AParsley napisał(a): [...]
Czy brałeś jakieś leki na przerost prostaty ? Tak, Ranlosin
Dlaczego lekarz zlecił rezonans ? Ze względu na wynik PSA
Czy były wcześniejsze badania PSA ? jakie wyniki ? 5,42 - 08/2024
5,35 - 05/2024
3,98 - 08/2024
4,44 - 05/2023
3,88 - 08/2022
4,42 - 12/2021
4,25 - 08/2021
2,91 - 04/2019
Dzień dobry,
dziękuję za cenną podpowiedź. Dodam jeszcze, że kilka lat temu miałem zapalenie prostaty. Pozdrawiam.
(02.09.2024, 09:53:50)Paweł napisał(a): Witam,
Ja robiłem biopsję fuzyjną w ECZ Otwock, koszt to 3500,- termin parę dni, operację robotyczną też w ECZ OTWOCK, czas oczekiwania po biopsji to parę miesięcy, jednak i tak trzeba czekać żeby prostata po biopsji się wygoiła, ECZ ma raczej doświadczonych urologów - operatorów robota, jest ordynator który ma dużo wykonanych operacji + dwóch operatorów którzy też operują już od jakiegoś czasu więc raczej wiedzą co i jak robić, obsługa i sam pobyt w ECZ też ok. więc jeśli ktoś jest z Warszawy i okolic to warto brać ten ośrodek moim zdaniem pod uwagę.
Pozdrawiam,
Paweł.
Dziękuję Paweł.
|