Mój tata lat 75 RAK prostaty
Dzień dobry,jestem tu nowa  w okolicach grudnia 2025 wyszedł podwyższony psa 11.855
Powtórzone w lutym 12.088
Wizyta u urologa w marcu 2026 skierowanie na tk miednicy i MR gruczołu krokowego 
Wynik Tk miednicy 
Dane ze skierowania: W nerce lewej podejrzenie kamicy w nerkach powikłane ? ??torbiele.
Kształt, wielkość i położenie nerek prawidłowe; funkcja nerek zachowana.
Nerki bez cech zastoju i kamicy.
W górnym biegunie nerki prawej torbiel wielkości 65x57mm, z obwodowymi drobnymi zwapnieniami -
kat. II wg. Bośniaka.
Podwójny UKM oraz zdwojony moczowód nerki lewej, prawdopodobnie łączą się na poziomie ujścia do
pęcherza moczowego.
Moczowody nieposzerzone.
Pęcherz moczowy umiarkowanie wypełniony, o gładkich obrysach.
Gruczoł krokowy o wym. 33x52x51mm.
Poza tym:
Wątroba niepowiększona, o gładkich obrysach, prawidłowej gęstości, z obecnością pojedynczego
hypodensyjnego ogniska w segm. VIII wielkości 7mm - w pierwszej kolejności torbiel.
Drogi żółciowe wewnątrz- i zewnątrzwątrobowe nieposzerzone.
Pęcherzyka żółciowego nie uwidoczniono.
Układ wrotny zakontrastowany, szerokości w normie.
Śledziona, nadnercza niepowiększone, bez widocznych zmian ogniskowych.
Trzustka prawidłowej wielkości, z pojedynczymi zwapnieniami, bez widocznych zmian ogniskowych.
Do przodu i stycznie do głowy trzustki widoczna jest owalna skorupkowato zwapniała struktura
wielkości 16x12mm, z wypustkami/miejscowo o spikularnych zarysach - obraz niejednoznaczny, w
różnicowaniu zmiany o charakterze pozapalnym? wolne ciało otrzewnowe ("mysz otrzewnowa"), do
wczesnej kontroli.
Podwójne unaczynienie nerki lewej - wariant.
Tętniak podnerkowego odcinka aorty brzusznej, max. średnicy do 36 mm na odcinku długości 39 mm,
nie obejmuje bifurkacji (średnicy 20 mm).

Tętniakowate poszerzenie lewej tętnicy biodrowej wspólnej do 29 mm, z przyścienną skrzepliną
grubości do 10mm.
Miażdżyca.
Pętle jelitowe nieposzerzone, bez zmian widocznych w zakresie wydolności metody TK.
Przepuklina pachwinowa prawostronna zawierająca śródbrzuszną tkankę tłuszczową oraz pętle jelita
cienkiego.
Wolnego płynu i powiększonych węzłów chłonnych nie uwidoczniono.
Zaawansowane zmiany zwyrodnieniowo-wytwórcze i dyskopatyczne kręgosłupa LS; k ręgozmyk przedni I
stopnia na poziomie L3-L4, z lewostronną kręgoszczeliną; stenoza kanału kręgowego na poziomie L3-L4
i L4-L5 z uciskiem struktur nerwowych (dokładniejsza ocena kręgosłupa w badaniu celowanym).
W talerzach kości biodrowych ogniska rozrzedzenia struktury kostnej wielkości do 14 mm po stronie
lewej.
Elementy kostne objęte badaniem bez ognisk podejrzanej przebudowy.
Wnioski:
Kamicy układu moczowego nie uwidoczniono.
Torbiel nerki prawej (kat. II wg. Bosniaka).
Tętniak aorty brzusznej i lewej tętnicy biodrowej wspólnej.
Pozostałe wnioski w opisie.

MR gruczołu krokowego 

Dane ze skierowania: D40.0 nowotwór o nieokreślonym charakterze (gruczoł krokowy), PSA 11,855.
Gruczoł krokowy osiąga wymiary 51x35x55mm, wpukla się w obręb pęcherza moczowego, przylega do
odbytnicy.
Torebka gruczołu krokowego o zachowanej ciągłości.
Strefa obwodowa grubością dochodzi do 11mm.
W obrębie strefy obwodowej widoczne drobne pasma o obniżonej intensywności w T2 jak w przypadku
zmian włóknistych pozapalnych..
Ponad to w części górnej gruczołu krokowego w rzucie Cz, PZpl ,częściowo TZp po stronie prawej
widoczne nieregularne ogniska o obniżonej intensywności w T2, z ograniczeniem dyfuzji, obniżonej
intensywności w mapach ADC które ulegają niewielkiemu wzmocnieniu po kontrastowemu, PI-RADS v2-
4.
Na poziomie dolnym gruczołu krokowego w obrębie strefy obwodowej po stronie prawej, w rzucie PZpm
widoczna zmiana o obniżonej intensywności w T2, ograniczonej dyfuzji, obniżonej intensywności w
mapach ADC,ulega wzmocnieniu pokontrastowemu, osiąga średnicę około 12mm, PI-RADS v2 -5.
W sąsiedztwie w strefie przejściowej w rzucie PZpl /PZpm widoczne zmiany o dyskretnie rozmytych
obrysach, obniżonej intensywności, nieco ograniczonej dyfuzji, obniżonej intensywności w mapach ADC
ale ulegają one narastająco wzmocieniu pokontrastowemu, PI-RADS v2- 4, nie można wykluczyć
nakładającej się zmian zapalnych.
Strefa przejściowa z przebudową torbielowato-gruczołową typu BPH, z drobnymi zmianami o
ograniczonej dyfuzji, z narastającym wzmocnieniem po kontrastowym, PI-RADS v2-2.
Po stronie prawej na poziomie górnym gruczołu krokowego, w rzucie TZa TZp widoczna zmiana o
obniżonej intensywności w T2, ograniczonej dyfuzji, ulega wzmocnieniu po kontrastowemu PI-RADS v2-
4.
Pęcherzyki nasienne prawidłowej wielkości, z drobnopunktowymi zmianami o podwyższonej
intensywności w T1 jak w przypadku zmian krwotocznych.
Pęcherz moczowy gładkościenny, ulega prawidłowemu wzmocnieniu po kontrastowemu.

Nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych miednicznych.
Widoczne drobne węzły chłonne wzdłuż naczyń biodrowych i pachwinowe.
Elementy kostne z przebudową degeneracyjną.
Przepuklina pachwinowa prawostronna z zawartością tkanki tłuszczowej.

Dostaliśmy skierowanie na biopsję fuzyjna do szpitala 

Czy to wygląda bardzo źle ,proszę o pomoc.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Mój tata lat 75 RAK prostaty - przez Emitka - 07.05.2026, 16:07:57
RE: Mój tata lat 75 RAK prostaty - przez Dunolka - 07.05.2026, 20:14:52
RE: Mój tata lat 75 RAK prostaty - przez Szewik - 07.05.2026, 22:03:18
RE: Mój tata lat 75 RAK prostaty - przez omega - 08.05.2026, 07:22:42
RE: Mój tata lat 75 RAK prostaty - przez Emitka - 08.05.2026, 23:10:36
RE: Mój tata lat 75 RAK prostaty - przez Emitka - 01.07.2026, 15:48:17
RE: Mój tata lat 75 RAK prostaty - przez omega - 01.07.2026, 17:22:47
RE: Mój tata lat 75 RAK prostaty - przez Emitka - 01.07.2026, 22:41:31
RE: Mój tata lat 75 RAK prostaty - przez omega - 01.07.2026, 23:00:52
RE: Mój tata lat 75 RAK prostaty - przez Dunolka - 02.07.2026, 00:42:22