Proszę o poradę - wysoki wynik PSA
#21
Witam ponownie.
Tato po biopsji trafił do szpitala , ostre zakażenie dróg moczowych.
CRP 272, aktualny wynik PSA to 20,5ng/ml
Czy to możliwe żeby był taki szybki wzrost w tak krótkim czasie?

Wyniki biopsji będą 22 lipca.
Odpowiedz
#22
Oj, CRP masakrycznie wysokie!
Miał tata zapobiegawczy antybiotyk przy biopsji?
Wzrost PSA związany jest przede wszystkim z samym faktem biopsji, no i z tym ostrym stanem zapalnym.
Spadnie po kilku tygodniach od biopsji, i po antybiotykoterapii.
Czyli teraz nie warto badać PSA, nawet gdyby nie było zakażenia.
Odpowiedz
#23
(08.07.2024, 19:14:54)Dunolka napisał(a): Oj, CRP masakrycznie wysokie!
Miał tata zapobiegawczy antybiotyk przy biopsji?
Wzrost PSA związany jest przede wszystkim z samym faktem biopsji, no i z tym ostrym stanem zapalnym.
Spadnie po kilku tygodniach od biopsji, i po antybiotykoterapii.
Czyli teraz nie warto badać PSA, nawet gdyby nie było zakażenia.

Tak, brał Cipronex i Metronidazol jeśli dobrze pamiętam. Natomiast dosłownie 2dni po samej biopsji trafił do szpitala ponieważ pojawiła się gorączka 40 stopni , omdlenia, chwilowa utrata świadomości i silne odwodnienie. Masakra. Tydzień w szpitalu , narazie sytuacja opanowana. Dostaliśmy skierowanie do urologa ponownie oczywiście i leki. Jeden na łagodzenie objawów raka prostaty. 
Dziękuję za odpowiedź, trochę mnie uspokoiło że te skoki są normalne.
Odpowiedz
#24
Napisz proszę jakie leki na łagodzenie objawów raka prostaty ? Bo do głowy przychodzą mi tylko hormony, ale to trochę strzelanie po omacku.

Pozdrawiam AParsley
Rocznik 1961
PSA przed RP 15,41 ng/ml, LRP 19/11/2014, RT 05-06/2015.
PSA od 08/2017 do teraz <0,006 ng/ml.

Moja historia
Odpowiedz
#25
(10.07.2024, 17:54:05)AParsley napisał(a): Napisz proszę jakie leki na łagodzenie objawów raka prostaty ? Bo do głowy przychodzą mi tylko hormony, ale to trochę strzelanie po omacku.

Pozdrawiam AParsley

PENESTER
Odpowiedz
#26
Ten lek zawiera finasteryd, składnik, który łagodzi skutki łagodnego przerostu prostaty, ale w żaden sposób nie łagodzi objawów raka prostaty, gdyby takowe były.
No, może w tym sensie, że sztucznie zmniejsza PSA, więc pacjent dość "łagodnie" podszedłby do wyników badania krwi na ten marker.
Sztucznie  zmniejsza  - czyli PSA na papierze jest niższe, nawet dwukrotnie, niż w rzeczywistości.
Zresztą to i tak nie ma znaczenia, bo bezpośrednio po biopsji nie ma sensu badać  PSA.

Na razie niech tata wyleczy stan zapalny, za tydzień będzie wynik biopsji  - w razie czego będziemy coś radzić.
Odpowiedz
#27
(14.07.2024, 19:05:22)Dunolka napisał(a): Ten lek zawiera finasteryd, składnik, który łagodzi skutki łagodnego przerostu prostaty, ale w żaden sposób nie łagodzi objawów raka prostaty, gdyby takowe były.
No, może w tym sensie, że sztucznie zmniejsza PSA, więc pacjent dość "łagodnie" podszedłby do wyników badania krwi na ten marker.
Sztucznie  zmniejsza  - czyli PSA na papierze jest niższe, nawet dwukrotnie, niż w rzeczywistości.
Zresztą to i tak nie ma znaczenia, bo bezpośrednio po biopsji nie ma sensu badać  PSA.

Na razie niech tata wyleczy stan zapalny, za tydzień będzie wynik biopsji  - w razie czego będziemy coś radzić.
Mam wyniki biopsji. 
Proszę o pomoc w interpretacji.
Odpowiedz
#28
Czekamy na dokument z biopsji…. to pomożemy w interpretacji.
W razie problemu z załączeniem do postu proszę zdjęcie dokumentu wysłać jako załącznik do maila na adres: armands@o2.pl

Pozdrawiam
Armands
Odpowiedz
#29
Faktycznie nie umiem dodać wyników tutaj
 
Wysłałam maila. Dziękuję
Odpowiedz
#30
Poczekamy w takim razie, aż Armands wklei, i potem coś podpowiemy.

Pozdrawiam AParsley
Rocznik 1961
PSA przed RP 15,41 ng/ml, LRP 19/11/2014, RT 05-06/2015.
PSA od 08/2017 do teraz <0,006 ng/ml.

Moja historia
Odpowiedz
#31
Wklejam przesłany opis biopsji

[Obrazek: 5oHH9fd.jpg]
Odpowiedz
#32
Dzięki,

Tak pokrótce: nowotwór średnio zaawansowany, występujący w obydwu płatach prostaty, ograniczony do gruczołu krokowego.

Jak najbardziej do wyleczenia.

Pozdrawiam AParsley
Rocznik 1961
PSA przed RP 15,41 ng/ml, LRP 19/11/2014, RT 05-06/2015.
PSA od 08/2017 do teraz <0,006 ng/ml.

Moja historia
Odpowiedz
#33
Mamy do czynienia z najbardziej popularną odmianą raka prostaty, czyli gruczolakorakiem (acinar adenocarcinoma) o stopniu złośliwości G2 (Gleason 3+4/7)
Dominują trójki i to w tym wszystkim jest lepszą wersją. Cieszy tez brak oznak angioinwazji (inwazji układu krwionośnego) czy tez nerwowego.
Trochę brakuje informacji, czy utkanie raka w bioptatach dochodzi do krańców pobranego materiału, ale zakładam, że wtedy taka niekorzystna informacja pojawiłaby się w opisie.
Rak jak najbardziej operacyjny i dający nadzieję, że na operacji może się skończyć. Ale to wszystko okaże się po prostatektomii.

Pozdrawiam
Armands
Rocznik 1961
PSA WYJŚCIOWE: 09.2013 13,31 ng/ml
BIOPSJA: 10.2013 Prostatic carcinoma GS 2+2=4
PROSTATEKTOMIA RADYKALNA (klasyczna): 03.2014 w CO Bydgoszcz. Operator dr. Jerzy Siekiera.
Badanie po RP: GS 3+3=6 pT2c N0
PSA po RP: po 3 mieś. 0,028 ng/ml, od 6 m. do 6 lat od RP <0,002 ng/ml.
W ostatnim badaniu (10 lat od RP) <0,006 ng/ml
Koniec kontroli u urologa w CO
Moja historia
Wątek poboczny 

Módl się o najlepsze, przygotuj się na najgorsze.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości