Rak Prostaty
    Dzień dobry. Jestem tutaj nowa. Piszę w sprawie mojego taty. W dniu wczorajszym otrzymaliśmy wyniki. Bardzo proszę o jakieś rady/ wskazówki. W najbliższy wtorek tata umówiony jest na biopsje.
Odpowiedz
Witaj Ewelina , napisz proszę ile tata ma lat, czy ma jakieś problemy urologiczne ?
Odpowiedz
Witaj. Tata ma 63 lata i brak problemów urologicznych.
Odpowiedz
Ewelina witaj na naszym forum. Niestety wynik badania rezonansu w połączeniu z wysokim poziomem markera PSA trzeba traktować bardzo poważnie.
PI-RADS 5 - to bardzo wysokie prawdopodobieństwo (obecność istotnej klinicznie postaci raka jest bardzo prawdopodobna).
Poziom PSA też jest przekraczający normę i nawet biorąc pod uwagę wielkość prostaty, która jest dwukrotnie większa od standardowej wielkości gruczołu, to mamy niepokojący czynnik.
W poprzednim poście napisałaś, że u taty brak problemów urologicznych.
Niestety często choroba nowotworowa rozwija się w ukryciu, a drobne problemy ignorujemy. Taka przerośnięta prostata mogła powodować problem z mikcją, ale przyjmuje się to za normę, bo z wiekiem to tak musi być.
Tata wcześniej badał PSA, czy to pierwsze badanie?
Mimo wszystko dobrze, że lada moment będzie biopsja. To ona może zadecydować o dalszych rokowaniach i sposobie leczenia.
Jeśli będzie wynik biopsji, to wklej go do posta i będziemy radzić co dalej.

Pozdrawiam
Armands
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (10 lat od RP) <0,006 ng/ml
Koniec kontroli u urologa w CO
Moja historia
Wątek poboczny 

Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Odpowiedz
Armands bardzo dziękuję za odpowiedź. Badanie PSA było robione pierwszy raz. Od razu po otrzymaniu wyniku lekarz rodzinny skierował tatę do urologa a ten na dalsze badania. Oczywiście lekarz rodzinnyvwystawił tacie również kartę dilo, jednak bjopsje będziemy robić prywatnie. Oczywiście jak tylko dostaniemy wynik będę się odzywała. Kompletnie nie wiem co robić dalej.
Odpowiedz
Teraz trzeba się skoncentrować na biopsji. Lekarz powinien wystawić receptę na lek osłonowy (antybiotyk), aby chronić badanego pacjenta przed ewentualnym zakażeniem.
Biopsja nie należy do badań, o których można powiedzieć, że jest znośne. Biopsja w sedacji nie należy do standardu diagnostyki, ale coraz częściej jest oferowana za dodatkową opłatą.
Wybór należy do pacjenta, o ile jest możliwość skorzystania z takiej opcji.
Na opis też trzeba trochę poczekać, chyba że w przypadku biopsji komercyjnej wynik będzie szybciej dostępny.
Wiem, że to wszystko jest dla ciebie szokujące. Ale trzeba się z tym problem zmierzyć.
Kiedyś też przez to przechodziłam i przechodzili koledzy z forum. Razem łatwiej doradzać, wspierać…

Pozdrawiam
Armands
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (10 lat od RP) <0,006 ng/ml
Koniec kontroli u urologa w CO
Moja historia
Wątek poboczny 

Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości